Kategorier
Festivals Norbrygg

Rogaland Ølfestival 2019

Hjemmebryggerfestivalen Rogaland Ølfestival går av stabelen kommende lørdag. I den anledning har vi fått noen ord fra styret i Norbrygg Rogaland.

For de som ikke kjenner til Norbrygg Rogaland, fortell kort hvem dere er og hva dere driver med
Norbrygg er en frivillig organisasjon som fremmer hjemmebrygging i Norge. Vi i Rogaland har eget fylkeslag hvor vi har som formål å gjøre det mer gøy å være hjemmebrygger i Rogaland. Hva er da bedre enn å lage en ølfestival hvor hovedingrediensen er hjemmebryggere?

Norbrygg Rogaland har som formål å gjøre det litt mer gøy å være hjemmebrygger, og byr på blant annet hjemmebryggeraftener og bryggeribesøk. Bildet er fra bryggeribesøk hos Jåttå Gårdsbryggeri,.

Fortell litt om Rogaland Ølfestival.
Først og fremst er RØL en ølfestival av hjemmebryggere for hjemmebryggere.
Selve festivalen er som hvilken som helst ølfestival – god øl, glade mennesker og god mat. Siden Norbrygg er en frivillig organisasjon, har vi som driver festivalen null økonomisk vinning av festivalen. Går vi i pluss, har vi litt større budsjett til å bruke på medlemmene våre. Går vi i minus, blir tapet dekket av Norbrygg sentralt.

Hvordan var erfaringene med festivalen i fjor?
RØL i fjor, eller Publikumsfavoritten som den het den gangen, var en suksess! Ingen av oss som organiserte festivalen den gangen hadde gjort noe i nærheten av en slik festival. At det gikk så å si smertefritt var gøy. Vi fikk mange gode tilbakemeldinger fra deltakerne, positive og konstruktive. Disse gjør oss enda bedre i stand til å forbedre festivalen i år. Vi solgte helt ut i fjor med ca 300 deltakere. I år blir det stilt ut mer hjemmebrygg, så nå har vi økt kapasiteten til ca 600 deltakere.

Siden dere nå går på ‘an igjen i år, så antar vi at det ga mersmak? Foruten navnet, hva skiller årets festival fra fjorårets?
Absolutt, både vi, hjemmebryggerne og publikum koste oss masse i fjor. Slikt gir jo mersmak! Hovedforskjellen fra i fjor kan oppsummeres i ett ord: Større!
Det blir flere hjemmebryggerier, flere øl, flere publikummere og mer mat.

Er dette en festival av hjemmebryggere – for hjemmebryggere – eller frir dere også mot øvrige?
Fokuset til festivalen er hjemmebrygg, men vi er på ingen måte ekskluderende! Det blir servert øl for både ølnerder, folk som er glade i god øl, de som akkurat har funnet ut at øl er så mye mer enn industripils og de som ikke har funnet det ut enda.

Hva blir å finne på og bak kranene i år?
Hjemmebryggere både driver og er drevet av øltrender. Den siste trenden er Brut IPA, en tørr, forfriskende champagne-lignende øl med en god dose fruktighet. Denne kommer i flere varianter. I tillegg blir det bli servert Milkshake IPA, fruktige IPA, surøl med diverse frukttilsetninger, øl med tradisjonell norsk gårdsgjær (kveik), mørke øl, pils og mye annet. Det blir tilogmed servert en glitterøl(!)

41 hjemmebryggerier har meldt sin ankomst til Hundvåg neste helg.

Hva annet enn masse digg øl byr festivalen på?
Det blir mat! I fjor måtte food trucken hente mer mat 3 ganger fordi vi spiste opp alt de hadde. Det har vi prøvd å unngå i år. Det blir fire food trucker: The Greek Foodtruck, Hommersåk hjemmelagde vårruller og Thaimat, Pizzabakeren og Den Danske Pølsemanden. Noe for de fleste. Det blir også vegetar-alternativer.
Vi har flere konkurranser som er rettet mot hjemmebryggerne. Vi har vært veldig heldige og fått tak i spennende premier fra gode samarbeidspartnere som BrewTech, Bryggselv, bryggøl.no, Skanem, LERVIG, RYGR og Berentsens. Slike premier gjør det ekstra gøy å både arrangere festivalen og å delta som hjemmebrygger.

Vandretønna går til festivalens beste brygger. I 2018 var det Alex Voake og Pale Whales, som vi nylig intervjuet.

Alle festivaler møter en utfordring de ikke hadde sett komme. Har alt gått på skinner, eller har det vært noen overraskelser?

Vi fant nylig ut at halve Stavanger stenges ned under festivalen grunnet et sykkelritt. Kolumbus stopper bussavganger til Hundvåg rundt den tiden festivalen starter. Vi har derfor leid inn to busser som skal kjøre skytteltrafikk fra Paradis togstasjon til Rosenberghallen. Slik kan festivaldeltakere komme seg til festivalen selv om kollektivtrafikken stenges ned. Det er selvsagt gratis for deltakerne å ta denne bussen.

Er det fremdeles mulig å skaffe billetter, og i så fall hvordan?
Bestill via billettsiden, men skynd deg – det er snart utsolgt.

Lenke til billettsalget: https://norbrygg.hoopla.no/sales/3816905403 

Er det enda mulig å stille som kranfører/brygger, og hva kreves i så fall? (Spør for en venn…)
Ikke i år, dessverre. Vi er helt stappfulle. Kanskje neste år…?

Norbrygg Rogaland har vært riktig så aktive i år. Er det andre aktiviteter som kan være av interesse for andre enn medlemmene i kommende år?
Hovedårsaken til at vi har vært veldig aktive er at medlemmene våre vil ha arrangementer, og at de kommer når vi arrangerer, noe vi synes er veldig gøy og som selvfølgelig motiverer oss til å gjøre mer. Å kunne samarbeide med både bryggerier og hjemmebryggebutikker for å arrangere interessante aktiviteter gjør det hele ekstra kjekt.
Den andre fredagen i hver måned arrangerer vi hjemmebryggeraften på Hindal Gård på Vaulen. Her har vi tidligere hatt foredrag av både Mike fra Lervig og Aleksander fra Bryggselv. 14. juni kommer bryggmester Sven fra Brix Brygghus for å snakke om lager. Bli med!

Høyt aktivitetsnivå hos Norbrygg Rogaland i 2019!

Offisiell festivalinfo: https://norbrygg.no/event/rogaland-rol-2019-rogaland-olfestival/

Ett svar til “Rogaland Ølfestival 2019”

Hva tenker du?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.