Kategorier
13 kjappe Homebrew Interviews Recipes

13 kjappe med André Kristensen

Alle som har smakt Andrés øl, for eksempel på Brew Club, vet at dette er en mann med fokus på kvalitet. Det mange kanskje ikke vet, er at han også er en seriøs DIY-nerd.

Hvordan startet interessen for øl?
Interessen for øl startet på Cardinal da jeg fikk smake Haandbryggeriets Humlesus. Da åpnet det seg ny verden av smaker. At øl kunne smake noe annet en industripilsen – det var en kjekk opplevelse.

Hvordan begynte du med brygging?
Det hele begynte våren 2013. Jeg var med en kompis av far på et opplæringsbrygg og vi brygget en klone av Arrogant Bastard. Deretter bar det rett til BryggSelv.
På BryggSelv lurte de på om jeg hadde en plan. “Nei”, svarte jeg kontant, “Jeg vil bare brygge øl.” Jeg ble henvist til ekstrakt og ble anbefalt å dra til Biltema for å kjøpe en hyttekjele.

Jeg fant fort ut at det ikke ville fungere med dette oppsettet. Det er vanskelig å kjøle 20 liter vørter uten aktiv kjøler.

Da fikk jeg lånt meg en bb30 som jeg senere arvet. På den brygget jeg et startkit fra Nøgne Ø ,og da var løpet for alvor i gang.

Har du deltatt i konkurranser og har du noen meritter?
Jeg fikk 2. plass i Hardanger Kultur- og Matfestival 2015 med Evan Lewis (Ægir) og Stian Krog (Mjøderiet og bergen Ølfestival) i jurien.

Jeg har også deltatt noen ganger i NM med jevnt midt på treet-resultater. På grunn av dårlig planlegging er jeg alltid sent ute, men det er kjekt med tilbakemeldingene.

Hva ved brygging er det som fascinerer deg mest?
DIY! Gadgets er absolutt det jeg liker det meste innenfor brygging.

Jeg har laget mange dingser. Alt fra magnetrører, strømstyrere, og tappebenker, til bryggeutstyr. Man lærer mye i jakten etter det gode øl.

Jeg er veldig glad i sensorer som måler ølets temperatur og sg under gjæringen.

Jeg er ikke utdannet elektriker eller noe. Jeg er er utvikler. Det meste har jeg derfor lært meg selv fra ting jeg har funnet på nettet, eller jeg har fulgt guider. Det elektriske har jeg stor respekt for og vet hva som kan skje hvis jeg gjør det feil. Derfor får jeg en kyndig kompis til å se over alt slik at jeg ikke tabber meg ut på feilkobling eller dimensjonering av kabler eller noe slikt.

Tappebenken ble laget sammen med en i bryggelaget som er snekker.

Jeg har relativt lite utstyr, men man klarer seg fint med basisutvalget. En god drill og gode borr, så har du det meste. Trinnborr/kjegleborr og hull-punch er et must hvis du skal lage hull i kjeler.

I starten var det hjemme jeg satt og mekket, men det ble mye rot og søl. Så i den senere tid har jeg holdt på i bryggerrommet som er en gammel låve. Der har jeg god plass til å boltre meg. Jeg prøver og feiler til jeg får det til.  Youtube har svaret på det meste.

Hva slags utstyr brygger du med/på?
Jeg startet ut veldig enkelt med en Biltema-kjele og ekstrakt. Så arvet jeg en bb30 gen1. Når jeg fant ut at den var for liten, fikk jeg tak i en annen gammel bb30 gen 2. Jeg brygget på dem i 2 år. Det ble mer enn 30 batcher på hver, så jeg er superfornøyd med dem. Etter en stund fant jeg ut at jeg ville utvide bryggeriet, og laget meg da et 100l bryggeri. Det nye bryggeriet startet ut som et kettle rims, men har blitt modifisert til Herms oppsett.

Brygger du helst alene eller sammen med andre?
I starten brygget jeg alene, i garasjen. Da jeg flyttet til Bergen, fortsatte bryggingen på studentboligen. Jeg brygget på et 1,5m2 stort bad for å unngå å sette av brannalarmen i studentblokka. (6500 i bot). Da jeg flyttet hjem, ble bryggeriet utvidet og vi fikk oss skikkelige lokaler i et gammelt melkerom. Vi er nå 4 stykker som brygger, med meg i spissen.

