På forskningsinstituttet Nofima har det lenge blitt forsket på kveik. BR har besøkt laboratoriet i Måltidets hus.
Nofima er et av Europas største næringsrettede forskningsinstitutt, og driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien – og nå altså forskning på tradisjonelt, norsk ølgjær.
Bjørn Roth, en av seniorforskerne ved Nofima, har i lengre tid forsket på kveik. Kveik er et av flere navn på gjæren som ble bruk på gårdene landet over – også i Rogaland – før kjøpegjær ble tilgjengelig.
Forskningen er utført blant annet i samarbeid med Lars Marius Garshol – som bokstavelig talt har skrevet boken om norsk gårdsøl – og den lokale hjemmebryggeren og “yeast wrangler” Svein Arild Skjæveland.
Nylig var de tre, pluss Craig Norman fra Yeastside – som også har brygget mye med kveik, å se på NRK da programmet Norge Nå gjestet Tou Scene for å diskutere kveikens potensiale som eksportartikkel.
Andre lokale hjemmebryggere har også vært involvert i prosjektet til Bjørn gjennom å delta i sensorisk analyse av øl med ulike kveikstammer.
En artikkel om arbeidet Bjørn har utført har blitt publisert, men det betyr ikke at prosjektet er avsluttet; Bjørn har nylig fått tilgang på enda flere stammer av kveik.
Ønsker du å brygge med kveik, så er flere stammer tilgjengelig på Facebook – for eksempel her.