Kategorier
Bars & Pubs Beer & Food Brewery Interviews Lokale produsenter

Hva er det som feiler Brynefolk, egentlig?

Først av alt vil vi beklage den sensasjonelle overskrifta. Vi burde nok kanskje heller sagt «Det er noe rart med Brynefolk». For det er det vel ingen tvil om.

For mens Stavanger, og hele resten av landet, snører på seg joggeskoene og løper til kranene hver gang Salikatt slipper et nytt øl, så tappes det samme ølet omtrent i kaffetraktertempo hos Brix Brygghus på Bryne. Det samme gjelder eksklusive fatlagra surøl, som f.eks. «Foeder Framboise By Rackhouse» fra Lervig., eller «Solera 2022» fra tsjekkiske Wild Creatures. De står på menyen når dette skrives, og enhver ølnerd ville smatta seg stolt gjennom dem i storbyen, mens hen høstet anerkjennende kommentarer fra likesinnede.

Hvorfor er det sånn?
Hva er det de drikker på Bryne?

Vi tok en prat med bryggmester Sven Austel på Brix, for å høre hva han tenker. Men først litt informasjon til byassene, som kanskje ikke har dristet seg til den lange, strabasiøse togturen sørover ennå:

Brix Brygghus er en bryggeripub som holder til i det gamle bygget til Aftenbladet på Bryne. De har holdt på siden 2018, og er nå nesten 30 ansatte, med Dustin Zimmerman som siste tilskudd. Dustin er nok et kjent navn for mange av våre lesere. Med sin fortid fra diverse bryggerier i inn- og utland – bl.a. Lervig og Monkey Brew, er han et kjærkomment tilskudd til Brix.

Brix har 22 tappelinjer, og bare fire av dem renner det Ringnes-øl gjennom. Resten, ca. 35.000 liter i året, er stort sett produsert ca. fire meter til venstre for tappelinjene, av bryggmester Sven eller Dustin, hvis ikke det er nøye utvalgte dråper fra andre småskalaprodusenter. I kjelleren står det åtte store gjæringstanker, også de bak store glassvegger, og fire serveringstanker – hver på 600 liter, til det ølet det går mest av – som er egenproduserte Keller, en nordbayersk pilsner og Bonde, som er en tsjekkisk pils.I andre etasje finner du et moderne kjøkken, med kokker som får lov til å leke seg fram til de deiligste retter – ofte med øl (eller andre ingredienser fra bryggeprosessen) blant ingrediensene.

Vi har vært på Brix utallige ganger siden de åpna i 2018, og hver gang har det vært godt med folk, så dette er utvilsomt et populært sted!

Og slik var det også denne kvelden, da vi var innom for å prate med Sven.
Med en gang vi kommer inn døra blir vi møtt av en hyggelig ansatt som ønsker oss velkommen. Vi forteller at vi har en avtale med Sven, og blir vist inn til baren, som starter ved glassveggen foran bryggeriet, og strekker seg  fem-seks meter ut i rommet.

Sven kommer smilende mot oss akkurat i det vi får servert en Gammale mann av bartenderen. Gammale mann er en god øl. Klassisk i smaken, og veldig lettdrikkelig. Den har nesten 700 ratings på Untappd, men snitter på «bare» 3,46. Vi spør Sven hva han tenker om det – burde den ikke ligget høyere?«Untappd er overflødig, og fullstendig ubrukelig for meg, som brygger her på Brix» svarer han kontant. Ifølge Sven er ikke Brix hovedsakelig et sted for ølnerdene – de som er opptatt av å få med seg alt det nyeste og hippeste som skjer. Det er heller ikke et sted for ølhipsterne – de som kun er opptatt av å ha flest innsjekk i gjengen, og som helst vil dele et 0,2-liters glass med 3-4 venner, mens de forteller rookies om alt det sjeldne amerikanske ølet de har hjemme.

Brix er et sted for vanlige folk. Folk som er glad i å kose seg med god mat – gjerne paret opp med et godt øl – og som ikke er allergisk mot å drikke et og samme øl både to, tre og kanskje til og med fire ganger. Enkelt forklart, folk som liker godt øl, og ferdig med det.

