Kategorier
Juleøl

Julekveldsøl

Vi har bedt ni sentrale skikkelser i Rogalands ølmiljø om hver å anbefale en spesiell sterkøl til jul. Dette skal være en skikkelig koseøl som du med seremoni vil bære opp fra ølkjelleren på selveste julaften.

Se for deg dette scenariet: Det er julaften litt utpå kvelden. Maten er spist opp, pakkene er delt ut, de syv sortene er fortært, og ungene er i seng. Du har åpnet beltet et par hakk, sunket ned i godstolen foran peisen, og nyter julefreden som har endelig har senket seg. Så slår det deg at “Nå hadde det vært sykt godt med en …”.


Bjarte Halvorsen, Salikatt
Lervig Barley Wine. Det må bli den. Fordi det er et nydelig øl, helt i verdenstoppen i sin sjanger – og på tvers av sjangre for den saks skyld. NB! Forbeholdt de som er villige til å gi full score på Untappd!


Jan Egil Gundersen, Jan Egils Ølblogg
Tomasmesse fra Kinn Bryggeri blir nok mitt foretrukne øl på et slikt tidspunkt; smaksrikt og fyldig, men uten å bli alt for tung og kraftig. Hvis den i tillegg har fått et par års lagring er nok dette en perfekt avslutning på julekvelden.


Haffy, På Kornet
Lervig Barley Wine. Min julefavoritt i år er Lervig sin Christmas Shake – en skikkelig deilig vaniljebombe! Jeg elsker den, men etter julematen er det nok Lervigs Barley Wine anno 2017 jeg vil gå for. En øl verdig å nytes foran en peis, på et isbjørnskinn, i en hall, i et slott, på et fjell, etter å beseiret en drage og reddet en haug med både prinser og prinsesser fra fangenskap.


Oscar Eriksen, ØST
Horals Oude Geuze Mega Blend 2015 er flasken jeg velger å hente frem. Dette var ølet som knakk surølskoden for meg.


Fred Berentsen, Berentsen Brygghus
The Holy Bock. Koseølet mitt må bli den, tror jeg. Deilig med vanilje, og passe søt til å være et fantastisk koseøl. Men det hender nok at det blir mer enn ett glass av den – for kosens skyld.


Mike Murphy, Lervig
Lervig Barley Wine is a good one. I hate Christmas beer.


Tom Erichsen, Cardinal
Dark Island Reserve fra Orkney Brewery er ølet jeg faller ned på. Vi måtte tidligere jobbe hardt på telefonen – og gjerne gråte en skvett – for å få kjøpe en kasse eller to av denne gode old alen. Produksjonen er begrenset, og det meste går til USA. I november 2013 var jeg på en episk tur med Thorleif Middelthon og Patrick Søderholm. Eieren av bryggeriet, Norman Sinclair – som også har andre bryggerier samt en restaurantkjede i Skottland – tok i mot oss på best mulig måte, med omvisning og en super middag på bryggeriet etter at dette var stengt for kvelden. På dagen var vi med på bryggingen av en batch Dark Island Reserve, og for moro skyld sa vi vi ville ha 100 kasser og navnet på etiketten. Vi hadde vel sant å si glemt det da lastebilen stod utenfor noen måneder senere, og vi har ennå en del flasker av dette utmerkede koseølet som på Ratebeer er ratet til 99 overall/98 for stil, og med oss tre oppført som medbryggere.


Egil Frafjordpensjonist
Korbinian fra Weihenstephan – en dobbelbokk fra verdens eldste bryggeri. Her har de brygget øl siden 1040, og bryggeriet har også utdannet flere norske bryggere. Jeg drikker veldig lite øl nå, men skal jeg åpne en flaske på julaften vil det bli denne.


Ole Nærheim, Gulating og Norbrygg
Cervisiams Chocolate Salty Christmas Balls er det ølet jeg ønsker etter julemiddagen i år. Ølet er i seg selv er en herlig dessert med karamell, fugde, sjokolade, og nøtter. Det er søtt og fyldig og det holder lenge med én da det er på 10%.


Bonustips fra oss i BR
Nøgne Ø Porter. Dette er en øl vi ofte vender tilbake til, og julen blir best når den tilbringes med kjente og kjære. Da Norbrygg Rogaland nylig gjennomførte øldommertrening innen stilene stout og porter, var denne en favoritt i blindtestingen. Ikke rart, for dette er en virkelig klassiker som har tålt tidens tann siden den først ble brygget i 2003.


La oss få vite hvilken øl du vil gå for. Kommentarfeltet er åpent.

2 svar til “Julekveldsøl”

Tror jeg vil gå for Lervig Sippin into darkness eller gjerne en Mikkeller beer geek vanilla shake BA.

Hva tenker du?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.