Kategorier
Brewery

Lilland Bryggerihotell

I sommer ble Jan Mikal Fiksdal ansatt på Lilland Bryggerihotell. Vi tok en prat med ham.

Bryggeriet på Tau er etablert som en del av Lilland Hotell. Det har vært brygget der siden 2014/2015.

– Før vi begynte hadde vi ingen erfaring med ølbrygging, men lang erfaring fra kjøkken og restaurantdrift der vi har jobbet profesjonelt med mat og drikke. Bakgrunnen vår for å brygge og holde på med øl er dermed en stor interesse for mat og drikke. Ølinteressen er inspirert av spesielt Lervig, det lokale bryggelaget Taufr, og Salikatt, og ikke minst gjennom at Tou Bryggeri i sin tid lå i kort avstand fra hotellet. Denne historiske tilhørigheten er viktig. Vi samarbeider tett med bryggeentusiastene som holder til i Mølleparken som i sin tid var landstedet til direktøren på Tou Bryggeri/Mølle. Mange av dem er pensjonister som har fordypet seg i historien til Tou Bryggeri. Vi brygger sammen med dem, og har også hatt jevnlige smakekvelder der blant annet tradisjonsøl har vært tema. Vi spiller også på den nyere historien – det at Tou Bryggeri ble kjøpt opp og lagt ned – og at Lervig oppstod i kjølvannet av dette. Vi sier ofte at vi har brakt Tou øl tilbake til Tau.

– I starten var det Eyvind Flood, eieren, som stod for bryggingen. Han tok diplombryggerutdannelse i København i 2016. Den gang brygget vi på to 60 liters Speidel. Rundt 2017/18 klarte vi lokke til oss den dyktige bryggeren Arvid Oaland, og han er fortsatt vår bryggerimester. I vinter ble samtlige av våre ansatte kurset i øl av Beverage Academy.

– Nå brygger vi på en Brewtools 150L, og vi har 4 gjæringskar fra Ss Bretech på 159L. Alt basemaltet vårt er lokalt og kommer fra Jæren Korn & Malt. Vi er også i kontakt med en ny humlebonde i Årdal. Det vi ønsker er å produsere et skikkelig Tau-øl med lokale råvarer. Vi vil bringe øltradisjonene tilbake til Tau.

– Vi brygger det meste – litt av hvert og det vi har lyst til. Vi er ikke redde for å prøve nye ting. Vi eksperimenterer og bryter gjerne med de tradisjonelle sjangerne. Jeg kan røpe at vi har en øl på tank nå hvor planen er det skal bli et juleøl om 1-2 år. Det foreløpige navnet er Berly Barley Wine. Baseølet er en Barley Wine som vi har piffet opp med store mengder svisker. Dette er bare ett av eksperimentene vi gjør. På hotellet vil du finne alle de vanlige sjangerne, men også litt utenfor det vanlige.

– Ølet som brygges på hotellet selges på hotellet. Gjester og kunder kan kjøpe med seg ølet fra vår ølbutikk, eller de kan nyte det i vår bryggeripub. I sommersesongen kan en handle her mandag til lørdag innenfor samme tidspunkt som i dagligvarebutikkene. I vintersesongen varierer åpningstidene mer. I løpet av vinteren åpner vi nytt ølutsalg, Tou Bryggeriutsalg, i underetasjen på hotellet. Målet er at når de lokale på Tau skal handle inn til helgen så er det til oss de kommer, noe vi tror de fleste vil etter at de har smakt ølet vårt.

– I tillegg til ølutsalg, vil vi også selge lokale matspesialiteter, og vi vil etablere et kult forsamlingslokale. Der skal vi arrangere ølkvelder, quiz, stand-up, og annet. Vi holder jevnlig smakekvelder og tap-take-over. Vi har hatt alt fra tradisjonsøl til Stout, Surøl og NEIPA som tema.

– Vi har også en øl serie – Fjord Icon Series – som vi lager sammen med Jåttå Gårdsbryggeri. For øyeblikket består serien av Preikestolen (Pretty Pretty Blonde Ale), Kjerag (Fearless Bolder Pilsner) og Flørli (Sea to Summit Sour). Dette er «kommersiell craft beer» på 4,7%. Dette selger vi både på fat og bokser til andre hoteller, puber og restauranter.

Jan Mikal skal ikke bare skjenke i glassene på hotellet, men også ta med ølet utenfor hotellet. Lilland Bryggerihotell ønsker å dele det gode ølet sitt med resten av regionen, og Jan Mikal reiser med glede ut for å holde ølsmaking til de som er interessert. Det er bare å ta kontakt med hotellet!

Hva tenker du?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.