Kategorier
Breaking News Brewery Stavanger

Lervigs store planer for Bekhuskaien

English here

I dag offentliggjorde Lervig Aktiebryggeri sitt forslag til utbygging på Bekhuskaien. Dette er, om det kommer på plass, et stort steg for bryggeriet og et kjempeløft for Stavanger og byens krav på tittelen “Norges Ølhovedstad”.

Til stede var Lervigs daglige leder Anders Kleinstrup, sjefsbrygger Mike Murphy, og største investor Kristoffer Stensrud, samt Dan Stubbegaard og Nikolaj Harving, representanter for det danske arkitektfirmaet COBE Architects.

Lervig foreslår å bygge en “brewery attraction” på Bekhuskaien, en severdighet som vil kombinere et nytt bryggeri med blant annet havnebad, takterrasse med parkanlegg, og marked for street food. Kongstanken er at et slikt aktivitetssenter skal være en unik attraksjon både for siddiser og turister.

Det er de i det lokale ølmiljøet som mener at Lervigs internasjonale satsing har gått på bekostning av den lokale tilhørigheten, og at bryggeriet dermed ikke kan oppfattes som “lokalt”. En slik satsing som dette bør være nok til å overbevise alle om at bryggeriet tvert i mot ønsker en sterk lokal tilknytning, og den demonstrerer at Lervig er og vil være lokomotivet i satsingen på Stavanger som ølby.

Bekhuskaien, med sin beliggenhet, er et perfekt knutepunkt for å binde sammen Stavanger sentrum med trendy Stavanger Øst. Kaien befinner seg også ved hovedinnfartsårene fra syd og øst, samt ved broen til Hundvåg og ferjekaia for trafikken til Byøyene, Hommersåk og Tau. Den maritime beliggenheten understreker Stavangers historiske betydning som sjøfartsby. Dette området fortjener noe mer enn et tinghus – dette området fortjener å bli brukt.

“Det vi lanserer i dag er en alternativ bruk av dette området. Planen er å knytte sammen sentrum og øst”, forteller Kristoffer Stensrud. Han har sammen med Lervigs ledelse lagt planene for hvordan Bekhuskaien-prosjektet kan finansieres. Prosjektet vil koste ca 300 millioner kroner å realisere, men det skal ikke koste kommunen noe. Dette er Lervigs gave til byen.

Stavanger er allerede internasjonalt kjent som en ølby; byen er vertsskap for en av verdens beste ølfestivaler i What’s Brewing; den huser flere bryggerier, deriblant Lervig som kanskje er norges beste bryggeri med et stort, internasjonalt renommé; og den har en rekke fremoverlente barer og fantastiske restauranter som satser på kvalitetsøl, og da spesielt vårt lokale øl. Det er naturlig å bygge videre på dette og dermed styrke byens krav på tittelen “Norges Ølhovedstad”.

Foto: Statens kartverk

Designet skal COBE Architects stå for. De er blant annet kjent for designet av Papirøen i København. Like ved Operahuset og Skuespilhuset i havnen ligger gamle, grå fabrikkbygninger som har blitt forvandlet til et levende byområde med kulturelle og gastronomiske tilbud. Her finner man blant annet museumet Copenhagen Contemporary, designer Henrik Vibskov, samt Copenhagen Street Food.

Papirøen sett fra Skuespilhuset

Anders Kleinstrup startet pressekonferansen med å redegjøre for bakgrunnen for planene: “Lervig har vært gjennom en enorm utvikling. Bryggeriet er rett og slett blitt for lite, spesielt tankanlegget. Vi trenger mer plass for å vokse. Vi vet også at lokale reguleringsplaner tilsier at det vil bli bygget en vei gjennom bryggeriet, så vi må flytte uansett.”

“Da jeg forstod at bryggeriet må flytte, gikk jeg inn på Google for å se Stavanger fra oven og finne en passende tomt. ‘Hva ligger her’, tenkte jeg da jeg så Bekhuskaien, ‘Det er et sentralt område, men ikke akkurat et levende område. Her må det bygges noe folkelig, noe som hele byen kan bruke.’ Vi har reist mye og sett hva som fungerer andre steder, og nå vil vi realisere dette i Stavanger.”

Arkitekt Stubbegaard fra COBE redegjorde så i detalj for planene: “Vår rolle som arkitekter er å tenke visjonært, men også å skape møtesteder. Kaien er vakker, men den er ikke akkurat levende. Dette er vårt forslag til alternativ bruk – vårt forslag til hvordan en kan skape et levende byrom. Et sted der ølkultur, matkultur og kroppskultur møtes. Vi vil bygge et bryggeri som ikke er synlig, i et horisontalt bygg. Dette gjør at utsikten beholdes. Stavangers skyline forblir uendret og de som bor bak kaien vil fortsatt ha samme vakre utsikt.”

“Bryggeriet skal bygges ned i kjelleren og tankene skal skjules inne i bygget. Det vil bli et ikonisk bryggeri. Her skal Mike brygge verdens beste øl, for det er det!”

