Kategorier
Juleøl Shops

Øl til jul

Det har blitt så mye å velge i. Heldigvis. Om utvalget kan synes litt overveldende, er det godt å vite at ekspertene står klare til å gi råd. Her er Rogalands ølbutikkers ølanbefalinger til jul, og vi legger dem ut i god tid slik at alle kan finne sine favoritter lenge før treet står pyntet.

En øl i julegave til den som har drukket alt
Gulating Stavanger:
Hvem har drukket alt? Vel, svaret på dette må vel da bli en øl for de som ikke har drukket alt. Kinns Vestavind kommer nemlig i butikken i disse dager og er eksklusiv for Gulatingbutikkene på vestlandet, så sånn sett har de som har drukket alt, ikke drukket denne enda. Ølet skal være en ravfarget, halvmørk øl med de amerikanske humlesortene Zeus og Loral som skal gi både fruktighet og bitterhet i tillegg til en god dose engelsk karamelmalt. Oppskriften er spesielt komponert med tanke på pinnekjøtt som igjen kan være praktisk å få i julegave når restene etter pinnekjøtt skal fortæres 1. juledag.

Vaaland 1889, Bryne:
Vi har et godt utvalg av 2 liters growlers, ofte med øl som ikke finnes på flasker eller boks.

Gulating Lura:
Her anbefaler vi Cervisiams Seasonal Stash. Dette er andre gang Oslogutta brygger denne sweet stouten eksklusivt for Gulating. Den har julens smaker: kardemomme, sjokolade, kanel, appelsin, og vanilje.

Det Gode Brygg, Kvadrat:
Han som har drukket alt, fortjener å re-oppdage pilsen. Vertigo fra Serbiske Kabinet Brewery har i alle fall gitt meg en ny opplevelse av hvordan pilsner kan smake.

En øl til den fete julematen
Gulating Stavanger:
Etter en del frem og tilbake, faller valget på Odalsbryggeriets Botnklaka. Rett og slett fordi dette er noe jeg anser for å være en svært god øl til julematen. Botnklaka er en småklassisk juleøl med bra bitterhet og humle som kler fet julemat. Sånn sett er ikke dette første anbefaling til pøseøl hverken før eller etter julemiddagen, men den vil være et godt valg til selve maten. En delikat kombo til mat.

Vaaland 1889, Bryne:
Bakke Brews
juleøl Hoppy Holiday har fått veldig gode tilbakemeldinger, men vi har veldig lite igjen av den, dessverre.

Gulating Lura:
Her ville vi gått for Naparbiers Sunset Session IPA. Den er brygget i samarbeid med Nøgne Ø og har en delikat gylden farge med kritthvit skum og en varm aroma av sitrus, mango, rosiner, granbar, og fersken. Til tross for en tydelig bitterhet oppleves den som forfriskende.

Det Gode Brygg, Kvadrat:
I fjor testet jeg diverse øl til pinnekjøtt, og tok med en surøl, en Gose, bare fordi jeg var forveden – og hadde en liten mistanke om at syren, sitrusen og saltet ville være en fin kombinasjon med den kraftige smaken fra pinnekjøtt. Og det satt som ei kula! Surøl til pinnekjøtt er perfekt. I år skal jeg teste den dyreste jeg har i butikken, bare fordi det er noe av det beste surølet jeg har smakt: Wildbeer sin Summer Blend fra 2015, men en billigere Gose eller Berliner Weisse funker helt topp. I hvert fall til MIN gane.

En øl å servere til den som er litt skeptisk
Gulating Stavanger:
Vi har mange kunder som kjøper øl til noen som ikke liker øl. Surøl og fruktøl kan være en fin introduksjon til alle som ønsker å smake en øl som ikke smaker øl! Jeg hadde gjerne servert en Le Trou Du Diable – Willow Gose, en syrlig, litt fruktig øl med hvete og laktose som gjør det til en lettdrikkelig og stilig affære. En gose er også tilsatt salt, slik at en ikke får den mest ekstreme surølaroma. Samtidig passer ølet godt til sjømat og vil også være en spennende introduksjon til de som mener at hvitvin er the real shit. I samme åndedrag vil skeptikerne bli imponert over den pene flasken siden synet er en viktig del av det såkalte smaksbildet før en faktisk har begynt å smake. De har forøvrig også en meget bra saison.

Vaaland 1889, Bryne:
Ego Brygghus Oskoreia er et godt balansert øl med god munnfølelse. En sweet stout for deg som er glad i sjokolade og kos.

Gulating Lura:
Hva med Svenske/New Zealandske Northern Kiwi Brewers’ Southern Pale Ale? Det er en klassisk American Pale Ale med de karakteristiske tropiske smakene fra New Zealandsk humle.

Det Gode Brygg, Kvadrat:
Blond Ale. Uten tvil den beste inngangen til håndtverksøl-verdenen for de skeptiske. Nøisoms Bonfire Blonde, 7 Fjells Småtøs, Austmanns Hoppy Blonde, Oslo Brewing Companys Norwegian Blonde – take your pick. Det er gode friske, “ufarlige” øl, som jeg selv er vedlig glad i.

Koseølen som en åpner når gavene er pakket opp og julefreden endelig senker seg
Gulating Stavanger:
Om en ser på årets utvalg av juleøl, er over halvparten av sortimentet ganske ujulete. Det er lenge siden 1993 da sterkøl ble forbudt i ølbutikk, og norske bryggerier brygget en søt, maltet sukkerlake kalt for juleøl klasse 2. All ære til Ringnes som var først ute med dette, men idag er juleøl så mye mer enn bare mørk, rødbrun farge, og krydder. Kanskje akkurat til tross for dette, er mitt førstevalg Lomb – Vinternatt. Bryggeriet startet opp i 2016 og er et av få norske håndtverksbryggeri som faktisk tør å bare brygge forskjellige typer lager. Vinternatt er en herlig juleøl hvor det ryker med 25 kilo økologiske appelsiner pr. 1000 liter, i tillegg til krydder som ceylonkanel, nellik og stjerneanis. Appelsin er jo en av de ultimate fruktene til både jul og påske, og Vinternatt smaker som en frisk krydret, flytende appelsindessert. Ølet fikk karakter 5 i VG og er nok en av årets juleøl. Den kan skilte med best balanse av krydder, frukt og kompleksitet. Aller helst ville det vært kult å anbefale denne til julemat, men den passer faktisk best i eget selskap, eller til et fruktfat – gjerne med gamlingsfrukter som svisker og dadler. Da kommer den trolig enda mer til sin rett, om mulig.

Vaaland 1889, Bryne:
Vår egen Jærjul, brygget hos Kinn. Det er veldig friskt, samtidig som det er et knakande godt øl.

Gulating Lura:
Da spretter vi en Myrvatn Stout fra Odalsbryggeriet som er dypsvart og har høy sødme, høy fylde og middels bitterhet. Den har smak av sjokolade, kaffe og torvrøyk fra et bredt spekter av malttyper, og ingen aromahumle. Anbefalt serveringstemperatur er 15°C, så napp den ut av kylen god tid i forveien.

Det Gode Brygg, Kvadrat:
Lervigs Kringly Kris Juleporter
. Den er en julekrydderkake på flaske, og den beste juleølen i butikkstyrke uten tvil.

Les også om koseøl i klasse 3 her.

Hva tenker du?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.