Kategorier
Brewery Stavanger

Salikatt vil flytte

Salikatt Bryggeri planlegger flytting til Hillevåg og blir nabo med LERVIG.

Mye er fortsatt uavklart og det gjenstår endel arbeid før en flytting kan finne sted, men dette er hva vi vet i dag.

Åsen
Åsen, Salikatts hjem siden oppstarten, skal forlates. Bryggeriet  har vokst seg ut av Haugåsstubben 10 – et lokale som uansett skal rives. Smedvig har kjøpt opp “hele” Åsen og skal utvikle området, som de har kalt Site 4016, til å bli Stavangers “Silicon Valley for bygg- og anleggsbransjen”.

Dagens lokaler i Haugåsstubben

Hillevåg
I Flintegata 2D i Hillevåg har Salikatt funnet sin nye lokasjon. Fra bygget som også huser Altivask, skal Bjarte Halvorsen og hans lille team fortsette å vaske gulvet med konkurrentene.

Salikatts nye bygg er det lyseblå til venstre i bildet Foto: Skjermbilde fra Google Street View

Det er Felleskjøpet, gjennom selskapet Flintegaten Eiendom AS, som eier mye av eiendomsmassen langs jernbanen i Hillevåg, og det er hos dem Salikatt skal leie seg inn. Felleskjøpet har holdt til på Kvaleberg i Hillevåg i snart 100 år. Kjøpet av eiendommene i Flintegata var for å forhindre at det kommer boliger for tett på, og for å kunne utvikle området for blant annet næringsvirksomhet. Det er til og med snakk om å reetablere Hillevåg jernbanestasjon.

Hillevåg er på en måte Stedet for bryggerier i Stavanger. Det var her Hillevaags Bayerskøl ble brygget hos Køhler-familien på tidlig 1800-tallet. Det var også her, i Freias gamle lager i Vierveien, at LERVIG valgte å plassere seg da de flyttet produksjonen hjem fra Tromsø i 2005. Nå er det Salikatts tur, og dermed blir det et mini-cluster av håndverksbryggerier i bydelen.

“Vi kan finne på mye moro når vi blir naboer”, erklærer Bjarte.

Foto: Bjarte Halvorsen

Flytting
Men først skal Kommunen og Arbeidstilsynet selvsagt si sitt – et arbeid som fortsatt pågår.  Det er omfattende å søke bruksendring på et eldre bygg, og det er mange krav som skal oppfylles. Noen er fordyrende og kan føles unødvendig omfattende for små bedrifter. Allikevel oppleves det slik at Kommunen har vært positiv.

Også de nye naboene skal ha et ord med i laget. En av dem kommenterte på nabovarselet at de fryktet sjenerende lukt fra bryggeriet. Dette har blitt løst gjennom at Salikatt monterer en kondensator på kokekjelen slik at (den deilige, vil mange si) lukten av kokende vørter ikke skal sjenere sarte neser. Brix Brygghus har måttet gjøre det samme på Bryne.

Når alle tillatelser er på plass og bygget står klart for innflytting, skal det pakkes. Rubbel og bit – tanker, tappelinje, og maltsekker – skal flyttes. Nesten. For noe nytt utstyr benytter man anledningen til å ta i bruk.

Det blir både nytt bryggverk og ny maltkvern. Og en ny, brukt dampkjel som de har kjøpt fra Tromsø-baserte Graff Brygghus.

Bryggverket blir et typisk amerikansk 2-kjelers oppsett bygget etter Salikatts spesifikasjoner med hensyn på blant annet kg/m2 på silbunnen og rørføring. Kapasiteten blir den samme som nå.

Gammelt utsyr vil vil bli solgt eller skrotet.

Selv om en del ikke skal være med videre, er det fortsatt mye rustfritt stål som må flyttes. Den største gjæringstanken har kun få centimeter klaring opp til taket og vil kreve en dyktig gaffeltrucksjåfør skal den komme ut hel og uten å påføre bygget skader.

Risikofritt er flyttingen heller ikke. Så langt har Bjarte bygget stein på stein med egne midler. Uten en rik onkel eller pengesterke investorer i ryggen, er Salikatt fullstendig avhengige av at ølene deres faller i smak.

Bjarte Halvorsen utenfor butikken i Haugåsstubben

150 m2 tap room på mesaninen?
Salikatt flytter fra 240 m2 i Haugåsstubben til 500 m2 pluss 150 m2 mesanin i Flintegata. Det gir plass til fremtidige kapasitetsøkninger, og kan også gi rom for noe Salikatt ikke har i dag: Sitt eget tap room.

Mesaninen i bakgrunnen. Foto: Bjarte Halvorsen

Drømmen er et stort tap room på mesaninen, men den lar vente på seg. Det er et prosjekt som rett og slett er for massivt nå. Mer sannsynlig er det med et mindre, mer provisorisk tap room på gulvet.

Butikken vil bli åpnet igjen så fremt Kommunen gir tillatelse til det. Økonomisk betyr det svært mye for et bryggeri å få selge direkte til kundene uten fordyrende mellommenn.

“Det som er sikkert, er at det skal brygges fra dag en”, slår Bjarte fast. Når det blir, er avhengig av godkjennelsensprosessen.

Hva tenker du?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.