Kategorier
Breaking News Brewery

Lansering: The Vault

Inne på Ostehuset Domkirkeplassen er det høyt mellom gulv og tak. Veggene består av store glassplater, som de alt for kjente regndråpene hamrer på. I det som kan være den perfekte metafor for Ølnorge; stor takhøyde, høy gjennomsiktighet, men egentlig ganske grått. Det har Helsedepartementet sørget for. (Bakgrunn: WTF?)

Heldigvis har vi bryggerier i regionen som nyoppstartede The Vault som med sin brede kunnskap innen mat og drikke våger å fremheve øl som en del av matkulturen i Rogaland.

Som annonsert på BR tidligere, har Ostehuset fått sitt eget “husbryggeri”, hvor ikke ukjente Kim Odland er brygger. De har akkurat har sluppet to nye egenbryggede øl. Fellestrekket for begge er at de er en moderne vri på klassiske ølstiler. Og vi elsker dem!

I jungelen av Double Dry Hopped Vanilla Milkshake Strawberry Sour IPA og de ulike høytflyvende “nyvinningene” i ølverdenen, er Kim Odland og resten av gjengen hos Ostehuset herlig jordnære.

Dette er solide øl som tar oss tilbake til den tiden vi forelsket oss i håndverksøl, eller bare god øl om du vil. Øl hvor harmoni mellom ingrediensene er den viktigste ingrediensen.

Her treffer Kim godt. Med sin moderne vri på klassiske stiler, serverer Ostehuset to nye øl; The Aviator og Low Winter Sun.

Den lyseste av de to, The Aviator, er en Pale Ale som glitrer av fersken, mango, appelsin og grapefrukt fra vestkyst-humler fra USA, kombinert med en fyldig maltbase og akkurat lite nok bitterhet til å få oss til å ta en ny slurk så fort vi har tørket skummet av ansiktet.

Low Winter Sun er mørkerød, på grensen til brun, men ikke la deg lure – Denne smaker ikke som en mørk øl. Her gir malten sødme og bittelitt røstet aroma og komplementerer humlens sevje, gran, grapefrukt og appelsin helt perfekt.

Hvis du i utgangspunktet ikke liker mørk øl, vil denne utfordre din egen oppfattelse av hva en mørk øl er.

“Sånn øl eg vil ha”

Det er tydelig at Ostehuset har gitt Kim mye kreativ frihet og kontroll over bryggeriet. Et klokt valg, for bryggeren med bred bryggekompetanse sikter på å lage øl som er tilnærmelige for alle. Både de som ikke har oppdaget god øl enda, de som har begynt så smått å smake på god øl, og de som liker god øl.

Kim elsker Low Winter Sun. Det er tydelig når han lyser opp mens han beskriver ølen.

«Sånn øl eg vil ha»

Den er inspirert av Levitation som Stone Brewing har sluttet å brygge. RIP.

I kjelleren på Ostehuset har Kim «hålå» si. Inni historiefylte hvelv hvor en del millioner brått forsvant, ruler Kim med bryggeriet sitt. Verdens eneste bryggeri inni et bankhvelv, bekrefter Kim.

Å brygge inne i et hvelv skaper noen utfordringer som Ostehuset har løst på kreative måter slik som hvordan dampen fra bryggingen håndteres.

Den smale hvelvdøren gjorde at de valgte to bryggemaskiner fra den nye norske leverandøren BrewTools.

Miljøbevisste

Ostehuset følger trendene internasjonalt og har gjort flere tiltak for å bli mer grønne. De resirkulerer mesk i baking hos de ulike bakeriene til kjeden, og den blir tilfór for klosterlam.

CO2 gjenvinnes og brukes til å karbonere ølen med en spunding-ventil. En tradisjonell tysk teknikk.

Fra tank til glass på 43 sekunder

Er du over gjennomsnittet glad i øl, vet du hvor viktig ferskhet er for ølen. Rekorden til Kim er 43 sekunder fra ølen ble tappet på fat til den ble servert. Finnes det noen i Norge som kan servere ferskere øl?

Vi er imponert over hva Ostehuset har fått til og ikke minst kvaliteten på ølene deres. Ta turen innom Stavanger sentrum og ta en pause fra den hektiske hverdagen med superferske øl. Nyt utsikten, den behagelige summingen og vissheten om at øl i regionen bare blir bedre.

Hva tenker du?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.