Kategorier
13 kjappe Homebrew Interviews Recipes

13 kjappe med Geir Hagen

“13 kjappe” er vår intervjuserie med hjemmebryggere. Ta kontakt om du kjenner noen som gjerne vil bli intervjuet, eller om du har lyst selv.

Førstemann ut, Geir Hagen fra Stavanger, driver hjemmebryggeriet Sollihagens Brygghus sammen med samboeren Line Solli når han ikke jobber i NOV.

 

Hvordan startet interessen for øl?

Jeg har alltid vært interessert i øl. Selv i ungdommen så var det å gå på “Ole Simon” i Sandnes og kjøpe en av hver. Vi kjøpte alltid noe vi ikke hadde prøvd før – jeg var en “ticker” allerede den gang. Jeg hadde aldri begynt å brygge hadde det ikke vært for all den smakingen. Senere var det Lervigs og Brooklyn Brewerys øl som fungerte som døråpner for meg.

Hvordan begynte du med brygging?

Jeg begynte for omtrent 3 1/2 år siden. Jeg fikk bare veldig lyst til å prøve, og så er jeg så heldig at jeg har en samboer som pushet på og fikk meg i gang. Det begynte med Europris-kit, og det ble helt greit. Så begynte jeg å gå på BryggSelv og handle ingredienser. Jeg brygget en kombinasjon av all-grain og ekstrakt fordi det ga meg muligheten til å lage oppskrifter selv. Jeg brukte oppskriftene fra Northern Brewer som utgangspunkt – det var Aleksander på BryggSelv som tipset meg om det – og ble hektet, så da var det bare å spare til utstyr. Det endte med den store Speidelen.

Har du deltatt i konkurranser og har du noen meritter derfra?

Jeg vant en konkurranse i regi av Stavanger Øllag i 2015. Det var min første konkurranse. Vinnerølet var en India Saison ettergjæret med brett og frukt og bittelitt chili. Den gjorde seg nok bemerket fordi den var ulik det meste andre som ble servert.

Så fikk jeg andreplass i What’s Brewings konkurranse. Cluet var å bruke mer enn de 4 ingrediensene, så det var en konkurranse som passet meg.

Deretter vant jeg Øl & Mat-NM. Jeg vant først en lokal runde, og senere finalerunden i Trondheim. Premien var å få vinnerølet, en Saison primærgjæret med saison-gjær og deretter med brett, brygget hos Austmann. Jeg kom på visning hos Austmann og skjønte fort at her blir det ikke brygging med villgjær; De var redde for infeksjon i tappelinjene. Vi endte derfor opp med å brygge ølet med kun Wyeasts French Saison og med massse amerikanske humler i whirlpool. Det ble en velhumlet saison. Vi kalte den Kreolsk Saison fordi den kombinerte det amerikanske med det franske. Den ble gjæret litt varmt, så det ble litt mye peppersmak i den. Austmann tok den med til Barcelona den uken den ble sluppet, og den ble også servert på Bøker og Børst og Sur & Bitter. Jeg satt og fulgte med på innsjekkingene på Untappd! Senere har ølet poppet opp i inn- og utland; Det var stor stas å få det servert på Kaapse Brouwers’ pub i Rotterdam.

Jeg synes konkurranser er gøy og sender fortsatt inn øl her og der.

Hva ved brygging er det som fascinerer deg mest?  

Oppskriftene. Prøve ut nye ideer. Det er så mye jeg har lyst til å prøve.

Hva slags utstyr brygger du med/på?

Jeg brygger på en 50 liters Speidel. Det gir meg kontroll og repeterbarhet, og er en maskin som passer for meg og mitt behov for full kontroll. Egentlig skulle jeg kjøpe 20-literen, men en kompis tipset meg om at det tar like lang tid å brygge 50 liter som det tar å brygge 20, så da var valget enkelt. 50 liter gir meg muligheten til å gå for split batch, og det har jeg lært mye av. Det er utrolig spennende å kjøre brett, eller frukt, i den ene og så smake forskjellen. Det blir mye øl for én mann, men venner og familie får det meste.

Jeg har ikke pH-utstyr og har først i det siste begynt med vannjustering og fokus på pH. Jeg har allikevel fått godt øl. Jeg kunne tenkte meg å brygge samme øl med og uten vannjustering for å kjenne på forskjellen.

Brygger du helst alene eller sammen med andre?

Jeg brygger alene, men samboeren hjelper til med flasking og sånt. Hun lager sider, som er vanskeligere enn øl å få god. Sider trenger laaaang langringstid.

Eneste gangen jeg har brygget sammen med noen, var da jeg brygget hos Austmann.

