Kategorier
Festivals

Ølfestivalen 2019

Den opprinnelige. Den originale. Den første ølfestivalen i Norge. Ølfestivalen som bare heter Ølfestivalen. I år har den 10-årsjubileum. Og selvsagt har den, tro til tradisjon, sitt eget festivaløl.

BR møtte Ola Helland og Sigbjørn Lerbrekk fra Jæren Ølklubb for å snakke om årets utgave av Ølfestivalen.

La oss ta det viktigste først: Det er fortsatt billetter å få tak i, og man kjøper dem her.

Oppstarten

Den første festivalen ble arrangert i 2009, men det hele begynte så langt tilbake som i 2006.

“Sigbjørn og jeg begynte å snakke om hvor tøft det hadde vært med en ølfestival”, forklarer Ola. “Den gang var vi begge aktive i Idrettslaget på Nærbø. Vi sendte ut emailer til bryggerier og andre, men fikk bare nei.”

På den tiden var det altså ingen andre ølfestivaler i Norge. Ikke fantes det mange bryggerier heller, så henvendelsene gikk stort sett til de store som Ringnes og Hansa.

“Så da startet vi en ølklubb for å skille dette fra Idrettslaget”, fortsetter Ola. “Vi satt på kontoret i Idrettslaget for å finne ut hvem som skulle være med i klubben. Vi plukket en del av dem som pleide å komme på fotballkampene fordi vi visste at de var flinke på dugnad. Når du skal lage til en slik festival, så er det jækli greit å ha med de som saler opp – de som kan bygge og fikse – og ikke nødvendigvis de som bare liker å drikke godt øl, for da blir det ikke så mye gjort alltid.”

“Vi var på studietur til Danmark i 2008,” legger Sigbjørn til. “Vi dro på Danske Ølentusiaster sin ølfestival.”

“Nærbø er en blåkopi av den festivalen”, fortsetter Ola. “De lo litt av oss da vi var der fordi han som er teknisk ansvarlig hos oss gikk rundt og målte opp hvor store standene var og  tok bilder av ting som var helt uinteressante for menigmann slik som hvordan vannrørene lå og toalettfasilitene og sånne ting.”

Dugnadsånden

“Alt er gjort på dugnad,” fortsetter Sigbjørn”. “Mottoet er kanskje ‘Det enkleste er ofte det beste’. Vi gjør dette med jærsk ånd. Det skal være litt enkelt. Vi hadde nok ikke vært i stand til å gjøre det komplisert heller – vi er ikke der. Og det er nok vinneroppskriften.”

“Vi forsøker å holde et høyt servicetilbud overfor bryggerne og deltakerne. Vi betaler overnattingen for bryggerne på Bryne samt organiserer transport til og fra, og så arrangerer vi kveldsmat på fredagen. Det er et fora som utstillerne setter pris på.”

“I 2011 var Petter Nome med som konferansier. Jeg fikk far min til å plukke ham opp på flyplassen. Han hadde ikke kledd seg opp. Altså, han så helt okey ut, men ikke noe sånn voldsomt, mens vi – og dette er det eneste vi flotter oss til – var som vanlig i hvite skjorter og slips. Så da ble han litt satt ut. Da han gikk på scenen, sa han at det var utrolig at det gikk an å få til en slik messe på en plass som ikke visste at eksisterte.”

Sigbjørn – her fra 2013. Foto: Jæren Ølklubb

“Jeg vet ikke om dere har vært på Nærbø, ” fortsetter Ola, “men når en kommer bilveien så bærer det ikke akkurat preg av å være verdens navle. Det er en svær COOP og en svær idrettshall.”

“Så vi mener det er servicen og atmosfæren som gjør at folk gidder å komme på ølfestival på Nærbø”, skyter Sigbjørn inn. “Og så er det nok en del av gjestene som er ganske dedikerte og som er interesserte i dette.”

God stemning i 2015. Foto: Jæren Ølklubb

Veldedighet

Tidligere år har Idrettslaget arrangert Oktoberfest samtidig med Ølfestivalen. Det har vært, som Ola sier, “for å få bygda ut på en folkefest med masse øl og svineknoke”. I år blir det dog ingen Oktoberfest. Inntektene fra Oktoberfesten gikk til Idrettslaget slik også inntektene fra Ølfestivalen gjør.

“Pengene som ikke brukes på drift av arrangementet skal gå til Idrettslaget”, sier Sigbjørn. “Det står i vedtektene våre.”

