Kategorier
13 kjappe Homebrew Interviews Recipes

13 kjappe med Joar Eitrheim og Garasjen Mikrobryggeri

Denne gangen har turen kommet til Joar Eitrheim og Garasjen Mikrobryggeri på Bryne.

Hvordan startet interessen for øl?
Interessen for øl har nok ligget der lenge, men det var nok rundt 2010 da jeg for første gang fikk smake Nøgne Ø sin Wit at jeg forstod at ølverden bestod av mer spennende saker enn Tou og Tuborg. Det er faktisk et øl som står seg som en av mine favoritter den dag i dag.

Hvordan begynte du med brygging?
Det hele startet med at jeg byttet jobb i 2009. Da begynte jeg å jobbe for en bedrift hvor ølinteressen var over snittet stor. Her traff jeg folk som allerede var godt i gang med hjemmebrygging, og jeg lærte utrolig mye av den gjengen. Jeg gikk selv til innkjøp av utstyr i 2012, og startet da bryggelaget Garasjen Mikrobryggeri sammen med Sven Watland, Morten Undheim, Anders Risa, Øystein Toft og senere Enok Bore.

Hos Qvart

Har dere deltatt i konkurranser og har dere noen meritter?
Vi begynte så smått å delta i konkurranser i 2015. Den første konkurransen vi meldte på et øl til, var Nærbø Ølfestival samme året. Der var vi til alt overmål så heldige å vinne. Premien var å få brygge ølet Skrallar hos Qvart Ølkompani i Kristiansand. Ølet ble solgt både på utvalgte puber og ølutsalg i regionen, og dette var selvsagt noe vi syntes var veldig stas.

Siden den gang har vi hatt gode plasseringer både på festivaler og lokale konkurranser i regi av vår egen Norbrygg-avdeling på Bryne. Enok Bore fra bryggelaget fikk førsteprisen på verdens første Sur & Bitter i 2016, og jeg selv fikk 3. plass samme året. Det resulterte i at vi fikk brygge festivalølet til årets festival hos Sandnes Kjøkkenbryggeri. Vi vant for øvrig igjen på Sur & Bitter`s NEIPA-konkurranse i 2017 så da blir faktisk også neste års festival-øl brygget av Garasjen Mikrobryggeri. I tillegg fikk vi 2. plass på fjorårets What’s Brewing.

Det som nok henger aller høyest til nå er nok 1. plassen i Norbryggs hjemmebrygger-NM 2017. Vi vant da i klassen for «Belgisk» med en Quadrupel. Premien var tur til Hjemmebrygger-helgen som var hos E.C. Dahls bryggeri i Trondheim. Her ble Årets Hjemmebrygger kåret, men vi nådde ikkehelt til topps. Men det var en utrolig kjekk og lærerik helg med mange bra foredrag, mat og ikke minst øl.

Hva ved brygging er det som fascinerer mest?
Det er nok oppskrifter som fascinerer mest. Jeg har opp gjennom årene kjøpt mange bra ølbøker både fra Norge og utlandet som brukes til inspirasjon og som oppslagsverk. Jeg bruker også mye på nettet for å prøve å gjøre de rette justeringene for å kunne optimalisere oppskriften etter at den er satt opp. Er nok også over snittet glad i gadgets. Jeg har full kontroll på gjæringstemperatur og får nå beskjed på mobilen om denne avviker av en eller annen grunn. Jeg har også kjøpt inn en gadget som heter Tilt. Denne gjør at en kan følge utgjæring av ølet direkte, og på denne måte enkelt finne ut når ølet er ferdig. Siste, og gjeveste tilskudd er nok boksemaskin, som i skrivende stund ikke er ankommet.

Hva slags utstyr brygger dere på?
Vi brygger på en 50 liters Speidel. Denne er lettere modifisert med ekstra pumpe for å kunne kjøre whirlpool ved kokeslutt. Pumpen gir også mulighet til å pumpe vørteren over på konisk gjæringstank samtidig som en tilsetter såkalt inline-oksygen. Bryggelaget har også en Grainfather, som vi primært bruker til å eksperimentere med nye ting, så vi bruker som regel å kjøre to brygg i parallell på bryggedagen.

Brygger du helst alene eller sammen med andre?
Som nevnt over, brygger jeg sammen med 4 andre flinke ølbryggere. De skal ha mye kred for alt det fantastiske vi har fått til de siste årene. Vi pleier å sette et brygg i måneden, men det blir som regel litt mer enn det når en tar med juleølet. I tillegg blir det som regel alltid litt ekstra brygging før sommerferien.

