Kategorier
Gadgets Homebrew Interviews Other

Brygging og tech-nerding på Forus

Vi har tatt noen øl med Jan Tore Usken. Usken er kjent for mange som primus motor for skaperverkstedet Creator på Forus. Foruten å være et ordentlig tech-head, er Usken også en lidenskapelig hjemmebrygger. Alle som brygger vet at dette er noe som passer sammen som hånd i hanske.

I kantina på Creator med Usken. I bakgrunnen er, eh.. noe tech greier.

Dersom du var på Rogaland Ølfestival i år fikk du kanskje med deg en litt annerledes stand. En stand med masse rare bryggerelaterte gadgets. (Men ikke øl!). Det var Creator på Forus, et såkalt prototypeverksted, eller “makerspace” som det heter på nynorsk.

Ildsjelen, primus motor og for tiden daglig leder av Creator er Jan Tore Usken. Creator huser skapersjeler og en hel haug med utstyr og verktøy for å sørge for at idéer kan bli prototypet.

Blant 3D printere, vinylkuttere, metallfreser og annet som BRs utsendte ikke skjønner hva er, finner man også et et rom med kompaktbryggere og gjæringskar. Godt plassert i pauseområdet er det også en “kegerator”, altså et kjøleskap påmontert øl-kraner. Dette tilhører Brew Club Forus, et av Jan Tore Uskens (mange) prosjekter.

BR: Hva er egentlig Brew Club Forus?

JT: Det er et litt “ventrehåndsprosjekt”, egentlig. Jeg er jo veldig glad i brygge øl,  bygge miljø – og drikke øl. Så er det ofte slik at når hobbyen tar overhånd, så kan man like godt starte bedrift av det. Det er et prototypeverksted her på Creator, og vi prototyper nå bryggeklubb-konseptet. Bryggeklubben er foreløpig bare for inviterte pilotkunder. Konseptet går på at man ved et medlemskap får tilgang til bryggerommet og alt utstyret som er der. Pilottiden har dratt ut, da kapasiteten rett og slett ikke er stor nok for tiden.

BR: Delingsøkonomi for hjemmebryggere, altså?

JT: Ja, det også. Det er bygget på samme prinsippene som Creator er; Vi står for lokaler, utstyr, verktøy og miljø. Utstyret du får tilgang til er av den kostbare sorten, som du kanskje ikke ville kjøpt hjemme. Men kanskje enda viktigere er tilgangen og tilhørigheten til et miljø og en kompetanse. Dersom du skal prototype en idé, er tanken at du lærer langt mer dersom du befinner deg i et kompetent miljø enn alene i verkstedet i garasjen. Det samme gjelder for brygging av øl og alle prosessene rundt dette. Kanskje har du full kontroll på humletilsetninger, mens bryggere ved siden av deg har full kontroll på gjæringsprosesser. Tanken er da at i løpet av de 4-5 timene dere brygger sammen lærer dere begge mer enn dere hadde gjort alene.

(Vi prøver å få frem litt info om kostnader og priser, men siden konseptet fremdeles er i pilotstadiet er dette ikke fastsatt. Foreløpig opereres det med 100-lapp i måneden for medlemskap, og en 400-kroner for en bryggesesjon.)

BR: I tillegg arrangerer Creator noe som “Tech and beer”. Fortell!

JT: Tech and Beer arrangeres en fredag hver annen måned. Arrangementet holdes på Forus, og er åpent for alle. Tanken er at man tar med det man vil av mikro- eller  makrobrygg og blir med på løse verdensproblemer ved hjelp av teknologi og øl. Målet med arrangementet er å skape miljø og møteplass.

BR: Bryggeklubb, skaperverksted og møteplass, altså. Hvordan henger dette sammen?

JT: Øl og teknologi hører jo sammen. Det er vitenskap og teknologi begge deler. Creator tilbyr kurs og workshop innen generell teknologi, som for eksempel kan gå på automasjon, til mer bryggespesifikke ting som det å bygge sitt eget digitale hydrometer. På sikt er målet å kunne tilby bryggekurs. Det er også tanken at det følger med et innføringskurs i brygging med et medlemskap.

Slapp av. Usken lover det kommer flere.

BR: Avslutningsvis, når regner du med å kunne åpne opp bryggeklubben for flere enn spesielt inviterte? Er det håp for en hjermmebrygger som blir kastet ut fra hobbyrommet hjemme å søke brygge-asyl? (Spør for en venn).

JT: Vi er ikke klar til å skalere bryggeklubben opp, i hvert fall ikke veldig mye. Men ta kontakt hvis du er interessert, så skal vi alltid ordne noe.

Neste Tech-and-beer er altså 16. august. Dette vil bli avholdt på den gamle brannstasjonen på Forus  (rett ved bussveien), og ikke på Tvedtsenteret, hvor bildene her er fra.

Hva tenker du?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.