Ola: “Vi er en veldedig organisasjon. Hele festivalen er tuftet på kjærlighet til øl og til Idrettslaget. Som jeg pleier å si for humor: Hele Idrettslaget er bygget på fest og moro.”

Stille før stormen. Foto: Jæren Ølklubb

Det første året var det så vidt festivalen gikk rundt. De gjorde for mye utav det. Ola fryktet at underskuddet måtte dekkes av egen lomme. Velvillige utstillere hjalp til.

År to prøvde de å tone det litt ned, men da slet de med strømbrudd. Fra år tre av fant de stilen, men sist år kolliderte arrangementet med What’s Brewing. Det gikk hardt ut over inntektene. Spesielt fredag var det lite folk.  “Det var en karamell,” sier Ola. “Fredag var en katastrofe for oss.” I år har de flyttet arrangementet for å unngå kollisjon.

Årets festivalstyre. Foto: Ola Helland

Som årene går

De har nok trukket noen fordeler av å ha vært først ut med ølfestival i Norge, men det var ikke alltid et fortrinn. De hadde et svære strev med å få lov til å arrangere den første festivalen fordi den finner sted i et idrettsanlegg. Det var like før de måtte foliere alle vinduene slik at folk ikke skulle kunne se inn. Skepsisen var også ganske stor i bygda fordi folk så for seg en fyllefest i et idrettsanlegg – på dagtid! “Men det roet seg ganske raskt,” forteller Sigbjørn. “Det er jo på ingen måte dét det er.”

“I år er det 24-25 utstillere,” skyter Sigbjørn inn, “så det er helt smekkfullt. Det var tungt det første året å få tak i utstillere, men nå går det av seg selv.”

Det første året fikk de god hjelp av baren Cardinal i Stavanger. Cardinal klarte å få med Eddie Szweda fra Midtfyns Bryghus. “Når du får med slike kanoner, faller alt mer på plass,” smiler Ola. “Da gikk vi fra sju utstillere til tolv.”

Vi har skrevet om alle årets utstillere her.

“Det er godt å se at de gamle sliterne, som Ægir, Nøgne Ø og Kinn, stiller opp igjen slik de har gjort fra år én”, sier Ola, “og så har vi i år noen nye bekjentskap som Skifjorden.”

“Det første bryggeriet som meldte seg på i år har en brygger som er lidenskapelig fisker,” humrer Ola. “Sist år de var her, fikk han en frivillig til å stå på standen mens han dro ned i Håelva for å fiske.”

Som vanlig, blir det foredrag i år også for de som vil nerde litt, men det programmet er ikke klart enda.

(Artikkelen fortsetter under bildegalleriet)

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Festivalølet

Så svinger Brix sin bryggmester, Sven Austel, innom for å fortelle om årets festivaløl som han nettopp har brygget sammen med Øyvind Tveit fra RYGR Brygghús.

Årest øl er en lys Pale Ale med Citra og Mosaic, samt litt Chinook tilsatt ved starten av kokingen for å slå skummet ned. De andre humlene ble tilsatt i hopstand ved 80 grader. I tillegg vil den bli tørrhumlet på dag tre og dag seks med 2/3 Citra og 1/3 Mosaic begge dager.

I henhold til tradisjonen skal det være et lettdrikkelig, men også litt “safe” øl. Som regel er det Kinn som har fått brygget ølet, men nå brytes den tradisjonen. En tradisjon som derimot er holdt, er at ølet lanseres på Holdeplassen. I år er datoen for Ølsleppet den 20. september. Årets batch er på 2000 liter, og ølet vil også komme på spesialbutikkene i regionen.

“Første gang vi hadde høytidelig Ølslepp, var ikke folk så vant til øl som de er i dag,” forteller Sigbjørn, “så da stod det noen og harket og hostet på Holdeplassen og mente ølet smakte mose og granbar og alt var jævlig og de skulle aldri drikke dette igjen. Men det endret seg fort! Neste gang var han som hadde ropt høyest tilbake og ville ha mer øl.”

Det første året ble ølet brygget av Mike Murphy på LERVIG. Siden det kun var en liten batch, måtte gjengen fra Jæren Ølklubb selv sette på etikettene. “Vi stod på lageret på Vaaland og klistret, nummererte og drakk,” ler Ola, “så det ble nok ikke helt jevnt.”

Allerede på premieren i 2009 sa en av beboerene ved togstasjonen at det aldri hadde vært så mye folk på 12-toget til Nærbø før. Det blir nok mange besøkende på årets versjon også.

Som nevnt: Billettene kjøper man her.

Hva tenker du?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.