Kategorier
Bars & Pubs Interviews Stavanger

True North Bar – nå litt lengre nord

True North Bar har flyttet fra Sandnes til Stavanger.

Vi har pratet med Tom Løyning og gir deg alt du trenger å vite før du går på åpningsfest, og krankupp med Dry & Bitter, på torsdag 19. oktober.

 

 

-Jeg kom fra oljebransjen, men syntes det var mer spennende å jobbe med øl.

Tom på det som kanskje er Stavangers fineste uteservering

-Thor Ståle Johnsen (som driver Det Gode Brygg på Kvadrat) og jeg begynte med ølbutikken i Sandnes i 2014. Samarbeidet med Northern Monk startet med at vi var på en ølfestival langt ute på landsbygda i Wales. Det første bryggeriet vi importerte øl fra var Celt Brewing. De inviterte oss over på en festival de arrangerte, og der traff vi eieren av Northern Monk, Russel Bisset, og kom i prat med ham. Vi ble det første landet de eksporterte til. Nå eksporterer de til ca 25 land. Den nye bryggeren deres var hovedbrygger hos Buxton. Northern Monk skal nå bygge opp en egen surølavdeling som han skal ha ansvar for. Det blir veldig spennende!

-Det var litt tilfeldig med Northern Monk, men vi traff blink med dem. De produserer mye godt øl!

Utsikten fra uteserveringen som rommer 70 personer og har egen røykeavdeling – alt under tak.

Northern Monk har aldri vært inne på eiersiden av baren, og vi har tatt bort NMBCo fra navnet nå. Russel ville gjerne ha det med til å begynne med, men han angret seg da han så logoen og innrømmet at det hadde vært en litt dum avgjørelse. De har gitt oss mye støtte, spesielt da vi var ferske, slik at vi ikke skulle feile. De har aldri spyttet inn penger, men de føler at dette er deres holdepunkt i Norge.

-Vi har splittet selskapet nå. Thor Ståle og jeg eide 50 % hver i Det Gode Brygg. Han tok over butikken og jeg tok over importen og baren. Nå gjør vi begge det vi liker best; Jeg har en forkjærlighet for importdriften, mens han liker å drive butikken, så da var det en grei ordning. Nå kan vi begge satse fullt.

Mye å la blikke vandre over mens man mediterer over en kald øl

-Nå har jeg blitt direktedistributør til Vinmonopolet så jeg slipper å gå via det fordyrende grossistleddet. Ølet kommer direkte fra England til mitt lager, og går derfra direkte til Polet. Det gir ferskere og billigere øl for kunden, men det har tatt 3/4 år å få det til.

-I tillegg til Northern Monk, har jeg Dry & Bitter (Danmark), Tempest (Skottland), FourPure (London) og Wylam (Newcastle) i porteføljen. FourPure selger merkelig nok ikke så godt, selv om de har vokst seg svært store. Jeg har også nettopp fått agentur på Other Half (New York), et bryggeri som ofte sammenliknes med Trillium. De eksporterer nå kun til Mikkeller i København, men har hatt noen colabs med Northern Monk. De sa nei til meg flere ganger helt til jeg fortalte dem at jeg allerede jobber med Northern Monk og skrøt av ølene de hadde laget samme. Da ble det ja, så jeg skal over dit på nyåret. Jeg har diskutert med Cloudwater (Manchester) i mer enn et år, men de har knapt nok kapasitet til å dekke eget behov. Jeg har også landet North Brewing (Leeds) og Gypsy Hill (London). Et annet bryggeri jeg prøver å lande er Verdant (Falmouth) – de har lovet meg øl så snart de får de nye gjæringstankene på plass på nyåret.

-Vi kommer også til å ha øl som ikke er “våre”, deriblant 3 øl fra Ringnes – Carlsberg, Brooklyn og slikt. Ikke Tou. Det er alltid en og annen som bare vil ha “en øl”. Vi skal selvsagt også ha lokale øl – Lervig, Salikatt og kanskje Yeastside.

Fortsatt er det litt rot
Bak baren finnes kjøkkenet som senere skal sørge for pubmat.

-Det skal være noe for enhver smak her. Vi skal også ha mat og drinker – ikke coctails, men skikkelige drinker basert på gode råvarer. Vi vil prøve å få til en avtale med en baker slik at vi har ferske bakervarer på dagtid. Vi kommer nok til å bli bedre til å treffe mengden her enn vi gjorde i Sandnes.

-Vi vil også ha intimkonserter og standup.

-Vi skal være åpent fra kl 14, og i helgene skal vi holde åpent til klokken 2.

-Det var ikke noe feil med Bystasjonen, men det var ikke mye folk der. Det er heller ikke lett å drive i utelivsbransjen i Sandnes. Har du ikke billig biff og billig pils, så kommer du ingen vei. De vil ha det, men de vil ikke bruke det. Mikal (Tengesdal) på Melkebaren hadde også store problemer med å få folk inn dørene de første årene. Han kunne sitte der med tre gjester, mens det var kø for å komme inn på Megleren. Det tok 4-5 år før han hadde etablert seg. Nå har han holdt på i 10 år, men det er først de siste 3-4 årene at det har løsnet. Det er mer liv i Stavanger. Folk går mer ut.

-Vi har beholdt noen av designelementene fra baren i Sandnes. Og tappetårnet, med plass til 14 kraner, er det samme. Det er litt av identiteten vår.

Den kjente fargen består, mens NMBCo forsvinner fra navnet.

-Lokalet på Bystasjonen hadde plass til ca 100 personer. Her har vi plass til 60 inne, 70 ute og en liten avdeling i andre etasje med plass til 16. Der skal vi ha separate arrangement som ølsmaking og slikt.

-Uteplassen vår må være Stavangers fineste uteservering. Er det kaldt, lukker vi taket og setter på varmeovnene. Er det sol, åpner vi helt og har sol hele dagen og utsikt over Breiavatnet!

-Her ved Breiavatnet er det utrolig mye folk som går forbi. Vi ligger ikke i selve gryta, så det skal bli spennende å se hvordan Stavangerfolk responderer. Hall Toll ble også ansett for å være utenfor allfarvei da de startet. Men se på Bergen – det er ingen klynge av craft beer-steder der. Man må gå litt mellom de gode plassene. Men det er jo bare fint å kunne rusle litt innimellom også.

-Onsdag er det generalprøve for noen inviterte gjester og dagen etter, torsdag den 19., åpner vi for alle. Da tar Dry & Bitter over flere av kranene våre, og de har med seg MYE godt, ferskt øl:

-Vi er nesten klare nå. Jeg kommer til å holde på lenge i kveld, og så skal jeg tidlig på jobb i morgen. Vi oppdaget nettopp at begge oppvaskmaskinene står i sju steiner, men det fikser vi. Tjue minutter før vi skulle åpne i Sandnes var det lekkasjer i ølslangene og ølet sprutet overalt. I dag skal jeg trykkteste!

Og på torsdag kan du også teste trykket – på åpningsfesten til True North Bar i Kongsgata i Stavanger.

Ett svar til “True North Bar – nå litt lengre nord”

Hva tenker du?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.