Totalt vil det bygges ca 6 meter ned og 6 meter opp for å romme bryggeriet store tanker.

“Oppå bygget vil det bli en park der en blant annet kan dyrke humle og andre planter som brukes i bryggingen. Lervig gir dermed en park tilbake til byen.”

“Det vil også bli skatepark på taket, og mot sjøen vil det bli helt åpent. Der vil vi bygge et havnebad som kan varmes opp av spillvarme fra bryggeriet. Vi skal også få plass til et street food-marked og et opplevelsessenter med fokus på ølkultur.”

“Bygget skal oppføres i limtrekonstruksjoner slik man har tradisjon for i mange store bygg i Norge. Det skal være basert på økologiske og bærekraftige prinsipper, og det skal være CO2-nøytralt.”

Dette vil altså bli et grønt bygg i dobbel forstand.

Anders tok så over igjen og sa at visjonen er at dette skal være et folkelig bygg, et bygg for alle, et bygg som det skal være lav terskel for å besøke. “Det skal være et urbant møtested for folk i alle aldre og fra alle samfunnslag.”

“De klassiske hvelvingene vil lede tankene hen på gamle tiders bryggerier som ofte lå i kjellere.”

Kristian Fredrik Stensrud, styremedlem i Lervig Aktiebryggeri, forteller at “Grunnen til at vi gjør dette nå, er for å finne ut hva folket vil. Vil folket dette, så gjør vi det. Hvis ikke, ender vi opp i en grå boks på Forus, for flytte må vi uansett.”

“This will be the coolest brewery in the world to visit”,

mener bryggeren David Graham. Han har vært fire år i Stavanger nå, og er klar på at bryggeriet trenger, og fortjener, et løft.

Leif Buch Hansen, som har vært med Lervig siden starten, forteller at “COBE har gjort en fantastisk jobb med å identifisere hva Stavanger trenger for så å bygge det inn i dette prosjektet.”

Mike forklarer om problemene han har som brygger: “Lokalet er stort, men det ligger inneklemt mellom veien, Bikubå, to bilpleiesentre og et boligfelt. Vi har ikke mulighet til å utvide. Setter jeg inn noe, må jeg fjerne noe annet. Jeg får ikke utnyttet kapasiteten fordi jeg ikke har plass til alle tankene jeg trenger. Til våren utvider vi til 3 millioner liter kapasitet, men i det nye bryggeriet vil jeg kunne brygge 10 millioner liter.”

Øl og ølturisme er i vinden som aldri før. Å velge å ikke kapitalisere på stavangers mange fortrinn som øldestinasjon vil være idiotisk. Om det er noen som tviler, så husk på at Guinness Storehouse i Dublin ble kåret til World Travel Awards’ Europe’s Most Popular Tourist Attraction i 2015 og har hatt mer enn 4 millioner besøkende siden de åpnet dørene i 2000. Og i København er “Visit Carlsberg” en av byens mest populære attraksjoner.

Folk vil ha denne type opplevelser, og Lervig vil gi folket enda mer; Dette blir som å kombinere Visit Carlsberg, Papirøen og Københavns Havnebad i ett og samme anlegg.

Vi sier ikke at øl er den nye oljen, men Stavanger må igjen vise handlingskraft og dra nytte av momentumet byen har slik den gjorde på slutten av sekstitallet da den, i sterk konkurranse med flere andre byer, etablerte seg som norges oljehovedstad.

Fordi vi fortjener det, som reklamen sier. Dette er signalbygget Stavanger trenger. Dette er Stavangers Operahus.

Nå er det opp til “dei vaksne” å sørge for at dette prosjektet ikke dør på et eller annet lokalpolitisk alter, som det avholdsfolket bruker når de ofrer til sine guder.

Politikerne, spesielt de som gikk høyt på banen tidligere i år for å fremme Stavanger som øldestinasjon, må kjenne sin besøkelsestid – selv om det ikke er valg i 2018.

Hvor er ølets Arne Rettedal? Vi trenger deg.

Lervig trenger vår eksplisitte støtte. Dersom du, etter å ha lest dette, ønsker å vise din støtte til prosjektet på en enda mer meningsfylt måte enn “likes” på Facebook, kan du følge denne linken som tar deg til en oversikt over gruppelederne for de ulike politiske partiene som er representert i bystyret. Send «din representant» en hyggelig julehilsen og fortell vedkommende hvordan 2018 kan bli veldig mye bedre om partiet uttrykker sin støtte til Lervigs prosjekt. Vil du også sende samme melding til Kommunalstyret for byutvikling, kan du følge denne linken. Velg «Kommunalstyret for byutvikling» fra drop down-menyen til venstre. Alternativt kan du også kontakte rådmann Per Kristian Vareide direkte på per.kristian.vareide@​stavanger.kommune.no.

Her er link til Presseskrivet: NO 20171219_LERVIG bryggeri går sammen med COBE arkitekt om folkelig opplev…

Alle illustrasjoner: COBE

Ett svar til “Lervigs store planer for Bekhuskaien”

Hva tenker du?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.