Kategorier
Brewery Interviews

Skudenes bryggeri

Vi har snakket med Svein André Waage som er en av gründerne bak Skudenes bryggeri.

BR: Hvem er det som står bak Skudenes Bryggeri og hvordan startet eventyret?

Det var kameraten min Kristian Eriksen og jeg som startet, som så mange andre, med å brygge hjemme i kjelleren. Jeg hadde brygget i omtrent et år før Kristian ble med meg.

Kristian ga så bort et juleøl vi hadde laget til arbeidsgiveren sin, og jeg tror de ble overrasket over at det gikk an å lage godt øl hjemme. Det ble i hvert fall slik at de ble giret på idéen om å lage et lokalt bryggeri.

Lokalpatriotismen er høy.

Derfra begynte snøballen å rulle, og vi gikk i lag til innkjøp av bryggeri. Først 200liter Speidel, men det ble for lite, og etter 1 år i drift så gikk vi over til et 1000liters-anlegg. Ved hjelp av Odd Inge og Roy Oddvar Olsen, som Kristian jobber for i Brødr. Olsen Mur & Bygg, fikk vi til slutt stablet alt dette på bena. I fjor fikk vi også inn en 5. part, noe vi trengte med de investeringene vi tok.

BR: Hvor er bryggeriet og hva brygger dere på? 

Bryggeriet ligger på et industriområde i Skudeneshavn på Karmøy. Vi brygger på et lignende system som ANT bryggeriene [BR: altså lignende det Brix brygger på]. Bryggeriet er et 1000 liters-system.

Foto: Skudenes Bryggeri

BR: Foruten å være kjent som en av norges best bevarte byer, er det vel trygt å si at  Skudeneshavn også er kjent som en by med sterk religiøs forankring. Hvordan var det å starte opp et bryggeri her? 

Så sant, så sant. Det skal jo være sagt at det var vel slik en gang i tiden at Kirken ga bot til de som ikke brygget øl til Jul.

Vi har mange bedehus, men vi er også stedet på Karmøy med absolutt flest utesteder. Ikke mindre enn 5 puber, 6 om du tar med vår egen bryggeripub som er åpen første fredagen i måneden. Vi er vel cirka 3500 mennesker i Skudeneshavn, så det er ikke så verst dekning på hverken bedehus eller utesteder her.

I tillegg til vårt bryggeri er det og en liten pub i sentrum, Kormt Brygghus, som brygger øl til eget utsalg. Så interessen for øl var stor  da vi startet opp. Jeg tror de fleste var positive til det vi gjorde også, folk er glad i at det skjer ting i byen.

Vi er rett og slett blitt en liten ølby.

Foto: Jan Egil Gundersen

BR: Foruten om Vinmonopolet er ølet deres bare å få tak i på bryggeriet og en del restauranter og butikker lokalt. Tror du vi på andre siden av fjorden kan forvente å finne produktene deres i våre nærbutikker i nær fremtid?

Vi jobber faktisk for tiden på med å ta i bruk flere grossister som kan hjelpe oss med å dekke større områder. Vi har tatt oss av alt selv frem til nå, men er akkurat inne på spesialgrossisten, så vi dukker nok opp på en COOP eller Meny på sørsiden av fjorden etter hvert.

Vi er også i samtaler med andre som kan ta seg av sterkølet vårt til Horeca-markedet. Det vil gjøre oss lettere tilgjengelig spesielt på sørsiden av fjorden hvor vi ser vi har et marked i hvert fall. Melkebaren har akkurat tatt inn øl fra oss, så vi kommer snikende. Det kommer nok mer når fokuset blir litt større på sterkøl.

Foto: Skudenes Bryggeri

BR: Tilbyr dere ølsmaking, bryggeriturer eller andre aktiviteter, og hvordan signer man seg i så fall opp?

Vi har både ølsmaking for private grupper og åpne smakinger. Vi kjører også fredagspils, eller Fredagspraten som det heter formelt, første fredagen i måneden. Vi har da åpent fra 16-19. Vi prøver å få til en kultur der folk kan stikke innom etter jobb og ta en øl og allikevel nå fredagstacoen hjemme. Fredagspraten er det bare å stille opp på.

Ølsmaking og omvisning tilbyr vi hovedsakelig når private grupper kommer med forespørsel. Det kan enten gjøres på Facebook eller ved å sende oss en email.

Vi har hatt en åpen ølsmaking i forbindelse med slippet av juleølet. Det kan godt hende det kommer mer av dette, og da vil info stå på Facebook for påmelding.

Takker veldig for at dere fanger dette opp og får spredt slik, det liker vi.

BR: Hva er planen for 2019?

Planen for 2019, er å levere mer stabilt til Vinmonopolet, og satse enda mer på Horeca. Vi kommer kanskje med noen collab-øl også i 2019, pluss et par andre nyheter, så blir det også en større satsing i butikker utenfor Haugalandet. En annen ting vi satser på er å få enda mer spesialøl i ølutsalget vårt – øl som blir brygget i små volum slik at det blir det lille ekstra å ta turen ut til oss.