Er du medlem av Norbrygg eller en annen bryggeforening?
Jeg er medlem av Norbrygg. Jeg har og tatt kurs og er i dag sertifisert øldommer i Norbrygg. Det er noe jeg vil anbefale andre øl-interesserte å hive seg på: Utrolig kjekt og lærerikt. Jeg er ellers med på det meste av ølrelaterte ting som skjer i lokalmiljøet. Vi arrangerer en årlig samling i Garasjen hvor vi inviterer bryggere fra rundt omkring på Jæren til en hyggelig sammenkomst. Her tar alle med seg sitt eget øl som de kan få vist frem og få tilbakemeldinger på. Jeg vil si at det har vært en stor suksess de årene vi har hatt dette, og jeg tror også at våre besøkende setter pris det.

Maltlager

Hva foretrekker du å brygge og hvorfor?
Det blir nok mye innen IPA-sjangeren. Rett og slett fordi det finnes så utrolig mye god å spennende humle å velge i. I denne stilen kan en også leke seg mye med ulike maltsammensetninger, alt etter hvilken fylde en ønsker i ølet. Balansen mellom sødme og alkohol er spennende saker å utforske. Jeg har også eksperimentert mye med ulike vannjusteringer på IPA de siste årene for å få mer aroma og smak ut av humla. Ved å treffe riktig på pH så vil også gjæren få bedre arbeidsforhold og ølet vil ha lengre holdbarhet.

Hva er den største bryggetabben dere har gjort?
Det var nok da påskeølet i 2016 skulle lages. Vi klarte da å tilsette 25 gram kardemomme når det egentlig skulle vært 0,25 gram. Litt dårlig kommunikasjon innad der altså. Vi satte da ølet til lagring for å se om kardemommen ville dempe seg etter hvert. Det var mildt sagt ingen suksess, så ølet gikk til slutt i sluken. Men ingenting er som regel så galt at det ikke er godt for noe, for gjæren til dette ølet ble topphøstet og brukt i ølet som vant NM.

Hvordan reagerer omverdenen på denne altoppslukende hobbyen?
Jeg har til nå bare fått positive tilbakemeldinger. Det er en veldig interessant hobby hvor det er så utrolig mye forskjellig en kan lage. Og ikke minst er det veldig sosialt! Vi har ofte folk innom på omvisning i Garasjen. Enten ønsker de å begynne med brygging selv, eller så ønsker de å lære av folk som har drevet på en stund. De får da en innføring i det viktigste, men også en oversikt over utstyr de både bør og må ha.

Beste tips til nybegynnere?
Det er egentlig ikke så nøye hva utstyr en bruker, for greit øl blir det som regel uansett så lenge renslighet er på plass. Det er det viktigste. En viss temperaturkontroll bør også være på plass rimelig fort for å unngå usmaker i ølet. Du ønsker ikke få en Saison når du prøver å brygge en IPA, for å si det litt enkelt. Da er du nødt til å ha kontroll slik at ikke temperaturen blir for høy. Vannjusteringer og slike ting kan en lære seg etter hvert. Vi synes det er gøy å brygge gode oppskrifter flere ganger med små justeringer. Dette for å prøve å optimalisere ølet best mulig. Det er også veldig viktig å loggføre alt en gjør i løpet av en bryggedag. Da er det enkelt å brygge samme ølet om igjen hvis en lager seg en skikkelig vinneroppskrift.

Hva er det beste ølet dere har brygget og kan vi få oppskriften?
Den beste til nå er nok den belgiske quadrupelen som gikk til topps i NM. Vi deler alt av oppskrifter. Det er bare kjekt når folk ønsker å lage øl vi har brygget. Spesielt kjekt er det selvsagt når vi får en smaksprøve som vi kan sammenlikne med originalen. Så det er bare å ta kontakt via Facebook siden vår Garasjen Mikrobryggeri i så tilfelle.

Hvis du måtte holde deg til en øl resten av livet, hva ville du valgt?
Et vanskelig valg å ta, men da hadde det nok blitt noe syrlig fra Belgia. Helst i Flanders-red kategorien. Jeg tror jeg må si Cuvee Des Jacobins. Et nydelig øl som passer til det meste.

 

Dere kan følge Joar og resten av teamet på facebook siden deres, Garasjen Mikrobryggeri. Der kan dere også få oppskrift på NM-vinneren deres og andre øl de har brygget.

Takk til Bjarte Thu som tipset oss om Joar og gjengen. Kjenner du en interessant brygger, eller kanskje du har lyst til å være med selv, så tips oss gjerne!

Hva tenker du?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.