Kategorier
Brewery

Rogalands ferskeste: Nedstrand Bryggeri

Det er heldigvis fortsatt noen som tør å satse på øl i Rogaland. Møt Nedstrand Bryggeri, rogalands ferskeste.

Nedstrand er et sted som veldig i vinden som destinasjon for tiden. Cruisebåt- og andre turister ankommer både fra Haugesund og Stavanger, mange for å ta turen til utsiktspunktet Himakånå, den spektakulære fjellformasjonen som henger ut høyt over Lysevatnet i Tysvær kommune, og nå kan disse snart gjøre et pit stop og fylle bilen eller båten med øl på vei hjem. På nystartede Nedstrand Bryggeri gleder de seg til å ta imot alle sommergjester fra hele Haugalandet og fra sør-fylket.

Vi har snakket med Tor Gunnar Lilleskog som er en av kameratene som står bak bryggeriet. De andre er Roald Pedersen, Svein Dalva, Lars Espevik, Kaj Arne Lilleskog, Eivind Alsaker og Helge Morten Askvig.

I 2015 startet gutta med all grain brygging sammen på en BeerBrew 60. De var stort sett ferske i gamet, selv om noen av dem hadde hatt sporadisk erfaring med ekstraktsett fra tidligere.

Etter forholdsvis hyppig bryggeaktivitet gjennom et par år, begynte de å snakke om at de kanskje skulle starte et kommersielt bryggeri. De hadde da deltatt i en del lokale bryggekonkurranser og gjort det veldig bra.

“Det er utrolig gøy å få positive tilbakemeldinger på det en serverer og har laget. Dette ga oss nok ekstra lyst til å fortsette med å bringe godt øl ut til folket”, forteller Tor Gunnar. “Tross alt burde jo enhver bygd på størrelse med Nedstrand, og med litt respekt for seg selv, ha eget bryggeri.”

Som sagt så gjort. 6 av 8 i kameratgjengen ville være med, samt en som kom inn utenfra, så i dag er de 7 aksjonærer med lik eierandel i selskapet.

Én BB60 ble til to, men nå brygger gjengen på en 250 liters gassfyrt bryggekjele av typen «specially made for you, my friend» som ble kjøpt i Bergen for cirka 2 år siden.

“Den er jo egentlig alt for liten, men den er veldig god å brygge på, gir godt utbytte og viktigst av alt masse godt øl. Hele tankegangen vår er å holde kostnadene nede og ha færrest mulig faste kostnader som stresser og pusher oss i hverdagen. Vi tror vi lager bedre øl når arbeidet er lystbetont og gøy, ikke en plikt og nødvendighet for å betale regningene.”

“Denne filosofien gjør jo at vi må beregne en del timer, men heldigvis er vi syv å dele på, så det går foreløpig veldig greit. Effektivisering med nytt utstyr kommer nok etter hvert som vi kommer i siget.”

Arbeidsfordelingen kan være vrien når en kameratgjeng starter en bedrift, men på Nedstrand synes de å ha løst dette godt.

“I utgangspunktet gjør nesten alle alt, men det er jo slik at vi alle har ferdigheter som vi er ekstra gode på. Jeg er nok den som har mest interesse og innsikt i oppskrifter, Roald har gjort en fantastisk jobb med alle papirer og det tekniske, Svein og Helge Morten er gode på administrativt og salg, mens Kaj, Eivind og Lars er noen rivjern og ordner det meste om det være seg mekanisk eller hva som helst. Også liker alle heldigvis å brygge.”

I disse dager lanserer Nedstrand Bryggeri sine tre første øl. Disse er Nedstrand Bryggeri APA – en gyllen og fyldig amerikansk Pale Ale, Citra IPA – en frisk India Pale Ale med tydelig sitruspreg, og Kölner – en klassisk lys, tysk ale av typen Kölsch. Disse typene er valgt bevisst for å kunne fungere som volumprodukt som kan dra lasset.

“I utgangspunktet er det kanskje vanskelige produktsegment siden det er mange gode øl  i de samme sjangerne, men vi har veldig tro på disse tre sortene og håper de blir godt mottatt av folket.”

“Vi har klare tanker om flere ølsorter fremover, også noen som forhåpentligvis vil skille seg mer ut fra mengden. Vi ser nå først på om vi klarer å få klart juleøl til høsten. Så vil nok ettervinteren og våren bli en spennende tid med nye spennende smaker hvis ting går slik vi har planlagt.”

“Foreløpig holder vi oss til butikkstyrke, men vi har planer om å ta steget opp på polstyrke etter hvert. Vi får en del henvendelser fra utesteder som ønsker høyere alkoholnivå, så det vil nok komme, men kan ikke si noe om når enda.”

Foreløpig må en lete litt for å finne ølene fra Nedstrand. De ønsker selvfølgelig å levere til alle som vil ha, men kapasiteten er i dag noe begrenset. Foreløpig har alle tre Joker-butikkene i Nedstrand og i Hervik fått levert. På Haugalandet har Gulating Haugesund og Meny Aksdal tatt inn ølene deres. I Stavanger har de levert til Tanken, og de leverer til Gulating Stavanger i løpet av førstkommende uke.

Snart kommer også bryggeriutsalget. De har søknaden liggende inne, og denne skal behandles tirsdag 18. juni. Basert på signalene de har fått håper de at denne går igjennom, og da åpner de bryggeriutsalg så fort det lar seg gjøre. De ser i utgangspunktet for seg å ha åpent på fredager og lørdager .

Etter hvert kommer det nok også diverse events som ølsmakinger og slikt.

BR ønsker lykke til!

Nedstrand Bryggeri kan du følge både på deres hjemmeside og på Facebook.

Hva tenker du?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.