Gulating har gjort store endringer, og første steg var å ansette en ny brygger: vår egen Kim Odland. I tillegg har de flyttet produksjonen av spesialøl fra Arendals til Qvart og 7 Fjell.
Det har vært mye testbrygging for Gulating i det siste for mannen som er mest kjent for Black Cat Brewing og ABC Brewing som han drev med Gahr Smith-Gahrsen. De første ølene fra Kim ble sluppet før jul – 4 juleøl og et bestillingsøl. For de fleste gikk det nok under radaren, men navnet stod på flaskene og nå er det klart for kunngjøring: Kim Odland er Gulatings nye brygger og skal stå for den nye serien med Dragur-øl. Unntaket er pilsen som Kim ikke er involvert i.
Hele Dragur-ølserien til Gulating skal revitaliseres. Det er Kim som har fått kontroll over hva som skal brygges: «I sommer ble jeg oppringt av Jan Ove som jobbet på Gulating før. Han sa at de ville legge til side alle nåværende Dragur-øl og lurte på om jeg ville brygge nye øl for dem. Så langt hadde de fått ølene brygget hos Arendals men nå ville de ta dem til det neste nivået. Vi avtalte at jeg skulle få carte blanche, og at ølene skulle brygges av bryggerier jeg stoler på. Da blir det dyrere, men vi kan ikke konkurrere med de store gutta på pris uansett.»
Bryggingen foregår nå hos Qvart Ølkompani i Kristiansand og hos 7 Fjell i Bergen. Qvart velges når volumet skal være under 1000 liter. Bryggeriene er valgt fordi «det er solide bryggeri med dyktige bryggere jeg kjenner og som er lette å samarbeide med», forteller Kim.
«Jeg stoler kun på bryggere fra Kristiansand. Gahr og Tellef. Enkelt og greit. I valget av Qvart var det flere faktorer som spilte inn. I fjor sommer, da jeg ble kontaktet av Gulating med forespørsel om å brygge for dem, satt jeg i solveggen I Søgne og hadde avtalt å besøke Tellef på Qvart dagen etter. Jeg har vært en fan av Qvart sine øl lenge og Tellef er en dyktig brygger. Valget var egentlig ikke vanskelig. Størrelsen på brygghuset var også positivt. Nå har jeg brukt Qvart på seks øl og jeg synes de har gjort en knalljobb med alle sammen.”
«Det er greit å ha en god dialog med bryggeriene jeg bruker. Det er en av grunnene til at jeg ville brygge hos 7 Fjell og Qvart. Gahr har jeg jo brygget mye med og jeg kjenner Tellef hos Qvart. Kjekt å samarbeide med folk på samme bølgelengde. Kompromiss vil det alltid være når en brygger kommersielt, kanskje spesielt med tanke på gjærvalg og prosess. Et eksempel: Når jeg brygger humlete øl på Qvart så tilsetter jeg flame-off humle på 80C i whirlpool. Det har jeg ikke mulighet for å gjøre på 7 Fjell grunnet bryggeriet deres. Derfor er det viktig å ha en god dialog med brygger og kjenne brygghusene en benytter. Samt å være med på bryggingen så ofte som mulig.»
«Det er veldig krevende å overføre et øl jeg har brygget hjemme til storskalaproduksjon. Som hjemmebrygger er du helt fri når det kommer til både ingredienser og metode. Det er dessverre ikke slik at en kan lage et hjemmebrygg og finne fram kalkulatoren og gange opp. Derfor er det viktig å være i dialog med bryggeriet en benytter. Samt man må ta høyde for hvilke gjærstammer de har tilgjengelige og hvilken maltleverandør de bruker. Det er også ting man kan gjøre med hjemmebrygg som ikke er like enkelt å gjennomføre i storskala. Med en god dialog med brygger kan en allikevel få ølet ganske likt.”
Fem øl ble sluppet i butikk 1. mars, fire faste og et påskeøl. Påskeølet er en amerikansk pale ale med mandarin- og appelsinpuré brygget hos Qvart.
“Jeg har samarbeidet en del med Qvart nå og begynner å kjenne brygghuset og rutinene deres. Tanken bak påskeølet Solveggen var at det skulle være et forfriskende, humledrevet øl med lav bitterhet og appelsintoner. Det er jo påske tross alt.”
De fire faste ølene er Tranen – American Pale Ale; Skavhogg – Session IPA; Barden –American Brown Ale; og Visund en American Pub Style Wheat. Navnene er, i tråd med Gulatings tradisjon, vikingrelaterte. De er alle sammen navn på kjente vikingskip. For eksempel var Tranen Olav Tryggvasons skip fra ca år 995.
I tillegg vet vi at et helt nytt øl også er under brygging.
“Det er utrolig spennende å slippe så mange øl samtidig, og selvfølgelig noe skummelt. Heldigvis var jeg og Gulating relativt enige om hvilke ølstiler som burde være faste øl. Det var også veldig kjekt å få brygge på 7 Fjell igjen. Fantastiske folk og et fantastisk bryggeri.”
«Når jeg skal designe en portefølje med øl, så blir det det jeg selv vil drikke! Neida. Det er for så vidt mange hensyn som tas. Jeg har jo mine tanker om hva jeg har lyst til å lage, og Gulating hadde sine innspill. Heldigvis var vi ganske enige. Jeg ville også lage en amerikansk brown ale da jeg har vansker for å finne noe særlig eksemplarer av dette i butikkhyllene. En annen ting man ikke kan glemme, er å lage ølstiler som selger, da er jo pale ale og session IPA selvskrevet – flaks for meg at dette er ølstiler jeg liker.”
«Når det gjelder ingrediensene, så har jeg har egentlig ikke noen favorittmalt. Jeg er glad i å bruke havre. Det er vel mer malt jeg ikke er så glad i, som krystallmalt. Når det kommer til humle er jeg veldig glad i det meste av amerikansk humle – kanskje spesielt Mosaic, Centennial og Columbus. Dette forandrer seg selvfølgelig over tid, men nå er jeg veldig glad i disse tre.»
“Det som også er viktig er å ha noen å spille ball med når du har testbrygget. Foruten gode venner som også brygger, så bruker jeg ofte kona til testpanel. Jeg er heldig nok til å ha en meget ølinteressert kone som også kjenner de forskjellige prosessene innen brygging og som tør å si det som det er. Det er ikke få ganger det er foreslått forandringer og forbedringer. Sier hun ‘Kim-øl’ så vet jeg at kanskje ikke dette er for allmuen og trenger noen forandringer. Det er alltid positivt med god hjelp.”
BR kommer snart med en evaluering av de fem ølene som ble sluppet denne måneden.
Ett svar til “GulaKim”
[…] ← Forrige […]