Salikatt-Bjarte svarer på leserspørsmål

Vi ba leserne sende inn sine spørsmål til Bjarte Halvorsen. Her er svarene.


1. Hvorfor har du ikke et e-post nyhetsbrev for å kommunisere (lovlig, tror jeg?) med øldrikkere som er interessert i hva Salikatt driver med?
Det kunne vi godt ha hatt, men det funker bedre med en Facebook-gruppe, tror jeg. Noen som føler seg kallet? [BRs anm.: Sjekk her: LINK TIL FACEBOOK-GRUPPE]

2. Hvorfor endret du alkoholstyrke på Makksure? Hva gjør den bedre nå?
Folk syntes ikke at 3.5% var nok bang for the buck, så vi justerte den opp til 4.7% da vi byttet fra flaske til boks. 4.7% gir litt mer fylde, men ølet er også justert surere og det er kraftigere tørrhumlet. Alle de tre forskjellene der gjør ølet bedre, synes jeg.

3. Når starter du med omvisninger og smakinger? Eller når får du skjenkebevilling slik at du kan gjøre det?
Akkurat det spørsmålet er det jeg får oftest fra folk. Vi burde hatt det på plass for lenge siden, men det har ikke vært noe tid igjen etter alt arbeidet med å drive bryggeriet. I tillegg har jeg tenkt at det ikke er noe poeng i å ha smaking når vi kun har fire faste øl i butikkstyrke, som vi hadde lenge, men nå fremover vil utvalget øke litt. Da blir det mer innholdsrikt å holde omvisning med ølsmaking. Vi søkte om bevilling for utsalg og ølsmaking i 2016, men kommunen satt en veldig effektiv stopper for det. Det blir interessant å prøve på ny.

4. Ville du åpnet utsalg eller taproom dersom det ble lovlig/enklere å gjøre lovlig? (som i Finland)
Definitivt! Desto kortere vei fra bryggeriet til ganen desto bedre. Det samme gjelder for brød og kaffe.

5. Hvor viktig er det å ha gode smaksløker som brygger? Hjalp øldommer «utdanningen» deg noe her?
Smak- og luktesans er det viktigste verktøyet på bryggeriet. Øldommerkurs er først og fremst nyttig for å lære seg å skille forskjellige smaker og lukter fra hverandre og knytte de forskjellige smakene og luktene til terminologien som brukes om øl. Deretter kan man justere bryggeprosessen ut fra sanseinntrykk og faglig kunnskap om øl for å brygge enda bedre.

6. Brygg en lager! Helles plz
Både Salig Jul og Fjellpils er lagere, men Helles er fint. La oss ta knekken på kapasiteten vår med enda en lager.

7. Hvorfor har du ikke skjegg?
Har jeg ikke skjegg?

8. Kan du klare videre vekst uten investorer?
Godt spørsmål. Hvis vi skal vokse raskt, så nei.

9. 100 brygg – hva er den mest kostbare lærdommen?
Ikke pris deg for lavt i starten, det vil gjøre det nærmest umulig å drive og vokse videre.

10. Hva kommer utover 2018?
Salig Jul kommer. Og så kommer det en runde med humleøl på 0.44L boks og fat tenker jeg.

11. Er NEIPA en hype?
NEIPA er kommet for å bli, men stilen vil nok gå gjennom noen endringer.

12. Diskuteres det i bryggermiljøet at Haffy begynner bli litt tynn i håret?
Det er ustoppelige og høylytte diskusjoner om dette daglig

13. Hva er det enkleste som kunne og burde vært fikset i norsk alkohollovgivning?
Info i sosiale media. Bryggerier og utesteder burde få lov til å opplyse om hva som kommer og hva som skjer på en lovlig måte. Ikke reklame, da blir vi totalt overkjørt av de store bryggeriene, men det må være lov å fortelle folk om nye øl som kommer, arrangementer etc. Lansering av ‘’Regnfull sky fra Manchester’’ – give me a break! [BRs anm.: Bjarte viser her til et krankupp med Manchesterbryggeriet Cloudwater på True North – et av mange eksempel på idiotien en må nedlate seg til for å kunne informere om egne arrangementer i denne regionen.]

14. Hva ville du ha gjort hvis du skulle starte fra scratch på nytt nå?
Jeg ville ha startet med mye mindre lokaler og tappet alt på fat og boks med Heidrun, det mobile tapperiet som vi bruker i dag.

15. Hvor stort bryggeri ville du startet med som første steg opp fra hjemmebryggeriet? 
500L Speidel er en fin start, tror jeg. Enkelt å hanskes med i overgangen, og lett å selge videre etterpå.

16. Hvordan regnet du hjem å satse større? Når måtte du ansette flere? 
Jeg skjønner ikke helt spørsmålet, men tenkte at vi kunne være to fulltidsansatte fra ca. 30 000L. Det kan vi nok ikke.

17. Hvilke tabber har du gjort som du vil sørge for at andre ikke gjør?
Ikke tapp 1000L med Porter på fat.

18. Har du en mentor eller rådgiver?
Nei, men jeg kjenner litt folk her og der. Noen gründere og noen bryggere.

19. Kan vi få oppskriften på Rauaraddel?
Pale Malt, Munich Malt, samt Pale Crystal Malt og Crystal Malt fra Thomas Fawcett. Godt humlet med Citra og Mosaic.

Takk til alle som sendte inn spørsmål.

Hva tenker du?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.