Kategorier
Norbrygg

Etterlengtet øldommerkurs i Rogaland

Forrige helg ble det avholdt Norbrygg øldommerkurs på Hindal Gård i Stavanger. Vi har snakket med en av arrangørene – Lars Rune Iversen fra styret i Norbrygg Rogaland.

Fortell litt om hvorfor Norbrygg Rogaland gjør dette?
Norbrygg gjør dette fordi vi ønsker å gi våre medlemmer tilbud om å lære mer om det å smake og bedømme øl. Flere dommere gjør også at de øvrige medlemmene våre får en utvidet mulighet til å få konstruktive tilbakemeldinger på eget hjemmebrygg.

Medlemmene selv har også gitt uttrykk av at de ønsker et slikt kurs. Å vite hva de ulike smakene i ølet kommer av er en viktig faktor for å forbedre eget hjemmebrygg, så da er det veldig kjekt å gi dem muligheten til å gå dypere inn i hjemmebrygging og kunsten å smake øl.

Per Øyvind Arnesen, Leder i Norbryggs Dommerkomité, var kursleder. (Foto: Eirik Østrem)

Ryktene sier at kurset har vært etterlengtet av mange i lang tid, og at det i år var et høyt antall påmeldte. Noen tanker rundt dette?
Det er kjempegøy å se at det er interesse for å ta Norbrygg sin utdanning. Sist vi hadde kurs var i 2016 og etter det hadde vi flest antall dommere i landet. Nå har vi 30 nye som har gått i samme fotspor og vil noe mer. Vi teller mer enn 600 medlemmer i Rogaland, og av disse er 70 utdannede øldommere. Det viser at hjemmebryggerne i regionen har et stort ønske om å jobbe med forbedring av eget hjemmebrygg.

Folksomt på Hindal Gård (Foto: Eirik Østrem)

Hva må man gjennom for å bli øldommer?
Først og fremst må man jo være medlem i Norbrygg. Det stilles ingen krav til at du brygger selv. Det fremtidige dommere går gjennom på kurset er hovedsakelig hvordan man gjenkjenner smaker, aromaer og balanse i forhold til typeriktighet. De lærer altså hva de ulike ølstilene skal smake og hvilke smaker som ikke hører hjemme i dem. På kurset får de blant annet smake på øl som er tilsatt usmaker. Dette gjør dommerne i stand til å gjenkjenne et større spekter av smaker i øl.

Studentene lærer også hvordan øldømming foregår fra A til Å, som for eksempel viktigheten av å samarbeide og utveksle meninger om ølet, og at fokuset skal være å sørge for at hjemmebryggerne får grundigst mulig tilbakemelding på ølet som blir bedømt.

Som med alle andre egenskaper, krever øldømming trening for å bli god.

(Foto: Eirik Østrem)

Hvordan gikk årets arrangement?
Det gikk så bra som det er mulig å gå. Deltakerne fikk lært mer enn de håpet på, og vi opplever at de gleder seg til veien videre. Selvsagt er det mye logistikk bak et kurs, men det er ikke noe som ikke kan løses med noen frivillige og hjelpsomme hender. Norbrygg er en frivillig organisasjon, og vi er helt avhengige av at medlemmene bidrar for å arrangere konstruktive arrangement for medlemmene.

Det ble en travel dag for Eirik Østrem og Lars Rune Iversen fra styret i Norbrygg Rogaland. Lars Rune var høyt og lavt for å sikre et knirkefritt arrangement. (Foto: BR)

I hvilke lokale arrangement kommer dommerne til å få mulighet til å bedømme øl?
Vi skal blant annet dømme i NM i hjemmebrygging – ofte kalt flaskekonkurransen – hvor vinnerene av hovedklassene går videre til Skandinavisk mesterskap og eventuelt Europeisk mesterskap. Vi har også roller i dømming på lokale festivaler som What’s Brewing, Sur & Bitter, Heimabrygd, og flere andre konkurranser som vi selv arrangerer.

Aromahjul for å sette ord på smaker og lukter og Kapteinkjeks ogvann for å nullstile gane. (Foto: Eirik Østrem)

For de som leser dette og har en øldommer i magen: Når blir neste kurs, og hvordan får man det med seg?
Fokuset nå er på de eksisterende og nyutdannede dommerne. Vi skal sørge for at disse får muligheten til å forbedre seg som dommere, både via treninger vi arrangerer og via selvstudier. Hvis vi får nok forespørsler om kurs så kan det bli arrangert flere kurs, ellers kommer det stadig informasjon på norbrygg.no og på Norbrygg Rogaland sin Facebookside.

Har Norbrygg Rogaland noen kommende arrangement for det øvrige publikum? 
Sett av datoen 25. mai – da er vi på Buøy, nærmere bestemt i Rosenberghallen, hvor vi arrangerer RØL – Rogaland Ølfestival. Det vil bli masse godt hjemmebrygg, god mat og forhåpentligvis godt vær. Liker du godt øl og hyggelige mennesker så finner du begge deler der!

I år har vi satt ned billettprisen for medlemmer. Vi har også utvidet fordelene ved å stille ut eget øl. Vi har nå over 20 påmeldte hjemmebryggerier nå, men håper å passere 35.
Billetter og påmelding for hjemmebryggerier finner man her.

Finn arrangementet på Facebook og sett av dagen. (Ja, klart vi skal).

Det vil også arrangeres en usmakssamling i mars. Tid og sted vil bli annonsert gjennom Norbryggs kanaler innen kort tid.

Dersom du vil arrangere ditt eget ølsmakekurs, finner du en guide her.

Hva tenker du?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.