Vinmonopolet har sluppet informasjon om tre øl til som skal slippes i januar. Og de er alle fra LERVIG.
Alle disse ølene slippes 12. januar – samme dato som LEIF.
BRUT NATURE IPA
Pris: 84,70 for 0.5 liter
Brut IPA er den nye stilen fra San Francisco som har tatt verden med storm. Det var Kim Sturdavent, brewmaster ved Social Kitchen & Brewery i SF som oppfant stilen. Ved å tilsette ekstra enzymer – amyloglucosidase – til vørteren, eller ølet, sikrer man at all tilgjengelig stivelse blir spaltet til forgjærbart sukker, altså sukker ølgjæren kan spise. Dette er et triks bryggerier har brukt for å gjøre tunge øl som Stout og Porter lettere, men Sturdavent valgte å gjøre dette med IPA. Resultatet er en knusktørr IPA uten spor av restsødme. Sturdavent brygger også sine Brut IPA med svært lav bitterhet.
Målet for stilen er en ale som er lys, er godt karbonert, har lett kropp, er tørr og har mye humlearoma. Den kan minne om en humlete Champagne.
Det blir spennende å smake LERVIGs tolkning av stilen. De er oss bekjent det tredje bryggeriet i regionen som brygger Brut IPA – Yeastside og RYGR sloss om å være det første.
PEPPER JOHNSON
Pris: 97 kroner for 0.33 liter.
GALAXY CITRA FLICKER
Pris: 69,80 for 0.5 liter
2 svar til “4 poløl fra LERVIG i januar”
Når du tilsetter alfa-amylase til vørteren din kommer du nok ikke veldig langt når det gjelder å lage en Brut IPA. Enzymet du trenger heter amyloglucosidase — i motsetning til beta- og alfaamylase (som allerede finnes i maltet) vil amyloglucosidase konvertere stivelsen fra maltet til vanlig sukker (glukose), mens de “gamle kjente” alfa- og betaamylase lager stort sett maltsukker (maltose) og dekstriner. Dekstrinene kan ikke “spises” av ølgjæren og bidra til fylde/kropp, noe som altså mangler i en brut IPA.
Du har helt rett, Andreas – Social Kitchen & Brewery bruker denne: https://bsgcraftbrewing.com/amylo-300-1-kg
Jeg retter teksten i artikkelen!