«Problemet med Untappd er at det er for mye synsing der inne» fortsetter Sven. «For mange som påstår og mener alt mulig, uten kunnskap om det de uttaler seg om». Vi nikker, og tenker tilbake på alle ratingene vi selv har sett, hvor det f.eks. er gitt lavest mulig karakter på et rimelig dyrt og eksklusivt øl, som snitter på nesten 4,5 med et par tusen innsjekk, etterfulgt av den klassiske «Jeg liker ikke surøl» . Sven sier seg enig i vår konklusjon om at Untappd, for mange, er mer eller mindre “Pokémon Go” for voksne. Og vi er enige i at det er fornuftig av ham å drite i det – i hvert fall som brygger på Brix.

For gjestene på Brix foretrekker øl fra Brix. De vil ha et øl de har lyst på – helst et stort glass, og bryr seg ikke om hva naboen har lyst på, eller syns om det. Eller noen andre, for den saks skyld. De sitter kanskje i restauranten, med en «Pølsa & Stappa» – en bratwürst laget etter oppskrift fra Svens bestefar, mens de titter inn på bryggeriet gjennom glassveggen. De vil ha et kortreist øl fra akkurat det bryggeriet, et som passer bra til maten. Og akkurat det siste der er noe de har fokus på her på Brix – Sven brygger øl i samarbeid med kjøkkenet. Det vil si at han får vite hva de pønsker på de neste månedene, og tilpasser oppskriftene deretter – og omvendt.

Og Sven tror at det er nettopp derfor at annet øl, uansett hvor bra det er, eller hvordan det ligger an på Untappd, selger litt dårligere på Brix – det går kanskje ikke like bra til maten. En 8,5% Dobbel New England IPA er kanskje ikke det beste til en langtidsbraissert lammeskank, med potetstappe, erter og myntepuré?

«Vi selger absolutt mest kellerpils» fortsetter Sven. «Det renner ut av kranene nesten fortere enn jeg får brygget det». Vi får servert en smaksprøve, og skjønner fort hvorfor. «Keller» er en frisk pilsner, av typen det produseres mye av sør i Tyskland – i Bayern. Den har en ganske markant humlearoma, men moderat bitterhet i forhold til andre tyske pilsnere – noe som antagelig treffer nordmannen godt. Vi er, tross alt, vant med lav bitterhet på pilsen vi kjøper i butikken.

«Dette er et klassisk øl» sier Sven, og det ligger tyngde bak ordene. Sven har vært i bransjen hele sitt voksne liv – og faktisk lenger enn det og. Han er født og oppvokst i Tyskland, og starta med å servere bargjester i familiens restaurant allerede som 10-åring. Videre gikk ferden via flere bryggerier, bl.a. Altenburger Brauerei i Tyskland og Bryghuset Møn i Danmark, før han endte opp hos Brix på Bryne, hvor han stortrives.

«Det ble litt «back to the roots» da jeg begynte å jobbe på Brix. Jeg står mye friere her kontra på et stort bryggeri, og får leke meg mer, og brygge det jeg har lyst til å brygge. Jeg har tettere kontakt med gjestene, som faktisk kjøper og drikker ølet, men også med produsenter av råvarer, og slike ting. Bryne er et relativt lite sted, og folka her er veldig patriotiske – de har lyst til å støtte det lille, lokale bryggeriet. Akkurat som hjemme i Franken».

Sven er glad i det meste når det gjelder øl, men har en forkjærlighet for de klassiske stilene. Hans favoritter fra egne tanker er tidligere nevnte «Bonde», og «HELLlsikken!» – en helles lager på 5% – og selvfølgelig bestselgeren «Keller».

(Brewolution vil gjerne også legge til «Schwarz» på lista over øl som smakes. Det er en aldeles nydelig schwarzbier på 6,3%)

På spørsmål om mer trendy ølstiler svarer Sven at «Det er ingen øltype jeg hater, men jeg kan styre meg for laktose – det syns jeg ikke det har noe i øl å gjøre.»

Bryggmester Sven på BrixDu finner altså svært lite øl med «Pastry» i navnet på menyen på Brix Brygghus. Og finner du noe hazy, så er det mest sannsynlig brygget av noen andre, for det er rett og slett smartere for Brix å kjøpe inn et 20-litersfat enn å brygge 550 liter selv.

Så – for å oppsummere litt – det er ingenting galt med folk fra Bryne i det hele tatt. De er faktisk ikke så rare heller. Det er klart det er litt merkelig at øl som rives vekk i resten av landet renner sakte ut av kranene på Brix. Men forklaringen på hvorfor det er sånn er god og logisk, og en ting er i hvert fall sikkert – en ekte bryggeripub skal i hovedsak servere sitt eget øl!

Vi erklærer derfor Brix Brygghus en suksesshistorie!

 

 

 

Hva tenker du?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.