Kategorier
13 kjappe Homebrew

13 kjappe med Øyvind Aardal

Øyvind Aardal er mannen bak enkeltmannsbryggeriet Ervebrygg, men brygger for det meste sammen med andre. Han er ofte involvert i brygg og bryggerier representert på festivaler som Tour des Brasseries, Heimabrygd og Rogaland Ølfestival.

Vi har stilt Øyvind våre sedvanlige 13 spørsmål om øl og hjemmebrygging, men først måtte vi få en forklaring på navnet navnet “Ervebrygg”. Svaret vi fikk fortjente full sitering:

“Navnet er inspirert av hytta vår som heter Ervelemmen, etter stedet som den er bygget på. I “gamledager” lå det et jervehi der, som riktignok var fraflyttet når hytta ble bygget, men som var viden kjent blant fjellfolk i Sirdalen. Hiet lå rett nedenfor en av de gamle gjeterhyttene der oppe, Reinskvæven, og gjeterne var nok like lite begeistret for jerven den gang som de er i dag. Noe av tanken bak bryggeriet mitt er at jeg lagrer noen øl i fat i myra utenfor hytta, hvor temperaturen ligger stabilt på rundt 4 grader uansett hvor varmt det er. Så når man sitter på terrassen og nyter fjellutsikten, så er det bare å hoppe fra tue til tue og lure frem picknick-kranen som stikker opp av myrhullet og fylle glasset med en smakfull myrlagret tjekkisk pils brygget på fersk “Žatecký poloraný červeňák”-humle, takket være gode venner – direkte fra Arix-hops i Tjekkia!”

Žatecký poloraný červeňák-humle. It’s a thing!

Så, over til våre faste 13 hjemmebryggerspørsmål:

Hvordan startet interessen for øl?
Jeg var på et fancy vinsmakekurs på et seminar i Tromsø en gang på 90-tallet, og erfarte at jo “bedre” vinene ble jo verre smakte de. Jeg var sikkert 23-24 år, men det var da jeg innså at det var øl som var min greie! Jeg “oppdaget” ikke craft før ca 10 år siden, da jeg fikk smaken på Porter, og både Nøgne Ø sin Porter, for ikke å snakke om Limfjordsporter Lakrids, vekker begge gode minner og nytes fortsatt!

Hvordan begynte du med brygging?
Bryggeinteressen ble vekket blant kolleger i 2014 da jeg jobbet i en konsulentselskap hvor mange rundt meg begynte å brygge, men det var min gode kollega Svein Ole Bowitz som overbeviste meg om å gjøre et forsøk. Jeg kjøpte et lager-sett fra olbrygging.no, en krabbekoker, og gjæret i en gammel vinballong i kjelleren med en vifteovn som varmekilde… det var nok mine kollegers hjemmebrygg som gjorde at jeg fortsatte for dette var vel ikke akkurat fantastisk, selv med god support fra Grimstad. Jeg ble vel egentlig hekta på prosessen, for å se gjæren danse i vinballongen var en fryd!

Har du deltatt i konkurranser og har du/dere noen meritter?
Det er vel ikke akkurat for konkurransens skyld, men å være med på festivaler er noe av det kjekkeste vi gjør! Heimabrygd og RØL (Rogaland Ølfestival, red. anm.) er et fantastisk format, og Tour des Brasseries likeså. Har vært med på disse så ofte som mulig, og sendt inn et par øl til NM, men er nok litt dårlig til å time bryggingen til konkurranser. På RØL i fjor fikk Amper Brygghus 1. plass i 4.7%-klassen med Hetarær som var en collab mellom Amper Brygghus og Ervebrygg, som er mitt bryggeri.

Hva ved brygging er det som fascinerer deg mest?
Øl gir uendelig muligheter for nerding, og hva er vel en god hobby om det ikke er muligheter for nerding? Jeg bygger bryggeriet selv, og har lært masse om elektronikk, litt elektro, og ikke minst – fått mulighet til å lære meg å sveise! Jeg bygger om gamle varmtvannsberedere til et 3-kjelsoppsett, og det blir aldri ferdig. Enestående for en kontorist å få holde på med slikt. Jeg har tatt dommerutdanning for å lære om smaker og bedømming og for å få smake på masse hjemmebrygg som jeg ellers hadde gått glipp av, og ikke minst så er man som dommer en del av et miljø med masse hyggelige folk og mye kunnskap om øl. Gjær og gjæringstemperatur har en enorm innvirkning på sluttproduktet, og banking, telling og dyrking av gjær har jeg hatt mye glede av, og det å bygge og programmere kontrollere for gjæringsforløp har jeg også hatt som ett sideprosjekt før jeg til slutt kjøpte meg en BrewBot.

Brygge-nerding! Du må ikke kunne elektro, programmering, kjemi, biologi og fysikk for å kunne brygge. Men det hjelper! Ihvertfall med å øke nerde-faktoren. (Bilde: Ervebrygg FB-side)

Hva slags utstyr brygger du på?
I øyeblikket har jeg et 3-kjelsoppsett med en HLT (“Hot Liquor Tank”, tank for oppvarming av vann, red. anm.), en MT på 160 liter (Mash [Lautering] Tun, meske tønne, red. anm) og en BK (“Boiling kettle”, kjele for å koke ølet – skulle fanken tro brygging var en militærdisplin med alle disse forkortelsene! Red. anm. noch  ein mal) på 200 liter. Alt kan kjøres elektrisk, og så har jeg gass til å “true” med når det tar litt for lang tid å få vørteren på kok. Jeg har også en hjemmelaget motstrømskjøler på 25 meter, 127 liters konisk gjæringskar som jeg holder på å sette opp med glykolkjøling, samt et kjøleskap for gjæring i et 60 liters Speidel plastkar.

