Kategorier
Alcohol and health Det store intervjuet

Verdens lengste julebord

Lørdag 19. desember er Simen Holvik en av flere som skal løpe fra Egersund til Stavanger. Det spesielle er at Simen kun skal drikke øl på turen. Og du kan hjelpe ham!

Hvem er du, Simen, og hva i alle dager er det du har tenkt å begi deg ut på?

Jeg er 43 år og har to barn. Jeg mistet kona til kreft i 2019.  I Stavanger har jeg bodd siden 1996, og jeg ble utdannet til sivilingeniør her. I 2015 begynte jeg å løpe skikkelig etter at min far fikk hjerteinfarkt. Jeg er på det norske landslaget i 24 timers-løping og har en rekord på 253.355 kilometer. I 2019 var jeg best i Norden, og på 2020-rankingen så er jeg på 5. plass i verden.

Den 19. desember er vi en gjeng som skal løpe 100 km fra Egersund til Stavanger. Vi begynner fra jernbanestasjonen i Egersund så snart Stavanger-toget ankommer klokken 09.03.

Vi er omtrent 30-40 som starter. Det har vært en enorm respons. På dette løpet er planen at vi alle skal løpe sammen og i samme tempo. Som et “fun run”.

For mange blir dette det lengste de noensinne har løpt, men for meg er ikke det å løpe 100 kilometer en utfordring. For meg blir dette et 100 kilometers ØL-løp. Dette blir mitt julebord, og dette blir testing av grenser. Jeg skal kun benytte meg av øl som fuel.

Det er i utgangspunktet bare meg som kjører kun øl. De andre har dessverre nok med å klare å komme seg igjennom.

Men – hvorfor?

Hvorfor? Why? Det er alltid det store spørsmålet. Som nevnt tidligere, er det ikke nok utfordring for meg å bare klare å løpe 100 kilometer på 12 timer. I mine mest intense treningsperioder ligger jeg på rundt 220 kilometer per uke.

Jeg er ekstremt glad i øl. Jeg drikker mye øl både før trening, under trening, og ikke minst etter trening. Jeg har selv vært en ølbrygger før løpingen tok meg. Og jeg føler at jeg kan mye om øl.

Under alle mine løp benytter jeg øl som et viktig element. Spesielt når jeg løper 24 timers på bane – vanlig 400 meter friidrettsbane – er øl ekstremt viktig. Særlig når all annen næring er vanskelig å få ned er øl en redning.

Vanligvis får jeg en dupp etter 18 timer. En nedtur rent mentalt og fysisk. Der og da kan en god øl, med litt styrke, men ikke for mye, gjøre at du får andre impulser. At det skjer noe. Ikke bare er alkoholen virkningsfull, men mentalt får jeg en følelse av velbehag og gode stunder. Det får tankene til å vandre litt bort og til noe positivt. Dette hjelper meg til å komme raskere opp fra helvete.

Under dette løpet fra Egersund til Stavanger ønsker jeg å teste ut grensene. Hvor mye øl kan jeg drikke? Hva fungerer best? Og hvilken styrke? Dette er et løp som ikke betyr noe. Dette har vi satt opp selv, og det er ingen vinnere eller tapere. Et perfekt løp for å kunne gå ALL-IN og kun leve på øl.

Du skal kun konsumere øl fra LERVIG. Hvordan har dette seg, og er Hard Seltzers out of the question?

Det er rett at det kun er øl fra Lervig som skal konsumeres. Det er ulike årsaker til det; Det er det beste bryggeriet, jeg bor i Stavanger, og finish line er Lervig Local.

Disse Hard Seltzers-variantene er ikke øl, og er ikke med i mine tanker. De har også et for lavt næringsinnhold til å kunne fungere.

Har du en meny i tankene?

Menyen som jeg tenker på er hovedsakelig å kjøre de fire ulike variantene av No Worries de fire første timene. Det gjenstår litt finregning, men i prinsippet bør jeg få i meg 250 kilokalorier per time. Vanligvis drikker jeg 0.5 liter per time, men det er mulig at jeg må opp i tre bokser per time denne gangen. Det blir litt av dette som jeg må teste litt ut. Grunnstammen under alle 12 timene blir No Worries. Jeg ønsker ikke å gå for mye opp i alkohol for tidlig i løpet. Etterhvert blir det litt Human Nature og også Salted Rhubarb Vanilla Sour Cream Crumble.

Utfordringen kan være saltnivået. Det er usikkert hvor mye salt ølene egentlig har i seg. Det gjenstår å teste ut.

Deretter må jeg innom Christmas Cream, fremdeles med endel No Worries. I tillegg blir det noen Johnny Low. Og noen House Party, litt Big Mouth og litt Helles Yeah!. Tidlig i løpet må jeg holde meg på et forholdsvis lavt alkoholnivå; Litt Lucky Jack og litt Easy. Planen er sånn sett å drikke seg igjennom de jeg får tilgjengelig av Lervig sin butikkkatalog. Men dette er en skjør balanse der jeg må passe på at jeg fremdeles vil fungere løpemessig.

