Karantene, isolasjon og bortfallet av vante aktiviteter gjør at mange av oss tilbringer mer tid enn normalt hjemme. Men det betyr ikke at vi må sette livene våre i pausemodus.
I dag gir vi deg tre ting du kan lese om du kjeder deg i heimen. Disse tre er også ypperlige julegavetips.
Husk: Vi har tidligere fortalt deg hva du skal se på og hva du skal høre på.
Tips 1: Gårdsøl av Lars Marius Garshol
Gårdsøl er ikke bare en bok om ølet som ble brygget på gårdene i gamle dager – Gårdsøl er en av de viktigste kulturhistoriske bøkene i nyere tid. Den må leses.
Øl er kultur, men den delen av vår felles ølkultur som gårdsbryggingen utgjør var i ferd med å gå i graven før en liten gjeng nysgjerrige ølelskere med Lars Marius i spissen reddet den. Med det fanget de ikke bare historien, de fanget også tidsånden; Gårdsøl er nå i vinden som aldri før, og kveik er norges nyeste eksportvare.
“Denne boka handler om det eneste virkelig norske ølet, et øl de færreste nordmenn har smakt.”
Om ikke det pirrer nysgjerrigheten din, er du død på innsiden.
Lars Marius har også gitt ut en oppfølger på engelsk, Historical Brewing Techniques, hvor han beskriver gårdsøl fra hele Nord-Europa.
Tips 2: Øl med kniv & gaffel av Sigrid Strætkvern
Boken er fra 2009 da håndverksøl fortsatt var ukjent for de fleste. Her i heimen var interessen for smak stor, men konsentrert om mat og vin. Denne boken var med på å endre dette. Denne boken var med på å gjøre øl spennende.
Sigrid er Stemningsskaper i Ringnes, og i denne boken gir hun deg både en introduksjon til øl og brygging, og en rekke spennende matoppskrifter som både inkluderer og passer til øl.
Prøv pinnekjøtt dampet over øl med mandelpoteter som rist. Det er himmelsk! De første 90 minuttene lukter huset som et bryggeri, mens de siste 90 minuttene fylles det av den mektige pinnekjøttaromaen. Innen de tre timene er over, er du på randen av dehydrering på grunn av den ekstra spyttproduksjonen, og like sulten som en med slanking som nyttårsforsett på 3. januar (kjempesprekk 4. januar, selvsagt).
“Det er umulig å si når øl er best. Man bør drikke øl når man har lyst på øl, når man fortjener en forfriskning, og når man vil komplettere et måltid. Ølet er en gledens og overskuddets drikk, laget for de blide, de snille og de glade.”
Vakrere kan det knapt sies!
Tips 3: Brew Like A Monk av Stan Hieronymus
Denne er et must for alle som liker å drikke eller brygge belgiske øl. Med Stan som guide besøker du de 6 belgiske trappistbryggeriene – Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle og Westvleteren – samt en rekke andre klosterbryggerier. Du lærer hvordan de brygger, og hvorfor de brygger slik. Du får også oppskrifter på alle de kjente ølene, og en rekke bryggetips som vil komme deg til nytte uansett hva du brygger.
Nyt boken sammen med et utvalg klosterøl. Du vil smake dem på en ny måte, og øynene dine vil for alvor åpne seg opp for hva belgisk øl er og skal være.
“Spice with care. Spices may add complexity but cannot substitute for fermentation character. If a drinker can name the spice, you’ve added too much.”
Dette kan mange av oss, både profesjonelle og amatører, lære mye av.
Neste episode: Oppdag 3 BR-artikler du kanskje gikk glipp av