Kategorier
13 kjappe Homebrew Interviews Recipes

13 kjappe med Kent Mikael Rosseland

Turen er kommet til regjerende norgesmester i India Pale Ale, Kent Mikael Rosseland.

Hvordan startet interessen for øl?
Interessen, og smaken, for øl kom relativt seint. Pils var OK, men ikke noe mer. Juletider var alltid spennende fordi da kom det andre typer øl inn i bildet, med andre smaker og en annen fylde. Også Old Specled Hen, Newcastle Brown og Guinness viste at øl kunne være mer enn den noe syrlige Tou pilsen. Det hjalp også bra på å finne en kone som likte øl.

Interessen økte da jeg fikk smake den første flasken med Kinn Vestkyst. Da var alt håp ute, og øl ble noe mer. Tilsvarende påvirkning hadde de første flaskene med Lambic og Flamsk Rød.

Hvordan begynte du med brygging?
En kamerat av meg spurte om vi skulle begynne å brygge øl for rundt femten år siden. Den gang virket det som en umulig oppgave, og vi kom aldri i gang. Tanken ble nok hengende igjen, for jeg begynte å lese meg opp rundt 2011. Jeg kjøpte How to Brew av John Palmer og fant ut at å brygge mitt eget øl var overkommelig. Spesielt brygging med flytende maltekstrakt virket som den enkleste sak i verden. For å holde investeringene – og potensialet for feilinvesteringer – nede, lånte jeg en 15 liters pinnekjøttgryte av en yngre bror og kunne lage mitt første øl med en investeringskostnad på like over fire hundre kroner.

Etter å ha vasket bort den verste pinnekjøttlukten, ble første brygg satt i januar 2011. Det var en Cincinnaty Pale Ale fra How to Brew. Ølet kjøltes ned i badekaret, og vann ble tilsatt for å treffe på vannmengden som var oppgitt i oppskriften. Ølet ble så bra at jeg kjørte på med blant annet Stout, IPA, og California Common i rask rekkefølge. Etter en stund gikk jeg bort fra ekstraktbrygging, og etter en kort periode med Brew in a Bag (BIAB) landet jeg på et enkelt oppsett med gryte på induksjonsplate til bryggevannet, og med mesking i kjøleboks. Dette har jeg brukt helt frem til nå. Overgangen til all-grain ble styrt av fleksibiliteten man får til å komponere egne oppskrifter, samt at noen kamerater jeg hadde introdusert til bryggingens kunst investerte i et forrykende tempo og startet med all-grain brygging.

Har du deltatt i konkurranser og har du noen meritter?
Høsten 2014 arrangerte vi en American Pale Ale-konkurranse i vår lokale bryggeforening, Brynebryggerne. Her ble min APA kåret til det beste ølet, og jeg bestemte meg for å sende inn fire flasker til NM. APA-klassen ble det året dømt i Stavanger, og innleveringen var 300 meter fra min daværende arbeidsplass, så jeg sto selv for logistikken. Jeg var så heldig å vinne årets beste APA, og reiste spent til Bergen for å være med i finalen. Årets hjemmebrygger i 2015 fikk 199 av 200 mulige poeng i finalen, så mine håp ble knust.

NM 2016 snakker vi ikke om, men 2017 ble hyggelig igjen. Selv om oppkjøringen til konkurransen ble alt annet enn optimal, klarte Plan B IPAen min å gå helt til topps. Ikke mitt beste brygg og finaleresultatet ble som forventet. Uansett er jeg veldig fornøyd med to NM-titler.

I tillegg vil jeg nevne et fantastisk hjemmebryggerarrangement på Bryne. Heimabrygd gikk av stabelen i høst, og ble et meget bra arrangement. Sammen med Øyvind Tveit stilte jeg under navnet Svart Enhjørning med to Imperial Stout på 15 prosent. Den ene var smaksatt med sjokolade og vanilje, den andre med eik og cognac. Det ble dessverre ingen premier på oss, men vi fikk mange strålende tilbakemeldinger. Ofte fra menn med skjegg.

