Kategorier
Beer review New release

Test av Kim Odlands Dragur-øl

BR-redaksjonen har satt seg ned for å bli kjent med de nye ølene Kim Odland har brygget for Gulating.

Fire av disse er brygget hos 7 Fjell, mens den siste er brygget hos Qvart. Det er lett å se av flaskene hvilke som er brygget hvor. De som er brygget i Bergen har gjennomsiktig etikett og et klistremerke på halsen slik 7 Fjells egne flasker har.

Visund


Visund er en American Pub Style Wheat, altså en hveteøl med amerikansk tilsnitt. Dere som har frekventert bryggeripuber i ‘unaiten’, har nok kommet over slike. Tenk American Pale Ale med hvete og masse amerikansk humle.

Navnet er fra hentet fra et stort vikingskip Hellig Olav skal ha latt bygge i 1020-årene. Det skal i følge Snorres kongesager ha vært prydet med et forgylt visundhode (et bisonhode med horn) i framstavnen. Flasken er derimot prydet med gule kornaks.

Ølen lukter av humle og lyse, brødaktige malttoner. Og smaker slik også. Den har middels kropp og en tydelig bitterhet som ikke vil skremme noen. Det er en forførende pøseøl med aromaer av søt appelsin, sitrus og ananas.

Visund er en lettdrikkelig øl for deg som vil slukke tørsten. Den passer også for deg som ikke er så vant til craft beer – en skikkelig gateway-øl.

Barden


Dette er en American Brown Ale. Den meste kjente referanseølen er kanskje Brooklyn Brewery sin Brooklyn Brown Ale.

Barden var skipet til Eirik jarl og i bruk rundt år 1000. Skipet deltok i slaget ved Svolder og i følge Snorre brukte Eirik skipet når han dro i viking.

Flasken er prydet med en hval. Antakelig en bardehval?

Her lukter det sjokolade og kaffe. Bare sjokolade og kaffe. Vi klarer ikke å fange opp humlearomaene. Smaken er av bittersjokolade og kaffe. Den er ikke veldig kompleks. Det er kanskje litt smak av granbar fra humlene, men kokesjokoladen overdøver det meste. Ølen har en tydelig bitterhet og en brentsmak som kanskje kunne vært tonet litt ned. Det ville nok hjulpet om den fikk litt mer varme, men det rakk den ikke å få i våre glass.

De som husker Lervigs Betty Brown vil oppleve denne som veldig mye kraftigere.

Barden er ølen for deg som tåler bitterhet og som gjerne mumser kokesjokolade med en kopp svartkaffe til. En ordentlig koseøl.

Solveggen


Dette er en påskeøl. Kim er sjelden opptatt av stilarter annet enn som referansepunkt, og her har han kunnet slippe seg helt løs. Utgangspunktet er en American Pale Ale, men den er tilsatt mandarin- og appelsinpuré.

Logoen ser ut som Grünerløkkautgaven av påskeharen – på vei til sin favorittbryggeripub

Dette er en frisk øl. Her er det mye frukt. Vi får umiddelbart assosiasjoner til Sangria og en solvarm spansk piazza. Den lukter søtt, men smaker bittert. Hjernen rekker ikke helt å omstille seg, og de to basissmakene kolliderer for oss. Her kunne det kanskje vært litt mindre frukt?

Solveggen er ølen for deg som liker fruktaromaer, og for du som befinner deg i en snøfonn på påskefjellet og har lagt igjen appelsinen hjemme.

Tranen


En American Pale Ale. Kims favorittstil. Det borger for kvalitet.

Tranen var skipet til kong Olav Tryggvason og ble brygget i Nidaros (Trondheim) ca år 995.

Logoen er en mann med humleskjegg. Et relativt velbrukt, noen vil si slitent, symbol for humlesterke øl og mennene som elsker dem.

Nå snakker vi! Dette er en klassisk vestkyst APA uten noe snikksnakk. Bare en anelse karamellmalt og masse amerikansk humle – i dette tilfellet Mosaic og Simcoe. Slik skal en APA være; Rivende bitterhet og masse granbar, grapefrukt og mandariner som er godt balansert av maltkroppen. Her har Lucky Jack fått seg en konkurrent.

Dette er ølen for deg som liker tydelig bitterhet og klassiske amerikanske humlearomaer. Og for deg som synes Lucky er litt for easy.

Skavhogg


Sist ut er Skavhogg, en såkalt Session IPA. En til tider utskjelt stil, da en IPA ikke skal kunne eksistere i butikklasse. Men det gjør den, og stilen har blitt meget populær.

Skavhogg var ikke et skip, men en båtbygger. En som het Torberg var så misfornøyd med hvordan Ormen Lange, Olav Tryggvasons skip, ble bygget, at han forsøkte å ødelegge, eller skavhogge, skipet. Kongen ville først drepe syndebukken, men godtok Torbergs forklaring. Torberg ledet deretter ferdigstillelsen og kongen ble fornøyd. Han ble kalt “Torberg Skavhogg” etter dette.

Hvorfor logen er en rødrev, må Gulating forklare. Det ser ut som en øl laget av Fjällräven.

Sammenliknet med Tranen, er humlearomaen mye mer fruktig. Man tenker tropiske frukter med det samme. Mango kanskje? Vi aner Amarillo i bakgrunnen. Skavhogg har en lysere maltkropp en Tranen og mye mer fylde. Den har også flere IBUer, men bitterheten føles samtidig mer smooth.

Dette er ølen for deg som har lyst på en IPA med tropiske smaker, men ikke har rukket å gå innom Polet.

Konklusjon
Dette er et meget vellykket ølslipp. Det er en ølserie alle involverte kan være stolte av.

Vi ble ikke enige om hvilke som er de to beste, men vi hadde begge Tranen på topp to.

Hva tenker du?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.