Kategorier
Festivals

Festivalnytt: The 2023 Invitational Beer Fest by DGB

The Invitational Beer Fest by DGB vender snart tilbake. Fjorårets og første utgave av denne populære festivalen ble en helt enorm suksess. I år blir det, skal vi tro gjengen bak, tre-fire hakk bedre. Kan det virkelig være mulig?

Den tredje juni i 2022 skjedde endelig det som alle hadde gledet seg til i to år: Vi kunne gå på ølfestival igjen. I strålende solskinn åpnet The 2022 Invitational Beer Fest by DGB dørene i Ganddal Bydelshus, og et forventningsfullt, øltørst, og entusiastisk publikum stormet til kranene.

Folk som ikke hadde sett hverandre i lystig lag siden før covid, møttes endelig igjen over et glass eller tre med skummende, ferskt øl fra noen av de beste bryggeriene i verden. Over alt var det store smil å se. Både bryggere og gjester var i skamgodt humør. Selv vaktene og skjenkekontrollen smilte. De hadde lite å gjøre og kunne fokusere på å nyte solen. Vi andre nøt både solen og ølen og maten og hverandres selskap i to fulle dager. Siden har vi lengtet tilbake.

Nå skjer det altså igjen. Andre og tredje juni, omtrent på året siden sist, skal vi møtes på nytt: Håndverksølentusiastene, og pilsdrikkerne. Hjemmebryggerne og de proffe bryggerne. De forsiktig nysgjerrige, og  ølnerdene som har smakt alt. Pubgåerne og smugdrikkerne. De som skal finne sitt favorittøl og holde seg til det, og Tickerne som skal smake alt. De som kommer fra andre byer, og naboene som bare skal innom en tur men blir sittende i timesvis. De som bare går på én festival i året, og de som alltid har plass i kalenderen til “ein te”. Festens naturlige midtpunkt, og de som står best i et stille hjørne. Vi som har planlagt dette i et år og har både nystrøket hawaiiskjorte og en romslig shorts liggende klar, og de som ramler inn helt tilfeldig. De som kommer med lister over ølet de skal smake, og de som tar det på innfallsmetoden. Alle kommer!

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Men hva kan vi forvente oss? Vel, Salikatt kommer. Dette alene burde sørge for at billettene ble utsolgt den dagen de ble gjort tilgjengelige, men – og dette er helt utrolig:

Det er faktisk billetter til overs – bare skynd deg og følg denne lenken.

Selvsagt er ikke Salikatt det eneste bryggeriet som vil være der. Det kommer bryggerier fra minst 11 land. Har du drukket øl fra Juiz de Fora i Brasil før? Ikke vi heller. Men her får vi muligheten til det.

I tillegg kommer det øl fra England, Wales, og Skottland. Fra Spania, Tyskland, og Nederland. Fra Tsjekkia og USA og Polen. Det er kjente navn som Cloudwater, Deya, Azvex, Floc., og Track, men også mindre kjente og kanskje enda mer spennende bryggerier som Spartacus, Tripping Animals, Wild Creatures, Outer Range, og White Dog. Flere av dem besøker Norge for første gang.

“Alle bryggeriene har med to øl hver på fat til hver sesjon,” forklarer Harald Halvorsen fra DGB. “I tillegg har de med minst én hemmelig øl hver dag. I år blir disse sluppet på mer eller mindre tilfeldige klokkeslett utover dagen i stedet for å være tilgjengelige hele tiden. Så her gjelder det å følge med på hva som annonseres. Akkurat hvordan det skal annonseres har jeg ikke helt bestemt ennå, men det vil slippes spesielle ting fra 2-3-4 barer om gangen, og oppmerksomme gjester vil merke når det skjer.

“Vi tar også sikte på litt mer bredde i fatølet i år. I fjor var det litt vel mye haze. Det er også den eneste negative bemerkningen vi har fått. I år tenker vi å prøve på maks 50 prosent humlejuice. Det vil si at ingen bryggerier får lov til å ha mer enn én øl i NEIPA-land på kran på hver sesjon. Hvordan det går får vi se, men det er målet i hvert fall.”

Og mat skarr’em ha! 106 grader øst, SOT Burger, Vesuvia, Enigma Foods, og The Greek Food Truck vil diske opp med det beste de har slik at ingen skal behøve å drikke på tom mage, eller møte opp med magesekken full av smult for å kunne stå løpet ut. I tillegg vil Ganddal IL stille opp og tilby flaskevann, brus og snacks.

“Det blir vel årets kjekkeste dugnad for de foreldrene som stiller opp der,” mener Harald.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Noe av det mest behagelige med festivalen, er at du ikke kommer til å våkne søndag morgen med en liten stabel med ubrukte bonger som et synlig og nitrist bevis på det ølet du betalte for men aldri rakk å nyte. Du trenger ikke å ha på deg de dype lommene, for her er det nemlig ingen bonger å passe på. Så snart du har betalt inngangsbilletten og fått utlevert et glass, er det bare å ta for seg. Dette gir deg også muligheten til å smake mange flere øl enn du kan på en festival som krever en bong hver gang du bestiller noe.

“Vi er leie av å våkne opp med bonger til overs. Så tenker man alltid at man kan spare dem til neste år, men da har festivalen gjerne bytta farge på bongene, så er det på’an igjen,” sier Harald.

Nevnte vi at det fortsatt er billetter til overs?

“I fjor,” forteller Harald, “var det ei dame som bodde like ved som akkurat hadde satt seg på terrassen og skjenket seg et glass vin etter jobb på fredagen. Så oppdaget hun at det var noe som skjedde på bydelshuset. Hun ble nysgjerrig, og trasket ned og prata med de som sto i porten, og spurte hva som var på gang. De i døra forklarte konseptet, men hun var litt skeptisk, for hun likte ikke så godt øl. Hun drista seg likevel inn på nettsiden og kjøpte et fredagspass og gikk inn. Vi, og de frivillige, traff på henne flere ganger, og hun smilte fra øre til øre. Hun hadde funnet ut at hun faktisk var veldig glad i øl, hehe, og før hun gikk hjem kjøpte hun like så greit en lørdagsbillett også.”

“Vi vet dessverre ikke hva hun heter,” fortsetter Tom Løyning, primus motor bak festivalen, “men vi håper at hun kommer tilbake i år også, og at hun tar med alle hun kjenner!”

“Annerledes i år blir at vi dropper kjelleren,” fortsetter Harald. “Det ble trangt og tett, og satans varmt. Og fordi det ble for varmt så åpna folk vinduene, og da ble det enda varmere, for da sleit ventilasjonsanlegget med å forstå hva som skjedde, og gønna på med litt ekstra varme. I tillegg var det litt kjipt for de bryggeriene som ble stående der nede som gikk glipp av godstemingen oppe, selv om det var happy times i kjelleren og.

“I år har vi i stedet fått legge beslag på en større del av plassen utenfor. Denne sperrer vi av med gjerder. Så blir det mat og bryggerier der, samt flere sitteplasser. Når vi flytter det ut i stedet for ned, så blir alt mer eller mindre på samme plan også, så det blir bra. Vi får også plass til et par hundre folk ekstra, siden det blir mye større uteområde.”

Og med mere plass, er det også flere billetter til salgs. Sikre deg din i dag!

Hva tenker du?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.