Er du medlem av Norbrygg eller en annen bryggeforening?
Jeg er medlem og Norbrygg sertifisert øldommer.

Hva foretrekker du å brygge og hvorfor?
Jeg er veldig glad i prøve noe nytt. Både nye smaker og å teste ut oppskrifter.

Jeg har brygget det meste – øl, cider, kambucha, og norsk tradisjonsøl – men den stilen jeg alltid returnerer til er IPA. I det siste har jeg brygget endel NEIPA. Humledrevet øl har vært det beste, men nylig har jeg beveget meg mer mot maltdrevet og gjærdrevet øl.

Hva er den største bryggetabben du har gjort?
Det har vært mange små tabber, sånn som søling og diverse. Den største tabben var da jeg skulle tilsette noe som jeg trodde var humle men det viste seg å være tabletter for klaringsmiddel til 1000 liter i en 25 liter batch. For å si det mildt ble det en geleaktig vulkan, men jeg fulførte brygget gjæret det ut og la det på fat. Det smakte litt løje så jeg endte med å helle det ut.

Hvordan reagerer omverdenen på denne altoppslukende hobbyen?
De fleste er positive og nysgjerrige. Mine kompiser er glade for at jeg stiller med øl på fest. Min kone likte ikke øl da jeg startet. Jeg sa til henne at hun måtte smake en øl fra hver batch. Nå foretrekker hun øl framfor noe annet. #Winning!

Beste tips til nybegynnere?
Personlig er jeg glad i loggføring. Jeg bruker Beersmith både for oppskrifter og som logg, og det fungerer veldig bra.

Så må man selvsagt ha temperaturkontroll under gjæringen.

Mitt beste tips er kanskje Begynn enkelt. Se om du liker det. Eskaler utstyret deretter. Man trenger ikke starte på topp.

Hva er det beste ølet du har brygget og kan vi få oppskriften?
Jeg har laget en amerikansk hveteølvariant som jeg fikk oppskrift på fra Vestkast. Jeg modifiserte oppskriften til mitt utstyr og brukte den humlen jeg hadde tilgjengelig. Det ble en lett krydret hveteøl, med innslag av sitrusfrukter. Humlen, en blanding av EKG og Amarillo, fungerer utmerket.

OPPSKRIFTEN ER:
Boil Size: 90.00 l
Post Boil Volume: 75.00 l
Batch Size (fermenter): 75.00 l
Bottling Volume: 71.00 l
Estimated OG: 1.060 SG
Estimated Color: 8.0 EBC
Estimated IBU: 28.6 IBUs
Brewhouse Efficiency: 72.00 %
Est Mash Efficiency: 76.8 %
Boil Time: 90 Minutes

MALT
14.08 kg Pilsner (2 Row) (3.9 EBC) 68.8 %
6.40 kg Hvetemalt (4.0 EBC) 31.3 %
Total Grain Weight: 20.48 kg

MESKING
68.20 l of water
Mash @ 65 degC for 60 min
Fly sparge with 47.31 l water at 75.6 C

HUMLE
70 g East Kent Goldings [5.00 %] @ 60min. 10.8 IBUs
70 g Amarillo [8.70 %] @ 15min. 9.3 IBUs
70 g East Kent Goldings [5.00 %] @ 15min. 5.3 IBUs
108 g Amarillo [8.70 %] @ 2min. 2.4 IBUs
62 g East Kent Goldings [5.00 %] @ 2min. 0.8 IBUs

ANNET
3.20 g Irish Moss (Boil 10.0 mins)
3.20 g Yeast nutrient (Boil 10.0 mins)

GJÆR
1 pkg T-58 SafBrew Specialty Ale
1 pkg US-05 Safale American
1 pkg WB-06 Safbrew Wheat

TØRRHUMLING ETC
Clarity-Ferm (Primary 0.0 mins)
150.00 g Amarillo [8.90 %] – Dry Hop 9 days
90.00 g Goldings, East Kent [5.00 %] – Dry Hop 7 days
90.00 g Goldings, East Kent [5.00 %] – Dry Hop 4 days
150.00 g Amarillo [8.90 %] – Dry Hop 3 days

Hvis du måtte holde deg til en øl resten av livet, hva ville du valgt?
Dette er et vanskelig spørsmål fordi det jeg liker best med øl er variasjonen… Hvis jeg måtte velge ville det blitt en Red IPA fra Lysefjorden Mikrobryggeri.

Hva tenker du?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.