Kategorier
Breaking News

Enter Orkila

I dag kan vi lese i Dagens Næringsliv at LERVIG er delvis solgt til Orkila Capital, et amerikansk investeringsselskap.

I følge DN, er dealen strukturert på følgende måte:

Bryggingen overføres til et nytt selskap (som vi har kalt NewCo Brewing i figuren under) som Orkila kjøper seg inn i gjennom en rettet emisjon, altså at det utstedes nye aksjer som kun de kan kjøpe. Beløpet er 5 millioner dollar. Pengene blir arbeidskapital som det nye selskapet nå kan bruke til investeringer, for eksempel ekspansjon. Om eventuell gjeld i det gamle selskapet overføres eller ikke, vet vi ikke. Det er naturlig at de nye eierne har insistert på at det nye selskapet skal være gjeldfritt.

Det gamle selskapet, Lervig Aktiebryggeri, blir nå et rent holdingselskap eiet av de gamle eierne av LERVIG. Orkila betaler 15 millioner dollar (122.3 millioner norske kroner) til dette selskapet. Dette er penger som vil bli fordelt mellom de gamle eierne og eventuelle kreditorer. Størst blant eierne er Kristoffer Stensrud, men Mike Murphy har også aksjer i selskapet. Nøyaktig fordeling vil antakelig være bestemt av en eksisterende aksjonæravtale, og trenger ikke være pro-rata.

Totalt betaler altså Orkila 20 millioner og for dette får de 50% av aksjene i det nye selskapet, noe som verdsetter dette til 40 millioner dollar eller 326 millioner kroner.

Transaksjonen, slik vi har grunn til å tro at den ser ut

Så – hva kan vi forvente oss nå?

Det som er vanlig når nye eiere kommer inn i en bedrift er at de stiller en rekke krav. Det er helt normalt å be om å få utpeke ny styreformann og/eller styremedlem(mer). Det stilles også ofte krav til at nøkkelansatte må stå i jobben i en viss periode (begrenset av norsk lov). Det er også helt normalt at den nye eieren (Orkila) blir enige med de gamle eierne (Stensrud et al) om en ny forretningsplan – altså en plan for hva selskapet skal gjøre de neste årene.

Dette har Orkila erfaring med. De sitter allerede på eiersiden av Mikkeller. Det er lov å anta at de vil gjenta den suksessen. Mikkeller har åpnet bryggeri og tap room i San Diego. Det skal ikke mye fantasi til for å gjette på at de nye eierne vil at noe av de 5 millionene skal brukes i deres hjemmemarked. Så da er det bare å se frem til åpningen av LERVIG San Diego eller LERVIG New York. Eller begge deler.

Hva betyr så dette for standingen til LERVIG? Det finnes nok purister som vil hevde at dette er en sell-out og at LERVIG nå ikke er “craft”. Tullball, tenker vi. LERVIG har alltid hatt hjelp fra investorer, eller fra en investor: Stensrud. Nå kommer det en ny investor inn. Det er alt. Det er ikke en annet bryggeri som kjøper dem opp. De selger ikke ut til storindustrien. Og det er all grunn til å tro at ølet vil fortsette å være det samme.

“Det er ingen som selger seg ut her”, sier Anders Kleinstrup i en kort kommentar til oss. Han vil ikke kommentere på forretningsplanen.

Mike Murphy er for tiden på Sunshine Ranch i Yakima Valley der han i dag har handlet “a few tons” med Amarillohumle. I morgen skal han handle Citra. På spørsmål om han også rekognoserer for en ny LERVIG brew pub, svarer han “Not now.”

Vi vil selvfølgelig følge denne tett.

3 svar til “Enter Orkila”

Nja, det store spørsmålet er jo HVA SLAGS investor dette er. Det er jo en velkjent strategi for slike Private Equity-fond å kjøpe opp og restrukturere selskap, bundle de og selge videre til en ny investor etter 3-5 år. Så om man øker eierandelen i Mikkeller, og kjøper opp f.eks Stigberget så har man plutselig en «Scandinavian Craft Group» som kan videreselges for en pen gevinst til Heineken eller Carlsberg om noen år…..

Vi skal spørre dem om planene deres når vi får dem i tale

Klart, alt dette er mulig, men det som er viktigst for meg er at det er godt øl som brygges, selvom en slik scenario som du beskriver kan bety kroken på døren for vesle Lervig i Stavanger dersom de blir solgt til en av de store.

På den andre siden må det ikke glemmes at også et håndverksbryggeri er en bedrift som er underlagt de “kapitalistiske naturlovene” – du må vokse for å produsere billigere og fortrenge konkurrenter; for å vokse trenger du kapital.

Hva tenker du?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.