Kategorier
Bars & Pubs Breaking News Brewery Interviews

“Av kjærlighet for Bryne”

True North bar er ikke de eneste som skal starte bryggeripub i regionen. Ola Helland og Mikal Tengesdal – kjent fra blant annet Mellombels, Melkebaren og Bar Bache – går svanger med store planer. Innen året er omme skal radarparet åpne dørene i sin bryggeripub på Bryne.

Bryggerimester er ansatt. Om få dager begynner ombyggingen av Storgata 27. I august kommer brygghuset fra Kina, og før enden av november skal Brynes nye storstue være i drift om de involverte gir 250 prosent.

“Vi gjør dette av kjærlighet for Bryne. Vi er glade i plassen. Veien er mye lengre fra Stavanger til Bryne enn den er fra Bryne til Stavanger,” sier Mikal mens Ola nikker, “Vi ønsker at folk skal kunne bli her. Vi tror også at dette kommer til å bli en destinasjon.”

Det er noe ironisk over det at det nettopp er Aftenbladets gamle bygg som blir pub. Avisen har tradisjonelt ikke – noen vil si aldri – vært barene eller bryggernes beste venn. Men nå, fire år etter at Aftenbladets siste journalist klappet sammen penalet og flyttet ut av bygget, vil Avishuset få nytt liv og bryggerne sin revansje.

Prosessen med å få de nødvendige bygningstekniske tillatelsene har vært helt uproblematisk.”, forteller Ola, “Kommunen vil ha aktivitet her.”

Bygget – som er designet av arkitektkontoret Hoem, Kloster, Schjelderup og Tonning og mottok Statens byggeskikkpris i 1995 – har en grunnflate på 160 m2, og et totalareal på romslige 390 m2.

I første etasje blir det bryggeri og bar. Et firekjelers brygghus med en kapasitet på 500 liter er bestilt fra Kina og vil plasseres slik at det blir synlig for gjestene, til venstre når de kommer inn døren, bak en drivhusaktig glassvegg. “Helst ville vi ha det åpent, men bryggerimester Sven sier at det blir for mye bråk, så han vil helst ha det bak en vegg”, foklarer Ola. Det vil også bli plass til bar og sitteplasser, inkludert en stor plassbygget sofa.

I kjelleren vil 8 gjærtanker på 500 liter hver, samt serveringstankene, stå. Alle tankene skal kjøles av et glykolanlegg og, som brygghuset, skilles fra kundene kun av en glassvegg. Slik kan de som besøker stedet se alle komponentene av bryggeriet – og det skal være en del av opplevelsen. Et bord med plass til 16 gjester er det også rom for. Her kan det kjøres lukkede selskap, ølsmakinger og andre evenement.

På mezzaninen vil det bli restaurant. Planen er å fokusere på grillmat – kjøtt og pølser. “Før i tiden lå det to pølsemakere vegg i vegg på Bryne. Først tenkte vi å gjøre som Crow Bar i Oslo og servere kebabs, men vi bestemte oss for at vi ville ha noe som hører hjemme her.” Kokken er ikke ansatt enda, men karene har los på en. “Maten er nok det som har bekymret meg mest, men jeg er roligere nå”, sier Ola.

Når været ikke fordrer at man nyter sin ferskbryggede øl innendørs mens man kikker ut på tusen dråper regn som renner ned langs de seks meter høye glassflatene, kan man trekke utendørs. Hele den solrike plassen foran bygget skal benyttes til uteservering, og derfra er det utsikt mot Mølledammen og skulpturparken. Enda bedre blir det der når Storgata blir gjort om til gågate slik politikerne har vedtatt.

Men først skal det pusses opp. Arkitektens forslag er å male både utvendig og innvendig med en myk, matt blåsvart farge slik at bygget blir seende litt ut som det nye galleriet i Kannik.

Bryggingen skal altså Sven stå for – Sven Austel. Tyskeren har lenge hatt lyst til å flytte til Stavanger. Historien er den gamle og kjente: Mann treffer norsk jente, mann og norsk jente blir sammen, norsk jente vil flytte hjem, mann flytter etter og befinner seg brått i en steinrøys lengst nord i Europa uten jobb. I snart to år har Sven reist til og fra Stavanger for å tilbringe tid med sin kjære. Det har blitt flere besøk hos Lervig, for å se bryggeriet og for å etablere kontakter i bryggeribransjen i Stavanger. Så leste madammen om den nye bryggeripuben i Stavanger Aftenblad og tok kontakt med Ola for å høre om de var interessert i å ansette en brygger, og det var de. “Det er hyggelig når CV’en er en kasse øl og beskjeden ‘Bare smak'”, sier Mikal og ler.

Signeringen skjedde bare timer før BR møter karene utenfor Avishuset, og Sven begynner i sin nye jobb allerede 1. mai. “Det er en merkedag for oss dette”, slår Mikal fast. “Det er mulig vi feirer med en kaffekopp.”