Er du medlem av Norbrygg eller en annen bryggeforening?

Jeg er Norbygg-medlem, men det er alt. Facebook har mange gode grupper for hjemmebryggere nå.

Det burde vært mange flere arrangement for hjemmebryggere her i regionen. De lokale bryggeriene kunne godt dra i gang noe slik bryggerier andre steder gjør. Jeg følger selvsagt Austmann på Facebook nå, og de har noe gående for hjemmebryggere hele tiden. Nøisom har også invitert hjemmebryggere til åpen bryggedag, ser jeg.

Hva foretrekker du å brygge og hvorfor?

Jeg brygger det meste, og vil gjerne forsøke meg på hver eneste stil, men jeg kommer alltid tilbake til saison og farmhouse ale. Og så liker jeg å bruke frukt. Jeg har blant annet brukt solbær fra hagen i en øl som ble veldig god. (Red anm: Den ølen fikk veldig god tilbakemelding på Brew Club.)

Hva er den største bryggetabben du har gjort?

Hmmmm… Jeg har kastet et brygg, men vet ikke hva som gikk galt den gang.

En gang brygget jeg en split batch der jeg gjæret den ene delen med brett og den andre med vanlig gjær. Så skulle jeg sjekke hvordan det stod til. Jeg dyppet først øltyven i den med brett og så i den andre. “Hva var det jeg gjorde nå? Det ble feil vei!” Jeg lot den stå ekstra lenge, og det så helt greit ut, så jeg flasket. Men det ble flaskebomber…. Jeg måtte ringe alle som hadde fått øl og be dem om å sette den kald med det samme og drikke den fort.

Og så var det den gangen jeg skulle bruke resirkulert brød. Jeg tok vare på skalker og sånt, tørket det, knuste det og hadde det i mesken. Det utgjorde vel 20%, som var mer enn nok til å fullstending tette filtrene i Speidelen. Jeg skulle selvsagt aldri ha knust brødet! Jeg måtte ta av filteret på toppen av maltrøret og stå og røre mens jeg sirkulerte motsatt vei med en ekstern pumpe. Det ble en veldig lang bryggedag. Jeg hadde tatt avspasering fra jobb for å brygge, og regnet med å bli ferdig til middag, men jeg holdt på i ti timer inkludert rydding og vasking.

Hvordan reagerer omverdenen på denne altoppslukende hobbyen?

Ingen negative reaksjoner. Tvert i mot – samboeren pusher meg hele tiden. Hun synes det er bra at jeg brygger og lager øl hun liker. Hun likte det ikke da jeg bygget meg et lite bryggehjørne ute i garasjen; Hun vil helst at jeg holder på inne og er litt sosial.

Beste tips til nybegynnere?

Tålmodighet. Gjør det enkelt i begynnelsen. Jeg gjorde jo ikke det, men det er først nå – etter 3 1/2 år – at jeg har fått noenlunde kontroll på det og virkelig kan forsøke å perfeksjonere ølene mine. Det har hjulpet at jeg har ført detaljert bryggelogg hele tiden, så det er og et godt tips.

Et annet tips er å sette pengene i gjæringsutstyr og få full kontroll over gjæringen. Alt for mye øl gjæres for varmt og får den lett belgiske karakteren. “Veldig god belgisk IPA! Ooookey, bare vanlig IPA, ja….”

Også renslighet selvsagt.

Når jeg skal tilsette frukt, så pleier jeg å gjøre det i form av en essens. Jeg koker opp cirka en liter vann og hiver i hva det måtte være – mango, revet appelsin pluss appelsinsaft, fersk koriander. Så koker jeg det en times tid, og passerer alt gjennom et dørslag. Bruk gjerne baksiden av en sleiv til å presse alt gjennom dørslaget. Slik får du med all pureen, men du slipper ting som frøene i bringebær. Denne essensen tilsetter jeg etter stormgjæringen.

Hva er det beste ølet du har brygget og kan vi få oppskriften?

Bazinga – hjemmebryggerutgaven av det ølet jeg brygget sammen med Austmann – kommer veldig høyt og er nok den av mine øl som har høyest score på Untappd. Her er oppskriften: Bazinga 2017

Hvis du måtte holde deg til en type øl resten av livet, hva ville du valgt?

Veldig vanskelig, men jeg ville nok gått for en farmhouse ale med komplekse smaker og aromaer.

Du kan følge Geir på hans egen blogg Hjemmebrygget Håndverksøl.

Intervjuet fant sted på Gulating Pub. Mye godt øl ble drukket.

4 svar til “13 kjappe med Geir Hagen”

Hva tenker du?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: