Kategorier
Uncategorized

DGBI 2024 – Bryggeriene

Vi har slått av en prat med Tom Løyning, mannen bak DGB Import og ølfestivalen DGB Invitational. Det er DGB Import sin imponerende portefølje av bryggerier du treffer på DGB Invitational, samt noen håndplukkede Norske. Bryggerilista er ute for lenge siden, men vi ville gjerne høre litt mer om bryggeriene som deltar.

Tom Løyning serr øllista til festivalen ta form.

Når Tom snakker om bryggeriene “sine”, er det nesten som å snakke med en godt-over-snittet katte-glad person om sine 30+ katter. Det er følelser, entusiasme og mange historier, og der vi andre sliter med å skille det ene bryggeriet fra den andre, har Tom dybdekunnskap og orden på nyansene.

For å holde artikkelen lesbar, har vi likevel kortet ned på informasjonen. En av de mange grunnene til at vi liker så godt ølfestivalen på Ganddal, er at bryggeriene stiller villig opp med folk bak kranene,  som gledelig forteller om bryggeriet og bryggene de byr på.

Det, og så liker vi selvfølgelig at det er “bonge-fritt”. Og at det er sol. (Alltid!). Og den lune stemningen. Men aller mest av alt liker vi den skyhøye kvaliteten på bryggeriene.  Vi tar for oss lista alfabetisk:

Azvex (Liverpool, England)

Selv om Liverpool må finne seg i å være i skyggen av nabobyen Manchester når det kommer til øl, har Azvex nesten egenhendig satt Liverpool på ølkartet. Folkene bak Azvex er faktisk ikke fra Liverpool,  men Long Island i USA. Bryggeriet er nok mest kjent for sine hazy IPA, pastry sours og stouts, som også ofte er pastry. Når de brygger sour og stout liker de å gjøre ekstreme varianter.

Untappd ratingene (ja, vi må nesten nevne den…) er både høye og jevne; svært sjeldent ser man øl som ikke er nær en 4-er. (Og da er det en lager…. for lager er aldri så godt at man kan score det høyt, tydeligvis). 

Beak (Lewes, England)

Beak Brewery er også et engelsk bryggeri med høy rating på Unntapd (rett under 4 – antakelig kun ødelagt av pilsen de slapp….). Foruten å lage solide hazy-øl, brygger de også et bredt spekter med andre øl, deriblant “mixed-fermentation” surøl og flere sesong-øl.  

Brew York (York, England)

Brew York har et bredt bryggerepertoar. Foruten “moderne” IPA og stout, brygger de klassiske stiler som porter og bitter.  Tonkoko-serien er nok kjent for mange. Originalen var på  4,3 %, mens du nå finner varianter på to-sifferet ABV både som pastry, BA og alt annet. Sist vi så den, var den på cask på både Melkebaren og På Kornet.  PS: Dersom du noen gang er i York, så har bryggeriet har et populært taproom med intet mindre enn 40 kraner. 

Cloudwater (Manchester, England)

Cloudwater er nok kjent for de fleste, og da for deres fantastiske humle-øl. Bare noen få år etter de ble etablert i 2014, ble de flere år på rad rangert som blant de ti beste bryggeriene i verden av RateBeer. Ikke overraskende er Untappd-rating høy.

Cloudwater har etter hvert fått et breiere repertoar, og tilbyr nå også flere letter øl, noe som har blitt en trend i England. (Stikkordet her er nok nye avgiftsregler, som likner fælt på de norske…)

Deya (Cheltenham, England)

Deya Brewery har gjort seg bemerket for sine juicy og hazy IPA-er, men har nå også begynt med mixed-fermentation og farmhouse-stiler. Vi skal ikke si for mye, men vi har fått et lite innblikk i øl-listene, og her er det bare å glede seg.

Fauve (Montpellier, France)

Fauve (Tom sier det uttales “Fou”, så vi tar det for god fisk) er et fransk bryggeri som er kjent for å eksperimentere med smaker og ingredienser. De brygger et variert utvalg av øl, deriblant friske og lette varianter, men også kraftige og komplekse brygg.

Funky Fluid (Warsaw, Poland)

Funky Fluid er i følge Tom “galningene” i bransjen. Ikke bare lager de mye eksperimentelt, men de har en tendens til å synes igjen i enhver festival de deltar på. Vi er selv veldig glad i Gelato-serien, hvor du finner heftige pastry-sours med en rekke kjent og sære ingredienser. Ryktene vil ha det til at det kommer en Xtreme-variant av denne på festivalen….

Left Handed Giant (Bristol, England)

Left Handed Giant er basert i Bristol, og var et at Tom sine tidlige bryggerier. Bryggeriet er kjent for å beherske mange øl-stiler godt, men i følge Tom har de den senere tid hevet seg veldig på humle-ølene.  Bryggeriet har også etablert et eksperimentelt mikrobryggeri som bærer navnet “Blender” som fokuserer på fatlagret saison og tunge stouter som tilsettes frukter og bakterier.

Moersleutel (Alkmaar, Netherlands)

Moersleutel er fire brødre, som alle er mekanikere. De er nok mest kjent for sine tunge, mørke stouter, men har i det siste begynt å eksperimentere med mer humle-drevet øl, gjerne som collab med andre bryggerier. 

Monkey Brew (Trondheim, Norway)

Monkey Brew trenger neppe en presentasjon. Både Tom og vi i BR mener dette kanskje er det beste bryggeriet i Norge, når man ser utenfor Rogaland, selvfølgelig.

North (Leeds, England)

North har en spesiell plass i Tom sitt hjerte. Han er nemlig deres første eksportør, og et av bryggeriene som han har forhandlet lengst.

North brygger mye IPA og pale ales, men du finner også klassiske engelske øl og surøl med frukt.

Outer Range (Colorado, USA)

Outer Range Brewing Co. er basert i Colorado, men har også et bryggeri i de franske alpene (Sallanches). De reiesr faktisk på skift  fra Colorado til Frankrike for å brygge øl.  Bryggeriene er i følge Tom omtrent identiske.

En titt på Untappd tilsier at det er nesten utelukkende et Haze-bryggeri, men i følge Tom lager de mye forskjellig i Frankrike.

Polly’s (Mold, Wales)

Polly’s Brew er en av Toms absolutte favoritter, spesielt innenfor haze-segmentet. Vi i BR er ikke akkurat uenig. Polly brygger både surt og mørkt, men det eller meste de slipper er sterkt humle-drevet øl.

Salama (Espoo, Finland)

Salama har fokus på tunge stouts, mixed fermentation, og selvfølgelig humledrevet øl.

Salikatt (Stavanger, Norway)

Bjarte er selvfølgelig invitert når Tom skal show-case noe av verdens beste bryggerier for både Gandalitter og tilreisende.

Sofia Electric (Sofia, Bulgaria)

Sofia Electric Brewery brygget for det meste mørke og humledrevet øl. Bryggeriet holder for øvrig til i en nedlagt kjøleskapfabrikk, hvor de startet produksjonen i 2020. Til tross for kort fartstid, og ikke alt for mange produserte øl, har de opparbeidet seg en fin rating på Untappd.

Soma (Girona, Spain)

Soma Brewery er et av flere fremadstormende håndverksbedrifter fra Spania, og er i følge Tom og flere andre vi kjenner til “The Next Big Thing”, da spesielt innenfor haze-sjangeren. En aldri så liten sjekk med Untappd viser en snitt-rating pent nord for fire-tallet, så Tom har kanskje en poeng her.

Sureshot (Manchester, England)

Sureshot er litt anonyme i Norge, noe som overrasket Tom, som mener bryggeriet produserer solide øl. Sureshot brygger et bredt spekter av øl, men det er unektelig pale ale og IPA som dominerer øllisten.

Sáez & Son (Valencia, Spain)

Dette er Toms nyeste bryggeri. Disse bokser eller flasker ingenting. Alt selges på keg. Foruten humledrevet øl, brygger de også en del mørkt og surøl med frukt. 

Three Hills (Thrapston, England)

Three Hills Brewing er enda et nytt bryggeri i Tom sin portefølje. Bryggeriet fokuserer på fire ølstiler: “mixed fermentation ” surøl med frukt, pastry-inspirerte stouter, humledrevet IPA og øl lagret på eikefat.  

Track (Manchester, England)

Track Brewery er naboen til Cloudwater i Manchester. Track fokuserer på humledrevet øl, surøl med frukt og mørke tune øl.

Tripping Animals (Florida, USA)

Tripping Animals Brewing Co. er et uavhengig familiedrevet bryggeri. De produserer en del humledrevet øl, men er kanskje best kjent for sine surøl med frukt. 

White Dog (Dordrecht, Netherlands)

White Dog Brewery er et en-manns-gjøkebryggeri i Nederland, som riktignok har et fast bryggeri. Også her er det humledrevet øl som er i fokus, noe han i følge Untappd lykkes godt med. I følge Tom har kvaliteten på bryggene hevet seg enda noen hakk den senere tiden, så her er det bare å glede seg. Du kan også vente å finne pastry-sours. 

 

Wild Creatures (Mikulov, Czech Republic)

 “Tsjekkias svar på Lindheim” i følge Tom. Wild Creatures produserer sponatanfermermentert øl med forskjellige frukter. Vi i BR var meget imponert over hva denne damen fra utkanten i Tsjekkia hadde i flaskene sine, og vi gleder oss veldig til å se hva hun tar med i år.

 

Hva tenker du?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.