Planen er å ta en skikkelig øl ved passering Bryne, og en skikkelig når jeg har passert Sandnes. Usikker på hva jeg skal gå for. Mulig jeg tar Staring At The Sun ved passering Bryne? Den er frisk og god. I tillegg glir den godt. Ved passering Sandnes må jeg gå for en mørkere variant. Kanskje en Dark Orbit?

Hvordan er det å drikke så mye kullsyreholdig drikke når du skal prestere?

Det gjenstår å finne ut. Vanligvis drikker jeg ikke så mye kullsyre under løp. En måte å løse dette på er å ta ølen i drikkeflasker og så ta ut noe av kullsyren.

Hvilke forberedelser skal gjøres i forkant og hvem bistår deg? 

Når det gjelder alkoholfritt, har jeg bestilt utkjøring fra Lervig Canteen, mens når det kommer til øl med alkohol, må jeg alliere meg med venner og bekjente. Kanskje noen her kan hjelpe meg? Det blir ingen følgebil.

Hva er planen når du kommer til LOCAL? 

Jeg har bestilt bord til 20 stykker – så vi får se hvor mange av de 30-40 startende som kommer frem.

De har ikke dusj, så her er planen at folk skal ha med seg en sekk med tørt tøy som de skifter til før de kommer inn. Local er en pub, så man får tolerere noen som har løpt i 100 km for å drikke øl. Det er nok mange som er tørste da.

Jeg bor på Hundvåg og løper ofte en treningsøkt til Local, drikker øl, og løper tilbake igjen. Det fungerer greit.

Vi har sett mange eksempler på at løping og øl er en greie. Vi er vel flere som ikke helt ser koblingen, annet enn at ølmagen blir borte. Har du noen god forklaring på fenomenet?

Innenfor ultra-kulturen, det vil si løping over maraton-lengde og da helst i 24 timer, er øl en helt naturlig del av pakka. Øl blir sett på som energi og et bra tilskudd. Selv hun amerikanske dama som satte verdensrekord, Camille Herron, er sponset av et ølmerke og drakk øl under hennes verdensrekordløp på 24 timer.

Øl symboliserer frihet og glede, og har mye felles med løpingen. Når jeg skal løpe Norge på Langs – et verdensrekordforsøk – neste år, er det naturlig at jeg løper innom flest mulig bryggerier og pubber. Jeg vil da bruke disse som aid stations.

Men dog alt med måtehold. Det er en skjør grense, men litt øl under lengre løp ser jeg ikke på som noe problem. Heller en fordel.

Når jeg løper 220 kilometer eller mer i uken, har jeg en teori, dog bare basert på min egen erfaring, at noen gode og store NEIPA’er får musklene til å slappe av og kroppen til å stresse ned. Man skulle kanskje tro at musklene restitureres senere, men min erfaring er at de får slappet av på en annen måte. Jeg vil anta at disse stoffene i humla gjør noe. I tillegg til alkoholen, naturlig nok.

Idrett og alkohol er ikke helt stuerent i Norge. Jeg er påpasselig med å aldri reklamere for alkoholholdige drikker på mine offentlige profiler. Men, som privatperson har jeg stor nytte av å ikke bare bruke alkoholfri øl men også øl med alkohol.

Men, som alt annet er dette en skjør balanse. Jeg har hatt mine ulykker med løping etter litt for mange Times 8. Det kommer til et punkt der alkoholholdig øl og løping blir kontraproduktivt. Det gjelder å finne balansen.

Når det er sagt, ville jeg ikke drukket øl på kortere løp, for eksempel 50 kilometer eller maraton eller noe sånt. Men under disse lange løpene, fra måneder til dager, eller en halv dag i dette tilfellet, mener jeg at det har en funksjon.

Men akkurat denne balansen blir spennende. Og også hvilke øl som fungerer.

Jeg har et forhold til Lervig, men det gjelder kun for alkoholfritt øl. De sponser meg IKKE når det gjelder alkoholholdig, og det er heller ikke lov i Norge.

Hvordan kan man følge deg i dette løpet på lørdag?

På lørdag kan man følge meg på følgende link.

Jeg kommer til å ha to trackere – en sender – på ryggen slik at man kan se på linken hvor jeg befinner meg.

I tillegg vil det blir oppdateringer og live stream (TV) på min Instagram.

Det vil også bli detaljer på min public Facebook profil.

Dersom noen vil gi meg Lervig-øl under løpet, så er det bare hyggelig!

Er det plass til flere?

Det er bare å melde seg på. Dette gjøres via en åpen Strava klubb som heter RunningSHEEPS.

Siste frist for å melde seg på er 17. desember.

Alle kan løpe! Det er ikke noe skille mellom å drikke øl og det å løpe. Jeg og mange med meg løper til pubben, enten ØST eller Lervig Local, og løper hjem igjen. Null stress.

Hva tenker du?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.