Kategorier
Other

Kvinner & Øl

I eldre tider var ølet forbundet med kvinnen. Hvorfor er det da så få kvinner som brygger i dag? 

Egyptian hieroglyphics depict women pouring beer.

De fleste som er glade i øl har hørt om Ninkasi, sumerernes ølgudinne. Hennes hymne ble nedskrevet 1800 år før vår tidsregning, i en tid da øl var forbundet med kvinnen. Det var kvinnene som brygget.

Senere drev kirken og overtro kvinner bort fra bryggekjelen. Nå skriver vi 2018 og det er da ingen grunner til at ikke jenter i dag skal like øl eller drive med brygging?

Det er flere kjente kvinnelige bryggere – Ingeborg Lindheim ved Lindheim Ølkompani, Inga Oskal Eidsvåg som brygger hos Aja i Drammen, Averie Swanson som er head brewer hos Jester King, og Sophie de Rhonde som er brygger hos Burnt Mill Brewery og står bak International Women’s Collaboration Brew Day, for å nevne bare fire – så det finnes forbilder. Det er også flere blogger skrevet av jenter som liker øl og brygging, blant annet Girls Like Beer Too, Rosa jenter liker også øl, How To Drink Beer Like A Girl, og Girls Who Like Beer. Det er også skrevet bok om damer og øl, av damer som liker øl.

Og så har vi Pink Boots Society – foreningen med 1800 medlemmer som har som formål å “assist, inspire and encourage women beer industry professionals to advance their careers through education”.

Tyder alt dette på en positiv utvikling, eller er det bare signal på at vi fortsatt har en langt vei å gå? Det er vanskelig å være optimist når vi vet at mens det er over 500 medlemmer i Norbrygg Rogaland, så er bare seks av dem kvinner. Vi lurer fælt på hvorfor. Vi kunne forsket på det, men vi valgte å heller bare spørre en dame som brygger øl – Lene Aspen fra Haugesund.

Lene, hva mener du er de viktigste årsakene til at det er så få jenter som brygger øl?

Så spennende at dere ønsker å se på dette temaet. Jeg må innrømme at jeg ikke er den som har vanket i de bredeste ølbryggerkretsene – jeg har ikke deltatt i ølbryggerkonkurranser eller på konferanser eller ølfestivaler eller liknende – så jeg må svare ut fra de mine egne inntrykk og de jeg har etter å ha snakket med venner og bekjente.

Jeg tror årsakene er sammensatte. Jeg er selv i småbarnsfasen, og tror at det kan være vanskelig for mange å prioritere vekk barn og familieplikter, eventuelt måtte hente inn barnevakt, til fordel for mange timer ølbrygging. Jeg merker i allefall at terskelen er litt høy der.

I tillegg er gjerne ølbrygging forbundet med noe gutta gjør sammen, og jentene er kanskje litt skeptiske til å tre inn på “deres område”.

For det tredje tror jeg mange jenter har avfeid at de liker øl – uten at de har smakt så mye forskjellig. Det er kanskje litt som å si at man ikke liker brus etter kun å ha smakt cola. Når venninner av meg har blitt utfordret til å smake på forskjellige øl når de har blitt satt på bordet, så har de som regel blitt positivt overrasket over at de faktisk likte en eller flere av variantene. Når det er sagt, har jeg inntrykk av at det er mange jenter som gjerne brygger sammen med mannen eller en kompis, men der mannen kanskje er den som har “hovedansvar”.

Hjemmebryggeriet til Lene og hennes mann

Jenter stikker seg lett ut lett når hjemmebryggere møtes – fordi det er så få av dere. Møter du noen form for sjåvinisme?

Jeg brygger som regel med mannen min – av to årsaker: 1) Vi får kvalitetstid sammen 2) Han er sterk og kan hjelpe med tunge løft slik at vi får brygget større batcher. Når det er sagt, kan jeg like gjerne brygge alene på 15-liters kjøkkengryte.

Jeg liker å ha kontrollen på bryggingen, til min manns tidvise irritasjon. Samtidig lærer jeg da veldig mye og får nye erfaringer. Men jeg merker at folk i sosiale sammenkomster i større grad henvender seg til han ved diskusjon eller spørsmål rundt brygging. Dersom svar da kommer fra meg, får har jeg opplevd å få kort respons, før oppmerksomheten har blitt fokusert på min mann igjen. Dette er ganske irriterende når jeg faktisk vet hva jeg snakker om. På den lokale bryggebutikken har jeg også opplevd at de tror varene mine skal betales av den ukjente mannen ved siden av meg ved disken.

Videre opplever jeg at nett-trollene fort kommer frem dersom jeg skulle finne på skrive eller svare på innlegg i bryggegrupper på Facebook. Mens på Norbrygg sine forum vanker det jevnt over konstruktive tilbakemeldinger og jeg blir inkludert som alle andre.

Synes andre at det er rart at du brygger øl?