Brygger du helst alene eller sammen med andre?
Jeg brygger primært som en del av Sandved Brygglaug som er en gjeng på 13 personer – inkludert bryggere og “hangarounds” –  som har øl som felles interesse. Når jeg brygger alene så er det Ervebrygg, og ofte brygger jeg sammen med Amper Brygghus, avhengig av hvilket volum som er målet. Jeg har også hatt noen hjemmebryggerkurs på jobben, både forrige arbeidsgiver og der jeg er nå, og må si at det å brygge sammen med noen er utrolig givende! Nå som jeg har brygget noen år er det lett å glemme at man ikke har “heila vede”, og selv om jeg har blitt fortalt at jeg kan høres slik ut, så er det de gode samtalene i slike anledninger som setter tankeprosessen i gang! Viktig å få med seg at “if it ain’t fun, you’re doing it wrong”. Det er en hobby og det skal være kjekt.

Er du medlem av Norbrygg eller en annen bryggeforening?
Medlem av Norbrygg og AHA. (American Homebrewers Association, red. anm på nok en trebokstavs forkortelelse).

Hva foretrekker du å brygge og hvorfor?
Favoritten er de mørke, drikkbare typene, porter og stout, men brygger ofte både tyngre IIIPA’er, imperials og baltic, og lettere pils, weissbier, NEIPA (denne kan du vel? New England India Pale Ale, hvis ikke…. Red. anm.), osv. Det er både interessant å teste ut “den siste” modifikasjonen på bryggeriet, og å teste ut råvarer og ølstiler. Er fortsatt i aller høyeste grad preget hjemmebryggerarrogansen, “det kan jeg lage bedre”, når jeg smaker en god øl fra polet eller andre hjemmebryggere (!), sant å si med varierende resultat, men jeg er ikke redd for å tømme ut øl jeg ikke er fornøyd med.

Hva er den største bryggetabben du har gjort?
Jeg gjør småfeil hele tiden, og erfaringen er at den største feilen er å gi opp – vann, malt, humle og til slutt gjær – det vil bli øl og det skal veldig mye til at man som brygger klarer å ødelegge det. Det er lett å lage øl, til og med lett å lage godt øl – det som er vanskelig er å enestående øl! Og så er det antakeligvis vanskelig å gjøre det effektivt også, men det syns jeg ikke er så viktig for en hjemmebrygger. Men den største tabben? Den mest misslykka ølen er i alle fall et forsøk jeg gjorde på å lage en norsk gardsøl med Gjernes, dette var rett etter jeg hadde hørt foredrag med Lars Marius, og jeg fikk tak i røykmalt som skulle være viktig for å gjenskape den “riktige” smaken… for å gjøre en lang historie kort så smakte det vannvittig røyk og det er ingen god idé å flaske slikt – “Old faithful” er ingenting i forhold – utrolig at flaskene ikke eksploderte.

Hvordan reagerer omverdenen på denne altoppslukende hobbyen?
Jeg har aldri hatt så mye gode venner! Nei, alvorlig talt, så er vel min omgangskrets vant til at jeg går “all in” når jeg gjør noe, så der går det bra, og mange rundt meg setter stor pris på en strøm av drikke, selv om de ikke alltid er enige i min vurdering av hvor fortreffelig produktet er. Når jeg fikk ordnet meg et hjørne under terrassen til bryggeriet så ble også aktiviteten litt mindre synlig i heimen, selv om både øllager og humleplantene begynner å bli en synlig del av hjemmet! Og det er ikke tull at ølbrygging har gitt mange nye venner og bekjentskaper…

Beste tips til nybegynnere?
Du trenger ikke en haug med utstyr for å lage øl! Hybel-øl, det som Brülosophy kaller “Short and shoddy”, lager øl på en time eller to, med “komlegrydå” og en Jula-bøtte.

Jula bøtta. Billig og godkjent for næringsmidler.

Hva er det beste ølet du har brygget – og kan vi få oppskriften?
Min favoritt i øyeblikket krever litt forklaring: Jeg har vært med på “Sur og bitter” siden det er en trivelig og passe stor festival, selv om temaet ikke er min favoritt. For å “jevne ut” det sure og det bitre, har jeg, frem til i år, hatt en stående avtale med Kinn om at annenhver kork, altså polett, går til det svarteste de har. Til gjengjeld har de har alltid hatt en flaske eller tre med “Heksekunst” nederst i skapet som jeg da har utviklet en stor lidenskap for. Heksekunst er Kinns jubileumsbrygg, og når jeg tok kontakt for å få oppskrift – som Kinn deler villig vekk i de fleste tilfeller – så ble det bomtur gitt! Denne oppskriften har de begynt å holde hemmelig! Så da var det bare å gyve løs på de ingrediensene de oppgir på etiketten og sikte på det rette antallet “poeng”, bitterhet og farve. Og om jeg skal si det selv, så ble det en suksess! Så får vi se, når den er lagret det foreskrevne året, om den fortsatt lever opp til forventningene!

Ølet kalles “Hyllest” og oppskriften ligger på Beersmith.

Hvis du måtte holde dere til en øl ( f.eks. Lervigs Lucky Jack)  resten av livet, hva ville du ha valgt?
Enkelt! Nøgne Ø Porter

(Nøgne Ø sin Porter har også vi i BR lagt vår elsk på).

Takk til Øvind for at han tok seg tid og vi ønsker lykke til på RØL (Rogal…. nei, nå var det nok). Vi i BR kommer til å være der, og satser på å bli servert godsaker av Øyvind også her.

 

Hva tenker du?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.