I høst deltok jeg også i en APA-konkurranse arrangert av Melkebaren og Mellombels. Her ble min APA valgt ut, og i januar reiser jeg til Kinn for å brygge 1000 liter APA på Lille Kinn, som er Kinns gamle bryggeri.

Jeg vil oppfordre alle til å delta i konkurranser. Tilbakemeldingen fra dommerne er nyttig informasjon, og jeg tror det skjerper en litt når en vet at ølet skal bedømmes.

Hva ved brygging er det som fascinerer deg mest?  
Jeg liker i utgangspunktet alt. Jeg prøver å lese meg opp på historien og ingrediensene man benyttet tidligere. Rusmidler har en viktig plass i mennesket historie, på godt og vondt. Jeg tror at trenden nå med en økende interesse for ulike typer øl vil bidra positivt og forhåpentligvis vil smaking på øl ta noe over for pøsing av øl.

Som nevnt har jeg et enkelt oppsett. Dette skyldes en blanding av en nesten total beslutningsvegring for kjøp av nytt utstyr, samt at jeg liker at mitt nåværende oppsett er enkelt og fleksibelt. Dette har ikke stoppet meg fra å planlegge, tegne og drømme om utbedringer og oppgraderinger. Jeg kommer nok aldri til å ha et bryggeoppsett med styringspanel, ei heller et automatisk oppsett med wifi.

Det ferdige produktet er helt magisk! Om jeg har laget det, eller det er kommersielt brygget betyr lite. Variasjonen i smaker og aroma man kan få fra øl er fascinerende, og jeg tipper min fascinasjon med øl vil vare en god stund til. Det hjelper å ha Mellombels i nærheten. Der får en til stadighet prøve nye ting. Ryktet sier at de ruger på en del øl fra Cascade og forhåpentligvis har vi drukket det opp før dette kommer på trykk.

Hva slags utstyr brygger du med/på?
Det er et helt enkelt oppsett med induksjonsplate som varmekilde, igloo-kjøleboks til mesking, en enkel gryte til koking, samt en dyppkjøler – en skjev sådan. Oppsettet er enkelt å transportere og lagre, og fleksibiliteten er stor. En oppgradering ville vært basert på noe mer volum og en ytterligere forenkling av bryggedagen. Jeg følger med på Brülosophy, og ble inspirert av primus motor bak den siden. Han hadde bygget seg i en retning han ikke likte og gikk tilbake til et enklere oppsett for å ha en raskere og mer problemfri bryggedag. Og for å ha det mer gøy. Det støtter vi.

Brygger du helst alene eller sammen med andre?
Helst som i oftest eller som i foretrukket? Det er alltid gøy å brygge med andre, og jeg har et ønske om å gjøre det mer, men en bryggedag er lang, og det er ofte enklest å brygge alene. Et annet problem er at det ofte er godt øl i bøtter og spann når man brygger sammen med andre. Hvem husker da flame-out humlen?

Nyttårsforsett 2017: Brygg mer sammen med andre, inkludert mine vakre kone.

Sammen med bryggerimester på nyoppstartede RYGR Brygghus, Øyvind Tveit, brygger jeg under navnet Svart Enhjørning. Som tidligere nevnt hadde vi med to heftige Imperial Stout på Heimabrygd. Vi handlet enhjørningeffekter på nettet og var godt fornøyd helt til vi kom og skulle sette opp standen vår, og oppdaget at de andre hadde tatt dette mye mer seriøst! Vi var de eneste med enhjørningpepperkaker.

Øyvind Tveit (ja, han fra RYGR) på Svart Enhjørnings stand

Er du medlem av Norbrygg eller en annen bryggeforening?
Jeg er medlem av Norbrygg, og er seniordommer der. I tillegg klarer vi av og til å legge ut noe nytt på facebook-siden til Brynebryggerne. Jeg har nok litt dårlig samvittighet for denne siden. Dersom noen brynebryggere leser dette, er det fritt frem å lage mer liv og røre der!

Hva foretrekker du å brygge og hvorfor?
Jeg har et knippe øl som jeg liker å drikke, og da blir det naturlig nok til at dette er øltyper jeg brygger oftest. APA og IPA er helt klare favoritter. Stout, og ikke minst Imperial Stout brygges og drikkes jevnt og trutt. Barley Wine lages også med jevne mellomrom. Jeg prøver meg i tillegg på Lager, og her er Vienna Lager en favoritt. Dersom det er lov med flere forsetter, så vil det være knyttet til at jeg må lage mer surøl.

