Kategorier
Breaking News Brewery Stavanger

Lervig vil bygge på Bekhuskaien i Stavanger

Lervig har store planer for Bekhuskaien i Stavanger sentrum.

Med hjelp fra københavnbaserte COBE Architects vil Lervig legge Bekhuskaien for sine føtter og bygge streetfood-marked, havnebad og parkanlegg – og selvsagt et bryggeri. Dette blir et bryggeri kombinert med et opplevelsessenter til glede for både siddiser og tilreisende.

Kaien ligger mellom Fiskepiren og Verksalmenningen. I bekhusene kokte man tjære som ble brukt til å impregnere skutene med. Bekhuset i Stavanger ble bygd omkring år 1860 på Indre Steinkar ved Banavigå. I 1975 lå Indre Steinkar som en holme for lagring av skrot, og feste for lektere. Steindekket som var 69 meter langt og 11 meter bredt, var noenlunde intakt, og det var også pollertene og bekhuset. Planer for rasering og innebygging i havneanlegget for Østre Havn var godkjent, og utfylling var allerede igang, da det ble fremmet forslag om bevaring av dette sjeldne minnet fra seilskutetiden. Havnevesenet var fra første stund positive, og pengene til restaureringsarbeidet ble bevilget. Kulturrådet støttet også tiltaket økonomisk og den gamle kjølhalingsplassen med fem store pollerter i stein og det gamle bekhuset ble restaurert. Anlegget fungerer i dag som småbåthavn. I 1978 ble det kunngjort at den nye kaien fra Fiskepiren til Verksalmenningen skulle få navnet Bekhuskaien.

Foto: Stavanger Aftenblad

I 2016 ble det politisk enighet om å legge byens nye tinghus til Bekhuskaien, men dette blir det neppe noe av før i 2027. Det har også vært diskutert å gjøre kaien om til en “kulturkai”; Rogland Teater har jobbet med en kulturutredning for å få plass der. En veteranbåthavn har det også vært snakk om. I det hele er dette et svært populært sted, og et knutepunkt mellom sentrum og Stavanger Øst – Stavangers svar på Grünerløkka.

I et informasjonsmøte hos Lervig i morgen, 19. desember, vil planene bli lagt frem. BR kommer tilbake med mer info.

Hva tenker du?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.