Kategorier
Bars & Pubs Interviews

“Ein pils, takk!”

En gruppe ølentusiaster har gjort det til sin oppgave å bestille “Ein pils, takk!” på samtlige serveringssteder i Stavanger. Her er deres historie.

Hvem står bak @einpilstakk?

Vi er i utgangspunktet tre stykker, hvor den ene er havnet i utlendighet nå i vinter. Vi er med på alle innsjekkene, så får vi med oss mer eller mindre tilfeldige venner og kjente på eventyr med jevne mellomrom. Noen hiver seg lett med til Forus eller byøyene, mens andre er med på rusletur til sentrum. Av og til har en av oss gått alene eller hvis man tilfeldigvis har vært på en restaurant, nattklubb (fysj), konsert, eller lignende. Så får vi også inn reisebrev fra følgere, det setter vi veldig stor pris på og alt mottas med glede! Alt fra Bryne til Bangladesh blir vi glade for. Vi sender også egne reisebrev når vi er på reise, det finnes jo øl utenfor kommunen og! Italia har vært mye besøkt i høst, ellers er det fra hvor enn vi er både i og utenfor Stavanger. Men bare stedene i kommunen får sin egen post.

Hva er kongstanken?

Vi er jo glad i pils, da, og så tenkte vi det hadde vært moro å se flere av de ulike stedene i kommunen. Det er bare for moro egentlig, men utrolig kjekt arbeid! Virker som folk er fornøyde, og vi får bare positive tilbakemeldinger. Litt av grunnen til at vi startet var også at vi var klare for å sjekke ut flere av stedene i byen etter å ha gått og trødd på samme steder i lang tid.

Hvilke barer har dere besøkt, og hva er planen fremover?

I skrivende stund har vi 135 ulike barer i kommunen, så vi har alltid mellom fem og ti innsjekker på lur i notat-appen. Vi har sjekket inn de fleste stedene som bare er rene barer, så det blir vel flere restauranter og spisesteder fremover. Gleder oss til litt komle på byøyene og å drikke oss gjennom Tasta. Tar forresten imot tips til de ukjente perlene, hører rykter om at noen gamlehjem har hatt skjenking av og til for eksempel. Kommer også en innsjekk med stjernestøv etter hvert, den har vi vært spente på om vi fikk til i det hele. Blir vel fort litt hoteller fremover og, dyr Carlsberg da altså.

Hvor lenge har dette pågått, og hvor lang tid vil det ta før dere blir ferdige, dersom det er mulig å bli ferdig?

Selve pilsinga har vel pågått siden ungdomstida, men selve @einpilstakk har vi hold på med i ganske nøyaktig ett år. Vi har ikke et mål om når vi er ferdig. Så lenge det er uprøvd pils, er vi klar for innsjekk!

Er dette noe dere gjør alene, eller inviterer dere med dere venner og kjente? Dersom alene  – people watching much?

Stort sett er det oss tre som drikker oss gjennom greier, men hvis vi treffer på en stakkars venn som vil ha en øl, drar vi ofte på et sted ingen av oss har vært ennå. Vi har også en liten gjeng som ofte er med rundt omkring på pils uansett. Av og til har det bare vært en av oss på restaurant med andre som ikke er med på prosjektet. Da blir det en pils i tillegg til hva enn som spises- uansett hva. Men people watching er jo det kjekkeste med dette, sitte i baren og høre på skitprat.

Hva kjennetegner en god bar i deres øyne? Hva er favorittstedet så langt?

En god bar kjennetegnes med godt utvalg av øl, gode alkoholfrie alternativer og en «modig» huspils. Vi liker svært godt når huspilsen er Lervig sin Helles Yeah, for eksempel. Ellers setter vi pris på at det er rolig og god stemning. En plass for å løse verdensproblemer, treffe kjente og ukjente, samt nyte livet utenfor jobb.

Favorittsted? Her får dere tre svar i tilfeldig rekkefølge, da vi aldri ville blitt enig om ett:

  • Martinique selvsagt. Brunt, musikk, stemning. det er noe litt ubeskrivelig av og til.
  • Hinna Bistro er en bortgjemt edelsten langs riksvei 44. Brunt, fotball, rene tappelinjer – ekte pub!
  • ØST! En fantastisk bydelspub med godt utvalg og særdeles hyggelig betjening. Nydelig sted å være i alle årstider!

Drikker dere kun pils, eller er dere åpne for andre ølstiler?

Vi er jo egentlig ølnerder, så på fritiden mesker vi oss jo med sur og jævlig øl som gir deilige sure oppstøt. Stouter, vanskelige IPAer og you name it havner fort på Untappd. Det går også unna litt vin, vi liker sånt og! Men pilsen er jo grunnsteinen – en finger i været og et nikk, i verste fall må man si «ein pils, takk», så er du trygt i havn.

Kun lokale øl, eller bare går dere opp til baren, sier “Ein pils, takk” og tar det dere får?

Dogmet er å si «ein pils, takk», så drikker vi hva vi får. Stort sett er det industripils i Stavanger. Fører ikke statistikk, men Tou er vel den suverent mest foretrukne pilsen på kranene i byen, fulgt av Lervig-pilsen som en god nummer to og kanskje Carlsberg som nummer tre, snork. Av og til lurer de bak baren på hva vi mener med en pils, særlig på de barene med litt utvalg. Da gjentar vi bare pils og trekker på skuldrene, så blir det hva det blir, selv om jeg ofte har lyst å bryte gjennom for å bestille den kule pilsen de har på tap. På XO byttet de for eksempel kraner når vi var der, så det ble litt schizofrent med en Murphys og en Brooklyn IPA. Greie øl det, men tror servitøren bomma litt på oppdraget. Men vi tar hva enn vi får når vi ber om en pils.

Hvordan kan folk følge reisen deres?

Følg oss på instagram, @einpilstakk. Det er der vi legger ut det nyeste, samt alt pils og utelivsrelatert i kommunen. Vi har nettopp dukket opp på Bluesky og, mest på gøy og for å se om det finnes pilsfolk der. Der heter vi også @einpilstakk. Så pleier vi å dumpe en lunka Tou i postkassa til tilfeldige følgere av og til, særlig ved runde tall, så det skal lønne seg å følge oss! Vi er ikke fremmed for å ta en skål hvis noen går på oss, vi er aktive på instagram!


BR følger @einpilstakk. Gjør det du også!

Hva tenker du?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.