Hjemmebryggerkonkurranse – Tou Pilsner-klone og Norsk pilsner butikk-klasse

Brewolution Rogaland, i samarbeid med BryggSelv Stavanger og Norbrygg Rogaland, arrangerer hjemmebryggerkonkurranse.


Vi er veldig glade for å kunne annonsere at vi sammen med Bryggselv Stavanger og Norbrygg Rogaland kan invitere til en hjemmebryggerkonkurranse.

Det skal konkurreres i to klasser:
Klasse 1: Kloning av den originale Tou Pilsner
Klasse 2: Norbrygg klasse 1F: Norsk pilsner butikk-klasse

Det kåres en vinner i hver klasse. Hver av vinnerne får et gavekort hos BryggSelv til en verdi av 2000 kroner. Premiene er sponset av BryggSelv Stavanger og Norbrygg Rogaland.

PASS PÅ Å LESE REGLENE NØYE.

Du kan velge å konkurrere i begge klassene eller kun en av dem. Det vil fremgå av antall innleverte flasker hvilke(n) klasse(r) du konkurrerer i.

For deg som vil konkurrere i Tou Pilsner-kloning:
Vi har klart å få tak i den originale Tou-gjæren AJL1522. Dette er Macks Ølbryggeri sin husgjær, og de har donert en batch fersk førstegenerasjonsgjær til oss. Stor takk til Mack ved bryggerimester Rune Lennart Andreassen og til hjemmebrygger Vegar Larsen for dette. Stor takk også til yeast wrangler Svein Arild Skjæveland som har pakket gjæren klar til utlevering.

Vi har tidligere lagt ut en hjemmebryggeroppskrift for Tou Pilsner. Nå har vi også klart å få tak i det som skal være den originale oppskriften til inspirasjon og glede:

For 21 600 liter:
3800kg Pilsnermalt
6.3 kg Hallertau (aa 15.4)
0.6 kg pike (humleekstrakt tilsatt etter ferdig øl for å justere bitterhet)

Vannjustering: 10 kg kalsiumklorid i mesk, 2.5 liter melkesyre ved kok

Mesketrinn: Innmesk på 52C, øk 1C/min opp til 67C, 30 min på 67C. Utmesk på 78C og skyllevann på 76C

Juster pH til 5.2 30 min før kokeslutt

Gjæringstemp: 9C

Regler
Konkurransen er kun åpen for Norbrygg-medlemmer, og medlemsnummer må oppgis ved påmelding. Er du ikke medlem enda, ordner du det enkelt her eller ved å sende en SMS med kodeord NORBRYGG etterfulgt av navn, emailadresse og adresse til 1938.

Påmelding til konkurransen skjer via e-post. Trykk her eller send e-post til diytou(alfakrøll)brewolution.no . Vi trenger kun ditt navn og Norbrygg medlemnummer.
Du vil motta en bekreftelsesmail med et deltakernummer som innleverte flasker skal merkes med.

AJL1522-gjær kan hentes gratis hos BryggSelv Stavanger. For å kunne hente gjær, må du kunne fremvise bevis på medlemsskap i Norbrygg.
Utlevering av gjær hos BryggSelv Stavanger vil finne sted fra lørdag 24. februar til det er tomt. NB! Vi har kun et begrenset antall så det er kun ett rør per deltaker, og vi oppfordrer dere til å sette store startere og dele med de andre deltakerne.

Innlevering av flasker
Innlevering av flasker må skje innen lørdag 26 mai. Innlevering skjer hos BryggSelv Stavanger.

Flasker: 0.5 liters-flasker uten kjennemerker. En (1) flaske for klonekonkurransen, to (2) for Norsk butikkpilsner-konkurransen. Altså totalt 3 flasker dersom du vil delta i begge klasser.

Alle flasker merkes med deltakernummeret du har motatt på email. Skriv deltakernummeret  – og KUN deltakernummeret – på en papirlapp og fest lappen på flaskene med en gummistrikk.

Dømming og premiering
Klasse 1 vil dømmes av tidligere Tou-bryggere. Den som kommer nærmest originalen er vinneren.

Klasse 2 vil dømmes av Norbrygg-dommere og de innleverte ølene vil bedømmes ihht Norbryggs definisjon for klassen:
1F. NORSK PILSNER BUTIKK-KLASSE
OG                 FG                    vol %         IBU         EBC
1040-1045     1010                4,5-4,75     25-35       6-8
Vanlig norsk pilsner er ganske ensartet nesten uansett hvilket bryggeri som står bak. Ølet har gjerne noe mer aroma, smak og fylde enn internasjonal og særlig amerikansk lager. Men den er ikke like karakteristisk som tysk pils (eller tsjekkisk). Forskjellene er dog ikke så store. Norsk pils brygges etter renhetsloven uten mais, ris m.m. På grunn av dagens lovverk holder norsk pils alltid ca 4,5 vol % alkohol.
Aroma: Liten til middels humlearoma. Stort sett ikke grønnsakstoner.
Farge/Utseende: Lys farge, ingen kjøletåke. Lite skum.
Smak: Mye kullsyre. Ikke søt, men noe bitterhet og humlesmak bør finnes. Ingen fruktighet eller diacetyl.
Kropp: Liten til middels fylde.
Eksempel: Aass pils, Frydenlunds pils, Ringnes pils.

Vinnerne vil bli offentliggjort på www.brewolution.no og på Facebook.

Alle spørsmål vedrørende konkurransen rettes til Brewolution Rogaland.

LYKKE TIL!

Hva tenker du?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.