Kategorier
Bars & Pubs Beer & Food Breaking News Stavanger

Hvelvet Underground

Stavanger får nok et nytt bryggeri: The Vault. Det er ikke bare Stavanger Mikrobryggeri som har fått bevilling, også hos Ostehuset Domkirkeplassen skal det brygges – i  Norges Bank-bygget.

Norges Bank-bygget
Hva tenker du på når du hører om Norges Bank-bygget?

Lokalhistorieentusiastene tenker nok på Louis Kloster, Stavanger-arkitekten som i 1960 vant arkitektkonkurransen om bygget.

De beleste minnes nok at bygget figurerte på Morgenbladets liste fra 2007 over de 12 viktigste byggverkene fra etterkrigstiden.

De kunstnerisk anlagte kjenner sikkert på stoltheten over at bygget vant Naturbetongprisen i 1965 og Aluminumsprisen i 1972 – for de såkalte «Curtain Walls», levert av Raufoss ammunisjonsfabrikk, som ser like fine ut i dag som da bygget var nytt i 1964.

Dere som er kriminelt anlagte eller er disponerte for fart og spenning tenker sikkert på NOKAS-ranet i 2004 – antakelig Norges mest kjente ran hvor 12 forbrytere kom seg unna med 57.4 millioner kroner etter å ha løsnet utallige skudd og drept en politiførstebetjent.

Men hva med oss som har fluide interesser og er bygget for komfort? Jo, snart får vi også en greie å forbinde bygget med.

Restaurant og bryggeri – The Vault 
I fremtiden, når noen nevner Norges Bank-bygget, så kommer du til å tenke på godt øl og god mat, for nå skal Norges Bank, blant annet, bli Ostehuset restaurant og The Vault (norsk: Hvelvet) bryggeri i regi av Ostehuset-gründerne Hanne Norman Berentzen og Tom Helge Sørensen.

Da denne satsingen ble annonsert i fjor, ble det beskrevet som den største restaurantsatsingen i byen på over ti år. Det ble lovet at alt skulle være klart før jul 2018, og det løftet har de holdt. De åpnet den 28. november.

Kim illustrerer sin nye arbeidsplass

Bryggingen
Kim igjen! Bryggingen på The Vault skal en lokal kjenning stå for – Stavangers egen brygger-Sisyfos: Kim Odland, kjent fra ABC Brewing – som han drev sammen med 7 Fjells Gahr Smith-Gahrsen, Black Cat Brewing – beryktet for å ha kattehår i alle brygg, og den meget vellykkede men allikevel raskt nedlagte Dragur-serien som han brygget for Gulating.

Les også: En øl med Kim Odland
Les også: GulaKim
Les også: Test av Kim Odlands Dragur-øl

Kim i sving på et tidligere bryggeoppdrag

Det er i et av de gamle Chubb-hvelvene i den øvre av to kjelleretasjer at bryggingen skal foregå. Statlig tilvirkningsbevilling ble innvilget i september for øl opp til 21.9%. Det er for øvrig samme tillatelse som Stavanger Mikrobryggeri og RYGR nylig har blitt innvilget.

Bedre beskyttet bryggeri skal man lete lenge etter

BR: På’an igjen. Er det like spennende hver gang?
Kim: Jeg vil si det. Det er alltid spennende når en skal i gang med noe nytt. Dette blir jo noe helt nytt for meg i og med at det ikke er gjøkebrygging lenger – jeg skal nå også få lov til å ta all drittjobben selv.

BR: Hva skal du brygge? Er det spesielle ølstiler du vil fokusere på? Blir det øl av typen vi fikk gjennom Dragur-serien?
Kim: Det blir et bredt spekter av øl, men det er jo ikke til å skyve under en stol at jeg er glad i humle. Med dette sagt, er noen av tankene med bryggingen at jeg skal følge sesongene og lage øl som passer til maten og ikke minst osten vi serverer. Dette er to konsepter jeg gleder meg veldig til å utforske.

Jeg har vært fascinert av brewpub-settingen lenge og er veldig glad for å kunne forsøke meg på dette.

Det er nok en mulighet for at det vil dukke opp noen øl en vil dra kjensel på – blant annet fra ølene jeg hadde hos Dragur, ja – med noen små forandringer da jeg ikke trenger å forholde meg til 4.7% lenger.

BR: Hva skal det brygges på? Hva snakker vi om i volum?
Kim: Grunnet fysiske begrensinger, en massiv hvelvdør, så gikk vi for 2 stykk Brewtools 80PRO som skal kjøres i tandem. Vi har demoversjoner av utstyret og er veldig fornøyd med kapasiteten. Ut over dette blir det glykolkjølte 1 barrel-fermentere.

Solskinn i et glass

BR: Når er oppstart? Når er ølet klart til servering?
Kim: Første øl, San Diego Wheat, er allerede klart. For å få en running start har vi fått brygget dette hos Yeastside. Planen er å brygge et øl til hos Craig mens vi venter på eget utstyr.

Kim med Tom Helge Sørensen

BR: Hvor vil ølene dine være til salgs?
Kim: Ølene vil foreløpig være til salgs hos Ostehuset Domkirkeplassen.

San Diego Wheat på Fermenten hvor det ble brygget

“Nei”
Ostehuset har også søkt om å få selge øl fra eget utsalg, men der satte Rådmannen foreløpig foten ned da han mener at kriteriene for å kunne klassifiseres som et bryggeriutsalg eller en spesialbutikk for øl ikke er oppfylt.

Vi besøkte Ostehuset på førpremieren kvelden før åpningen. Selskapet hadde bare pågått i et par timer, men de var allerede i gang med nest siste av 5 key kegs med San Diego Wheat.

Det er et ordtak på engelsk som konkluderer med at “you can’t please all of the people all of the time”, men det kan du faktisk om du heter Kim Odland og serverer amerikansk hveteøl. San Diego Wheat er en øl vi tror alle vil like. Vi fant i hvert fall ingen som ikke likte det. “Midt i blinken”, “kjempesuksess” og “godt levert” var blant tilbakemeldingene vi overhørte.

Ikke tenk tyske hveteøl. Dette smaker hverken bananan eller krydder, og blir ikke servert i høye velteglass. San Diego lukter sitrus, smaker melon og tropiske frukter, har fin fylde og godt avstemt bitterhet. Det er en øl som fungerer like bra om sommeren som i mørketiden når man trenger litt ekstra solskinn i livet.

Det blir spennende å se hva som blir neste øl ut. Det snakkes om en Amerikansk Pale Ale. Er det flere enn oss som tenker på Tranen og får vann i munnen?


Et spørsmål til leserne før vi runder av: Når du brygger i et bygg designet av en som heter Kloster, kan du da kalle ølene dine Klosterøl? Spør for en venn.

3 svar til “Hvelvet Underground”

Hva tenker du?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.