Jevnt over er folk veldig positivt overrasket over at jeg brygger øl. Terskelen for å imponere medbryggere er kanskje litt lavere når man er kvinne. På den lokale bryggebutikken ble jeg nylig spurt om flere ting av en som for første gang skulle brygge etter egen oppskrift. Da han hadde fått svarene, kikket han en gang ekstra på meg og sa “Du høres ut som om du vet hva du snakker om. Brygger du kommersielt eller noe?” Da måtte jeg le litt fornøyd for meg selv.

Hva brygger du helst?

Jeg er veldig glad i humle og sitrus, og har fått mye skryt for en oppskrift inspirert av Oat IPA som LERVIG hadde en periode. Den inneholder Nelson Sauvin-humle, som sammen med Citra gir en fantastisk ølopplevelse som til og med personer som har påstått at de IKKE liker øl har hatt sansen for!

Synes du de vanlige tiltakene for å jenter inn i ølverdenen, som ølsmakinger for jenter og øl for jenter – som BrewDog Pink IPA – , bidrar til å utjevne eller forsterke et fastlåst kjønnsrollemønster?

Jeg har litt blandede følelser rundt det temaet. Dersom jeg skulle deltatt på en “ølsmaking for jenter”, så ser jeg for meg å få servert et utvalg av lette, lyse øl som jenter påståelig skal kunne like – “øl for jenter”. Samtidig kan ølsmaking for jenter være en terskel for mange til å begeve seg inn i ølverden, uten å føle at de må prestere noe for gutta boyz.

Når det gjelder “øl for jenter”, så kjøper jeg ikke den. Der blir jeg faktisk litt provosert. Smaken er som baken, og det er ikke nødvendigvis slik at jenter liker én type øl. Jeg tror mange gutter ville stusset dersom de bare fikk servert mørke og smakssterke øl fordi dette liksom var “gutteøl”.

Bør noe gjøres for å få flere kvinner interessert i øl og brygging? Om ja, hva kan gjøres?

Det hadde ikke vært feil dersom det ble litt vanligere med kvinnelige ølbryggere. Vi har mye å bidra med, og kan kanskje ha litt annet fokus enn gutta. Tiltaksmessig er jeg litt usikker. Jeg tror først og fremst at bryggere må avmytifiseres som en “gutteklubb”, slik at flere jenter faktisk åpner øynene for hobbyen. Jeg tror kanskje at kvinnelige bryggere kan bidra her ved å for eksempel ha bryggekurs og slikt. “Ølsmaking for jenter” har kanskje ikke samme kredibilitet – og kan virke litt ovenfra og ned – dersom det er en mann som styrer showet.

Har du kvinnelige bryggeforbilder? Er slike forbilder viktig?

Da jeg vurderte å begynne å brygge, leste jeg boken “Ølbrygging fra hånd til munn” av Horne og Eick. Der er noen sider viet til Unni Irmelin Kvam – aka Micromaid eller Bitchcraft. Hun brygger hjemme på kjøkkenbenken på en liten maskin, og gir inntrykk av at brygging slett ikke trenger å være store batcher og masse mas. Jeg fulgte henne også på Instagram, og så hvordan denne dama vanket elegant i bryggekretser og fikk det riktig så bra til. Det var den lille dytten som skulle til for at jeg også tok steget inn i bryggeverden.


Vi vil gjerne høre fra flere damer som brygger, eller som kunne tenke seg å brygge. Ta kontakt med oss på SoMe eller email, eller bare legg igjen en kommentar her, om du ønsker å bidra til dialogen. 


Utdrag av Ninkasis hymne

Borne of the flowing water,
Tenderly cared for by the Ninhursag,

Ninkasi, you are the one who waters the malt set on the ground,
The noble dogs keep away even the potentates,

Ninkasi, you are the one who soaks the malt in a jar,
The waves rise, the waves fall.

Ninkasi, you are the one who spreads the cooked mash on large reed mats,
Coolness overcomes,

You are the one who holds with both hands the great sweet wort,
Brewing [it] with honey [and] wine

Ninkasi, the filtering vat, which makes a pleasant sound,
You place appropriately on a large collector vat.

Ninkasi, you are the one who pours out the filtered beer of the collector vat,
It is [like] the onrush of Tigris and Euphrates.

Ett svar til “Kvinner & Øl”

Jeg elsker øl, men er mer den typiske konsumentnerden. Har organisert ølsmakinger med venner, kollegaer og andre, og erfaringen er som Lene sier: «smaken er som baken». Jeg opplever at det er like ofte at menn foretrekker lyst øl som kvinner liker mørkt øl. Noen liker de nøytrale lyse eller intens bitre, mens andre foretrekker det fruktige, sure eller søte og mørke øl. Uansett kjønn.
Selv har jeg ikke brygget, rett og slett fordi jeg synes det blir så mye øl av en type. Og hvis det ikke er godt blir det mye, middelmådig eller dårlig øl. Men skal sjekke ut Kvam og størrelsen på mindre maskiner. Kanskje jeg kan prøve meg allikevel.. Inspirert 🙂

Katrine

Hva tenker du?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.