BR: Stavanger-regionen har den senere tiden opplevd en vanvittig vekst i interessen for håndverksøl. Følger Nordfylket etter, og er det i så fall Karmøy eller Haugesund som vil lede an?

Interessen var selvsagt stor lokalt da vi startet opp, og Jo startet jo Gulating med rekordåpning i kjeden. Så interessen har vært stor den. Men Stavanger har vært mye bedre på utelivsbransjen og håndverksøl. I Haugesund har det ikke vært særlig mange utesteder som har hatt bredt utvalg av spesialøl fra mikrobryggerier i Norge. Det er først og fremst i år at vi merker at den bransjen har økt interesse. Vi hadde kanskje to steder hvor det gikk an å få bredt utvalg, og det var Scandic Maritim med Café Rene og Stuelands Abothek. 

Vårt “craft-kart” har ingen puber på Karmøy. Vi har riktignok glemt å legge inn Kormt, men det må da være flere?

BR: Hvis man bare har mulighet til å teste en øl fra Skudenes Bryggeri, hvilken burde det være, og hvorfor?

Hvis en liker whisky og øl, så hadde jeg testet ut vår fatlagret Scotch Ale. Den er fatlagret 6 måneder på Laphroaig-fat. Det er virkelig en spesiell øl, og den blir bare bedre og bedre. Den overrasker hver gang jeg smaker den. Jeg ville igjen ikke prøvd denne om en ikke var fan av Islay whisky eller whisky generelt. Da kan en fort få seg en overraskelse.

BR: Har Skudenes Bryggeri noen form for samarbeid med andre mikrobryggerier i Rogaland? Dere brygger blant annet for Ølbæks.

Ja, vi brygger noen øl for Ølbæks i Tananger og har veldig godt samarbeid med dem. Utenom det så samarbeider vi ganske godt med de aller fleste lokale bryggeriene. Vi er en del lokale bryggerier her som har gått sammen om innkjøp. Det har gjort at vi har kunnet forhandle oss til bedre priser enn vi klarte alene. Er det noen som mangler noe så hører vi bare med hverandre først. Så deler vi også en del erfaringer innen brygging oss imellom. Dette samarbeidet har bare vokst, og vi er nå en god del bryggerier både på nord- og sørsiden av Boknafjorden. 

BR: Har dere samarbeid med hjemmebryggere i nærområdet?

Vi har samarbeidet med hjemmebryggere tidligere. Vi laget for eksempel øl i lag med Haugaland Bryggerlaug – Brageskål der vi laget en av deres oppskrifter. Vi har jo også brygget i lag med hjemmebryggere som har vunnet konkurranser og lignende.

BR: I 2017 ville resultatet omtrent gått i null hadde det ikke vært for at dere økte lønnen kraftig i forhold til året før. Hadde dere tro på enda høyere vekst?

Ja, vi gikk fra hobby til full satsing i fjor. Jeg måtte ta et valg om å fortsette i gamle jobben offshore, eller å si opp. Vi har nå investert så pass mye og satset så pass stort at det hadde vært vanskelig å drive dette med to jobber, og når vi først ønsket å gå all inn, så måtte jeg ta et valg. Det er jo ingen tvil om at vi hadde håpet på noe høyere vekst, men så var vi vel også litt vel «romantiske/naive», om jeg kan kalle det det. Vi hadde en liten visjon om å selge ølet kun i spesialbutikker, Horeca og lokalt i butikken hos oss, og sa egentlig nei til alle kjedene det første halvåret i 2017. Vi fant jo ut det etter hvert at det var ikke uendelig med de kundene vi så for oss å ta av lokalt, og det ble jo etter hvert 3-4 bryggerier bare her lokalt som begynte å kjempe om de samme kundene. Så vi kom litt sent i gang med dagligvarebutikkene. Det var vel ikke før etter sommeren de begynte å ta kontakt igjen og vi sa ja, men så tok det jo lang tid der ifra også, før vi kom inn i systemene til visse kjeder. Mange av de fikk vi ikke før på nyåret i år. 

Utenom det så var det jo også en del investeringer i fjor. Det nye bryggeriet vårt ble jo bygget og installert i starten av 2017. Men vi har jo også tatt kostnadsgrep i år da det er en tøff bransje og vi har også utvidet horisonten med tanke på kunder. Slik som at vi går mer og mer over til grossist for å hjelpe oss utenfor lokalområdet, og vi kom også på polet i år hvor vi skal satse enda mer. Det er vel ikke bare oss som har trengt mer enn ett år før de begynner å tjene penger i denne bransjen. 

BR: Ingen NEIPA?

Vi kommer nok kanskje med NEIPA her lokalt på fat etter hvert, men jeg må si at jeg er skeptisk… Holdbarhet er jo akillesen her. Vi kjører jo også på flaske, noe jeg også ser på som litt negativt for NEIPA. Men følg med, plutselig er vi der!

Skudenes Bryggeri har enda ikke produsert humlejuice. Men de har brus!
Foto: Skudens Bryggeri

Les mer på bryggeriets webside.

Ett svar til “Skudenes bryggeri”

Hva tenker du?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.