Hva er den største bryggetabben du har gjort?
Det har blitt flere slike. Jeg jobbet med å klargjøre flasker mens jeg tappet øl fra gjæringskar til flaskebøtten. Med kranen på flaskebøtten åpen, resulterte dette i 20 liter Dark IPA på gulvet. Ikke en flaskedag jeg husker tilbake på med glede.

Jeg har også funnet maksbelastningen for et bord, da 50 liter vørter og diverse utstyr beviselig ble for tungt. Etter noe banning og opprydding begynte jeg bryggedagen på ny, og endte opp med nye 50 liter på gjæring. Av og til er det en fordel å være sta.

Hvordan reagerer omverdenen på denne altoppslukende hobbyen?
Det må du spørre omverdenen om. Mange synes det er interessant og setter pris på at jeg forsøker å utvide deres ølhorisont. Det er ikke få som har måttet smake surøl. Noen liker det til og med. Jeg prøver å ikke være belærende, og det hjelper. Dersom noen føler seg dumme fordi de liker pilsen de er vokst opp med, har vi bommet. Ølsnobberi gagner ingen. Jeg pleier å advare om at jeg kan snakke lenge om øl og brygging når jeg setter i gang, og at det er OK å si at man har fått nok informasjon om temaet.

Beste tips til nybegynnere?
RDWHAHB – Slapp av, men ikke kutt for mange hjørner i starten. Selv for nybegynnere blir ølet oftest bra – og av og til blir det fremragende. I tillegg vil jeg anbefale å begynne enkelt, og å sette ditt første brygg raskt – gjerne med veiledning fra noen som kan brygge. Å samle sammen utstyr over år, eller å investere titusenvis før første brygg, gir ikke mening for meg. Begynn gjerne med et lånt oppsett, og finn ut om bryggedager på fem-seks timer er noe for deg. Det er helt OK at butikkene må vente litt lengre før de får solgt nok en Speidel.

Følg gjerne også Brülosophy og oppsøk informasjon på Norbryggs forum. Brülosophy er interessant fordi eksperimenter her viser at lovene og reglene innen brygging ofte kan brytes uten at folk flest kjenner forskjell på resultatet. Interessante eksempler her er lagergjær på 20+ grader, påvirkningen av ulike tidspunktet for humletilsettinger, og påvirkningen type beholder man gjærer ølet i har på sluttresultatet. Sistnevnte er faktisk et av de få eksperimentene som har vist stor påvirkning på resultatet.

Underbakken brygger over bakken på Gya

Det er også mange, nybegynnere og mer erfarne bryggere, som legger nesten hundre prosent av penger og energi i å lage vørter. For meg er dette den enklest delen av bryggingen. Det jeg mener er viktig, er å legge forholdene til rette for et godt gjæringsforløp. Dette innebærer blant annet kontroll på mesketemperaturen, belufting av vørteren, gjærnæring, nok (les: mye) gjær, og god temperaturstyring.

Hva er det beste ølet du har brygget og kan vi få oppskriften?
Jeg er usikker på hva det beste ølet jeg har brygget er. Det er nok en velbalansert APA eller en mørk og mektig Imperial Stout. Dette henger naturlig sammen med mine preferanser.

De fleste bryggerne er flinke til å dele, og jeg ønsker ikke å være et unntak. Noen av mine bedre oppskrifter ligger ute på Underbakken. Her ligger blant annet oppskriftene på NM-vinnerne.

Hvis du måtte holde deg til en øl resten av livet, hva ville du valgt?
Det er et trist spørsmål siden det er mangfoldet jeg liker best. Jeg tror det må bli noe lyst som det er mulig å drikke mye av, så valget faller på en APA. Jeg ser at de kaller den IPA – og seks prosent er kanskje teknisk sett en IPA – men jeg velger å se på det som en tøff APA, og går for Lucky Jack Extra Hard.

Hva tenker du?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.