Kategorier
13 kjappe Homebrew Interviews Recipes

13 kjappe med Svein Arild Skjæveland

Få hjemmebryggere i regionen passer bedre til beskrivelsen yeast wrangler enn Svein Arild, Sandnes-mannen med kjøleskapet fullt av gjær.

Hvordan startet interessen for øl?

Jeg er glad i å lage god mat og da kommer det ganske naturlig å være opptatt av god drikke også. Så jeg har alltid vært interessert i godt øl, også før jeg begynte å brygge selv.

Hvordan begynte du med brygging?

Jeg begynte med cider siden jeg liker den tørre, engelske typen. For 10-15 år siden var det bare søte varianter å få tak i her, så da måtte man lage selv. Når man leter etter informasjon om cider på nettet, havner man på mange av de samme stedene som omhandler ølbrygging. Så da prøvde jeg meg frem. Til å begynne med var det BIAB på komfyren på kjøkkenet. Det var mye rot og søl, men jeg ble fornøyd med resultatet. Det var langt mellom bryggene og mesteparten av tiden gikk med til å lese og lære mer. Jo mer jeg lærte, jo mer ville jeg prøve, så jeg fant fort ut at det var på tide å anskaffe dedikert utstyr. Jeg har hatt flere oppsett og prøvd mye forskjellig. Jeg har endret mye på oppsett og utstyr underveis for å spare inn litt tid på de kjente «vente-stegene», kok og kjøling.

Har du deltatt i konkurranser og har du noen meritter derfra?

Den første konkurransen jeg deltok i, var NM i 2016. Da sendte jeg inn en porter som var lagret på eikeflis fra Jack Daniels-fat, og en amerikansk IPA. Meritter ble det ikke, men de havnet langt nok opp til at jeg er fornøyd. Jeg kommer til å sende inn til konkurranser igjen, men har hatt få egnede øl den siste tiden.

Hva ved brygging er det som fascinerer deg mest?

I starten var det enkelheten og at resultatet ble så mye bedre enn den vanlige six-packen man kjøpte på butikken. Etter hvert som man lærer mer, blir interessen egentlig altomfattende. Historie og tradisjon er viktig. Og så finner man ut at det ikke er bryggeren som lager øl, han lager bare vørter. Det er gjæren som lager ølet. Jeg har nok en litt over gjennomsnittet interesse for gjær. Jeg har brukt mye tid på de gamle norske kveikene og synes det er fascinerende å leke med gamle tradisjoner. Jeg har laget min egen gjærbank som inneholder mye spennende.  Her er det standardgjær, brett, bakterier, de fleste norske kveikene samt en god porsjon wild captures jeg har fått fra medlemmer på «Milk The Funk». Det er mange både små og store leverandører av gjær, men dessverre er de fleste ikke tilgjengelige i norske butikker, så da må man samle.

Jeg har en plan om å kategorisere gjæren, lage et lite regneark kanskje. Jeg vet ikke hvor mange typer jeg har, men jeg tipper et sted mellom 150 og 200 ulike kulturer. Jeg har et lite lass med små erlenmeyerkolber, så jeg dyrker opp gjæren omtrent hver 6.-9. måned for å holde liv i dem. Jeg har også frosset noe gjær på agar med glycerol, og er spent på resultatet når disse skal tines opp.

Det er gøy å se at bryggere andre steder på kloden har fått øynene opp for den norske kveiken. En kompis har tatt med kveik fra mitt lager til Manchester. Selv har jeg sendt kveik til USA, Canada, Tyskland, Argentina, Sverige, Danmark og sikkert noen land til. Det tar helt av! Nå skal det serveres øl gjæret med kveik på Great American Beer Festival i Denver i oktober, hvor over 800 bryggerier deltar.

Er du interessert i de norske tradisjonene kan boka “Gårdsøl” av Lars Marius Garshol anbefales på det sterkeste.

Hva slags utstyr brygger du på?

Jeg brygger på en Speidel 50L plus. Valget falt på Speidel etter å ha testet det meste av kompaktbryggere. Jeg ville ha noe som er solid og gir konsistent resultat.

Brygger du helst alene eller sammen med andre?

Alene, for da kan jeg kan gjøre hva jeg vil.

Er du medlem av Norbrygg eller en annen bryggeforening?

Jeg er nyvalgt landsstyremedlem i Norbrygg, og så er jeg Norbrygg-sertifisert øldommer.

Hva foretrekker du å brygge og hvorfor?

Jeg foretrekker å brygge noe nytt. Det er så mye jeg vil teste for å lære mer, så det er sjelden jeg brygger det samme flere ganger.

Hva er den største bryggetabben du har gjort?

