Kategorier
Breaking News

Ambassadøren

Det er 1040 kilometer fra Jærens hovedstad Bryne til den sør-tyske byen Bamberg. Man skulle ikke tro disse to byene hadde mye til felles, men limet som holder dem samme er Ola Helland. Du kjenner ham som mannen med det lune smilet på Brix Brygghus. I Bamberg er han Ambassadøren.

Bamberg ligger i Oberfranken i Bayern, den tyske delstaten  som er kjent for dirndl, lederhosen og enorme skummende ølglass. Det er en stille liten by, på størrelse med Sandnes. Men der Sandnes har omtrent null bryggerier, har Bamberg 14. Og juvelen i kronen er Schlenkerla. Du har helt sikkert sett ølflaskene. De er bygget som de fleste som er glade i øl; Tette og runde, og deilige på innsiden.

Bryggeriet har røtter tilbake til 1405. Den gang var Erik av Pommern norges konge. Du husker ham? Neppe. Men har du smakt ølet fra Schlenkerla, så husker du det. Røykfylte er de. De er brygget på hundre prosent bøkerøkt malt, og smaker bål men på en sykt deilig måte.

Og nå har bryggeriet utnevnt Ola – Bambergs stolte stesønn – til ambassadør. En belønning for lang og tro tjeneste i røykølets hoff.

Ola til venstre sammen med brygger Sven og kompanjong Mikal

“Eg blei så rørde,” forteller Ola. Han ante ingenting om utnevnelsen som ble ham til del på det han trodde var et helt vanlig driftsmøte på Brix. Han er den første nordmannen som får denne hederstittelen.

Et par ganger i året reiser han til byen han er så glad i for å bløtgjøre sjelen i røykøl.

“Alle som er glade i øl må ta turen til Bamberg,” slår han fast.

Om Bamberg er litt langt unna, kan du heller ta turen til Brix Brygghus på Bryne. Bestill en Schlenkerla. Eller en av Svens øl. Eller begge deler. Og ta en skål for Ola. For Bamberg. For Bryne.

Og så bestiller du en til.

Hva tenker du?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.