Kategorier
Other

Sterkøl i 2019

Vi har kikket på Vinmonopolets salgstall for 2019.

Det alle lurer på er selvsagt: Drikker vi mer øl? Svaret er JA! Tabellen under viser at salget av sterkøl på landsbasis har økt med 6.5% fra 2018 til 2019.

Tabellen viser også at surøl er den kategorien som øker mest med smått sinnsyke 27% fra 2018 til 2019. Ikke så rart, da, at LERVIG satser stort på surøl med sitt varslede 1000 kvm store fatlagringsprosjekt på Bikubå – sannsynligvis Skandinavias største av sitt slag. De vet hva de driver med, gjengen i Hillevåg.

Mjød og travhesten IPA øker også kraftig. Mest overraskende er det kanskje at Brown Ale øker med 7% til tross for at dens død har vært erklært mange ganger. Det selges fortsatt mer Brown Ale enn mjød. Brown is back, baby!

For Rogaland er veksten i konsum fra 2018 til 2019 mye større enn den er for landet som helhet. Hele 9.8% mer øl drakk vi i fjor kontra året før.

Kun tre polutsalg – Haugesund, Kopervik og Herbariumet – hadde tilbakegang i sterkølsegmentet.

Så – hva drikker vi? De 10 mest solgte ølene på landsbasis er, med få unntak, alt annet enn craft. Ingen bombe, akkurat. Den gode nyheten er at 7 av 10 øl er norske. De fire første er selvsagt industripils, men også 3 IPAer er på listen.

Det man ikke finner blant de mest solgte ølene, er øl fra Rogaland. Blant de 100 mest solgte norske ølene, finner vi kun følgene 10 lokaløl:

Plass Bryggeri Øl
20 LERVIG Tasty Juice
26 LERVIG Perler For Svin
37 LERVIG Supersonic
45 Berentsens Julefnugg
46 LERVIG LJ Extra Hard
57 Berentsens Jule Avec
72 LERVIG Galaxy Citra Flicker
78 Berentsens Cloudberry Imp
86 LERVIG Naughty & Nice
94 LERVIG Brut Nature

Ikke overraskende er det to bryggeriene LERVIG og Berentsens, som produserer store volum, som klarer å hevde seg. Vi ser også at juleølene er viktige. Overraskelsen på listen er LERVIGs Brut IPA, en stil som ble erklært død innen en måned etter lansering.

Hva tenker du?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.