Kommer ikke på noen direkte tabber, men uheldige omstendigheter har ført til noen gode historier. For ikke så lenge siden hadde jeg 3 startere stående og i en hektisk hverdag så skulle disse dekanteres og pakkes. Høres enkelt ut, men i det jeg snur meg for å ta frem noen oppbevaringsrør har minstemann klart å putte Lego i alle 3….

Jeg hadde også en temperatukontroller som streiket, så da endte jeg opp med en stout og en weissbier til gjæring på 56 grader.

Ellers har jeg i løpet av 1 uke hatt to kraner i gjæringsbøtter som har røket. Først var det 20 liter cider med brett utover gulvet, og når boden var vasket ned så røk kranen i bøtte to og det var 20 liter stout utover. Jeg bruker ikke gjæringsbøtter med kran lenger.

Hvordan reagerer omverdenen på denne altoppslukende hobbyen?

Utelukkende positivt, men hun kan komme med noen berettigede kommentarer innimellom om at ting tar litt mye plass.

Jeg begynte å brygge inne på en BB60, men den lakk så mye at det var bare å flytte ut i garasjen. Garasjen er nå full, men den er egentlig bare for mellomlagring. Uteboden, som er omtrent like stor som garasjen, er episenteret. Der har jeg tre kjøleskap, hvorav et er kaldt og brukes til oppbevaring av gjær. Jeg har også en liten kjellerbod som holder omtrent 20 grader på grunn av kegeratoren. Der har jeg montert en hylle for lagring av brett, og en plass hvor magnetrøreren kan stå. Totalt okkuperer jeg 4 fullhøyde-skap, og allikevel stjeler jeg halve kjøleskapet på kjøkkenet.

Fruen har nok ikke vært i boden de siste 4 årene. Da vi skulle ha dåp for toåringen, ble jeg plutselig kommandert ut i boden for å sette noen kaker kaldt – vi hadde jo flere kjøleskap der. Da måtte jeg rydde plass på kjøkkenet. Hun forstod ikke konseptet med varme kjøleskap. Det passet ikke inn i planene hennes i det hele tatt.

Beste tips til nybegynnere?

Lær deg de grunnleggende prosessene og før loggbok. Jeg har vært altfor dårlig på dette selv. En loggbok som inneholder smaksnotater er gull verdt om du vil tilpasse oppskriftene dine senere.

Jeg vil også anbefale alle å melde seg inn i Norbrygg. Nå er det opprettet fylkeslag, og det er masse lokal bryggeaktivitet. Som Norbrygg-medlem kan man benytte seg av muligheten til å levere flasker til øldommere og slik få tilbakemelding. Det er vanskelig å være objektiv på eget brygg, og slik kan man få mange gode tilbakemeldinger som man kan ta med seg videre.

Når det gjelder utstyr, så anbefaler jeg å ordne seg en temperaturkontroller for gjæringen så fort som mulig. Dette trenger ikke være dyrt. Et gammelt kjøleskap fra finn.no, en frostvakt fra biltema og for eksempel en ITC-310 fra bryggebutikken, så har du et veldig godt utgangspunkt. Da kan du stille inn på både ale- og lagergjæring.

Hva er det beste ølet du har brygget og kan vi få oppskriften?

https://storasteinenmicrobryggeri.wordpress.com/2016/12/27/vossaol-til-jul/

Dette er en av de få jeg brygger flere ganger. Enten liker man den, eller så liker man den ikke. Minimal karbonering skal til, så fat er en fordel. Den bør serveres romtemperert.
Jeg lagrer i kjøleskap så det er faktisk alltid den siste slurken av glasset som er den beste.

Hvis du måtte holde deg til en øl resten av livet, hva ville du valgt?

Et forferdelig valg å måtte ta. Og om man bare får velge én øl må man ta noe som kan passe enhver anledning. Jeg må nok da velge Saison Extra fra Kinn. Mulig det endrer seg nå når de kommer med et nytt øl brygget på kveik fra Sykkylven.

 

Du kan følge Svein Arild på bloggen hans, Storasteinen Microbryggeri.

Ta kontakt dersom du kjenner noen som bør bli intervjuet, eller om du har lyst selv.

Ett svar til “13 kjappe med Svein Arild Skjæveland”

I artikkelen er det et bilde av 5 rør med ulike kveik-kulturer. Disse rørene ble gitt til Mike ‘Tasty’ McDole på What’s Brewing i fjor. Han nevnte det så vidt i en av podcast-episodene. Det blir spennende å høre hva han og Jamil Zainasheff får ut av dem. Kanskje kommer det en øl gjæret med kveik fra Heretic Brewing Co etter hvert?

Svar

Hva tenker du?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.