Sven Austel. Foto: Martin W. Hansen

Utdannelsen sin har Sven fra München. Han er både bryggerimester, malterimester og produksjonsleder, så det skal ikke stå på kvalifikasjonene. Tidligere har han jobbet hos Brauerei Göller i Franken og Brauerei Altenburger sør for Leipzig, og han kommer nå fra Bryghuset Møn på Sjælland. Der har Maestro Sven vært drivkraften bak veksten fra en 30 000 liters bryggeripub til et bryggeri med en kapasitet på 300 000 liter som leverte til restauranter over hele Danmark. Det er altså en meget erfaren brygger Bryne-gutta har sikret seg.

Etter å ha brygget for Møn i over ti år, har Sven lært seg flytende dansk. “Det er en fordel for kundene våre at han forstår norsk,” mener Ola, “Mange blir litt mer tilbakeholdne når de må snakke engelsk eller tysk.”

Ola: “Sven er en svært dyktig brygger og altmuligmann. Det er klart det blir en overgang for ham å gå fra et Kaspar Schulz-brygghus til vårt enkle fra Kina”.

“Jeg vokste opp i en restaurant”, forteller Sven. “Min far var kokk og jeg har servert øl fra jeg var åtte år gammel. Det er bare i Bayern det går an. Jeg ble rådet til å ikke bli kokk selv, så da ble jeg brygger. Bortsett fra en periode med samfunnstjeneste – som alternativ til militærtjeneste – har jeg vært hele mitt voksne liv i bryggeribransjen – over 20 år nå.”

Hos Møn har han blant annet brygget Grønjægerens Pilsner som matmagasinet ”smagogbehag” i 2015 kåret til Danmarks beste pilsner, mens Klintekongens Klassisk kom på delt andreplass. Dette borger svært bra for kvaliteten man kan forvente av ølet som skal brygges på Bryne, selv om det nå altså skal produseres på et enklere maskineri.

“Vi skal være lekne både når det gjelder øl og mat”, forteller Ola, “Det står i forskriftene våre. Vi vil ha 4-5 faste øl, men ellers skal vi leke oss. Vi vil forsøke å få til et samarbeid med lokale hjemmebryggere som vil brygge et øl. Hjemmebryggerforbindelsen er viktig for oss slik den har vært for Mellombels. Og så vil vi invitere andre bryggerier, kanskje så ofte som en gang i måneden, til å brygge sammen med oss. Ølene vil bare bli tilgjengelige hos oss. Vi skal ikke flaske noe. Det vil gjære i kjelleren, bli overført til serveringstanker og pumpet derfra via tappekranene rett i glasset. Vi skal også kegge noe som skal selges på de andre barene våre, Melkebaren og Mellombels. Når det kommer til hvem som skal bestemme hva som skal brygges, så blir det nok et sammensurium av meg, Mikal og Sven.”

Ola, Sven og Mikal

“Jeg er fra Bayern og kommer til å brygge øl med røtter derfra”, forklarer Sven. “Det blir både Bock, Rauchbier, Weissbier og Pils, men også ales som New England IPA. Fokuset vil være på balanse og kvalitet. Jeg ser ikke på Reinheitsgebot som et hinder. Jeg forholder meg til den, men jeg har også brygget øl med tilsettninger, for eksempel juleøl med krydder.

Jeg kunne tenke meg å brygge en serie med pilsnere – Tsjekkisk, Tysk, Amerikansk – eller den samme pilsneren humlet på flere ulike vis. Siden jeg er glad i mat og har den bakgrunnen jeg har, er jeg vel vant til å tenke øl og mat i kombinasjon.”

“I tillegg til vårt eget øl, vil vi blant annet ha Ringnes sine produkt,” forteller Ola. “Vi må ha noe for alle.” Markedet bestemmer, som Kaizers sang. “Det skal bli spennende å se om vi klarer å lage en huspils som kan danke ut de store anerkjente”, stemmer Mikal i.

“Vi har ikke helt bestemt oss for hva stedet skal hete. Det skal ikke være noe utenlandsk.” Ola er veldig for Nynorsken, mens Mikal ikke er det. På Mellombels har de holdt seg strengt til Nynorsk, men de har ikke bestemt seg for hvilket uttrykk de skal gå for denne gangen. Melvær, reklamebyrået som blant annet har tatt seg av brandingen for What’s Brewing, er på saken, så det blir helt sikkert bra.

“Foreløpig utkast er ‘Tapp’. Enkelt og greit.”


Vi har allerede skrevet om True North bars bryggeripub. Kanskje blir det også en tredje bryggeripub i regionen. Det ryktes nemlig at eierne av Beverly Hills Fun Pub vurderer å starte én i Fargegata, nærmere bestemt i Øvre Holmegate 22, diagonalt overfor Gulating Pub. Mer om det ved en senere anledning.

Hva tenker du?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.