Kategorier
History LERVIG-serien

LERVIG del 4 – Nordstjernen

Har du lurt på hvor stjernen i LERVIGs logo kommer fra? Vi også.

For å finne svaret spurte vi en av dem som var der da designet ble valgt – Sune Aabø Parker, nåværende daglig leder ved RYGR Brygghús.

Reisen til Nordstjernen

“Året var 2005 og det ble jobbet med designet til den første ektefødte Pilsen til LERVIG i Hillevåg. Tiden var enda preget av lokalpatriotisme og boikott”, forteller Sune. “Designet skulle ha lokalt preg og vi endte opp med en annerledes boks som skulle være et blikkfang og se frisk ut.”

“Boksen ble preget av dialektuttrykk fra hele Rogaland og navnet ble HERLIGE Lervig Pilsner.”

“LERVIG i Vierveien lå bare et svakt steinkast fra der Mineralvannfabrikken Nordstjernen lå. Stjernen på boksen kom med som et lite nikk til Hillevågs historie innen drikkevarer. ”

Mineralvannfabrikken Nordstjernens logo – LERVIGs inspirasjon.

“For å ikke ha prikk lik logo, laget LERVIG en femarmet stjerne. Men så ble den jo lik Estrella, Heineken og andre.”

Foto: Haffy

Mineralvannfabrikken Nordstjernen

Mineralvannfabrikken Nordstjernen AS ble startet i 1900 av A.T. Greve og holdt opprinnelig til i Sigurdsgata. Den gang var det hele 12 mineralvannfabrikker i Stavanger og Hillevåg. I 1915 ble Nordstjernen overtatt av familien Jonassen som forble firmaets eiere.

Selskapets Ford fra 1951

I 1921 flyttet fabrikken til Muségaten – i Olaf Paulus’ hus. Fabrikken hadde der sin egen brønn, 13 meter dyp, som forsynte dem med klart, godt vann året rundt til sine leskende selters, brus og fruktdrikker.

Til Hillevåg kom denne “Ambassadør i forfriskninger” i 1971. Den nye fabrikken lå mellom Kvalabergveien og Baneveien, der Montér ligger i dag. Det nye anlegget hadde da en kapasitet på 12 000 flasker i timen og Nordstjernen produserte 12 ulike sorter mineralvann.

Blant deres mest kjente varemerker var AsianaEventyrbrusTropoHires Root Beer, Teem med sitron- og limesmak – markedsført som «ikke så søt» og med en forklaring på hva lime er, 7-UpOrgelbrus – som skulle finansiere det nye orgelet i kirken, Pepsi – i sin tid som den eneste mellom Larvik og Molde, og Selters. Flere av disse vil helt sikkert vekke gode barndomsminner hos mange.

Brusproduksjonen ble lagt ned i 1993.

Her er noen av reklamene man finner i gamle aviser – flere av dem viser stjernen som logo på flasker – slett ikke ulikt LERVIGs bruk (klikk på bildene for å se større versjoner):

Nytt design

I dag er stjernen ikke lenger det mest fremtredende i LERVIGs visuelle uttrykk ettersom bryggeriet har valgt en helt unik profil skapt av den brilliante danske designer Nanna Guldbæk.

Anders Kleinstrup sa i fjor da vi intervjuet ham: “Nå har vi blitt kvitt det gamle designet som var mye basert på stjernen. Det startet i det stille, men nå har [Nanna] tatt helt over. Når du får en av våre bokser i hånden nå, så ser den lekker ut.”

Stjernens endrede rolle illustreres godt gjennom disse eksemplene på LERVIGs gamle, enkle design, Rye IPA og Galaxy IPA, samt etiketten til Leif fra i fjor hvor stjernen har fått en noe mer tilbaketrukket rolle.

Her lever nordstjernen og Nannas figurer sammen

14 år etter at den ble påfunnet lever LERVIGs versjon av nordstjernen fortsatt i beste velgående, og LERVIGs etiketter er kroneksempler på at man kan fornye seg uten å miste sin historie.

“Det er ekstra hyggelig for oss som var med å starte opp LERVIG å se at nordstjernen fortsatt følger bryggeriet rundt om i verden”, avslutter Sune.


Takk til Sune for bilder.

2 svar til “LERVIG del 4 – Nordstjernen”

Kunne vel kanskje nevnt at Nordstjernen var avholdsbevegelsen foretrukne mineralvann-fabrikk da de i motsetning til Tou ikke både var bryggeri og brusfabrikk.

Så litt ironisk at nordstjernen nå preger ølbokser…

Hva tenker du?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.