Kategorier
Brewery New release

RYGRs Clean Fusion

Er du en av dem som mener at du kan det meste om NEIPA fordi du har oppnådd Haze of Days Level 100 på Untappd? Vel…. Det er et begrep du må lære deg først som sist: Clean Fusion.

Da RYGR lanserte NEIPA-serien YGGDRASIL, annonserte de at de hadde knekt NEIPA-koden. Det var et lite skritt for menneskeheten, men et stort skritt for RYGR som nå kunne konkurrere med de beste i landet, og dermed de beste i Rogaland, på en øltype som selger i bøtter og spann. “Skremmende godt,” uttalte en herværende brygger om et av de første ølene i serien.

Nå gjør RYGR et skikkelig kvantesprang ved å innføre Clean Fusion-teknikken i bryggeriet sitt i Kverneland Industripark.

Clean Fusion er en relativt ny teknikk for å lage superfreshe, juicy New England India Pale Ales, eller Juicy IPA om du vil. Dette er det beste fra utlandet, og RYGR har hentet inspirasjon og tips fra blant andre Garage Project på New Zealand. Clean Fusion handler om å fjerne alt av gjær og andre partikler som humlearomaen ofte binder seg til slik at man står igjen med et øl som bare smaker av rene, ubesudlede humlearomer.

Dette er NEIPA slik NEIPA alltid har skullet smake i teorien men sjelden har gjort det i praksis. Begrepet Clean Fusion skal indikere at dette er en fusjon av det reneste øl og humle.

Hos RYGR tapper de denne uken sin første Clean Fusion-NEIPA. Den har fått navnet SEID, et uttrykk som i vikingtiden ble brukt om kunnskap som lå i grenselandet mellom magi og religion.

SEID er magisk, og er du åpen for religiøse opplevelser, har den potensiale til å by på det også.

Aromaen er overveldende. Det dufter av den pureste, florale humlen. Her er ingen forstyrrende elementer. Smaken er som å bite inn i en blodfersk og saftig mandarin, der du også får med litt bitterhet fra det hvite laget under det sitrussprengte skallet. Ølen er tørr, men fruktig, og den oppleves som litt søtlig selv om den har et lavt restsukkernivå. Alkoholen er godt integrert.

Alt dette gjør SEID farlig lettdrikkelig.

Dette er første gang RYGR bruker denne produksjonsmetoden, og SEID er merket som Eksperiment.

Dette er første gang RYGR bruker denne produksjonsmetoden, og SEID er merket som Eksperiment. Det er et vellykket eksperiment, og Øyvind deler gjerne metoden.

Herfra blir det nerdete, så er du ikke (hjemme)brygger, er alt du trenger å vite at SEID kommer på polet på onsdag 7. september. Be polet ditt ta den inn. Ja, vi skriver alltid dette, men, seriøst, gjør det! Og så kommer det to til neste måned.

Det første som er litt unormalt med bryggeprosessen, er at Øyvind tilsetter 20 kg Saaz-humle i mesken. Saaz har et høyt nivå av tioler, en bestanddel i humler som gir fruktige smaker i øl. Ved å tilsette humle allerede under meskingen, frigjøres mer tiol enn om humlen bare ble tilsatt under eller etter gjæringen.

20 kg er mye humle til 1500 liter vørter, og dette er bare starten.

“Vi tjener seriøst ikke penger på dette ølet,” sier Øyvind. Dette er kompromissløs brygging. Det handler om smak, ikke fortjeneste – og lever på alle måter opp til idealet om håndverksbrygging.

Når meskingen er over, kokes vørteren som normalt. Det tilsettes ca en kilo humle fordi humleoljen holder koken nede.

Etter kok, kjøles ølet ned i whirlpool til 50 grader, før det tilsettes 40 kilo humle. Vørteren holdes på denne temperaturen i 30 minutter.

Så kjøres vørteren gjennom separator, den første av i alt 3 runder i separator, før det går på tank og gjæres ut med London Ale III 1318 fra Wyeast. Denne gjæren er veldig mye brukt til NEIPA fordi den hjelper til med å sette tiolene fri.

Separator

 

Ølet tørrhumles med 5 kg humle, før det får en ny runde i separatoren. Her fjernes alt av gjærrester, proteiner, og faststoff fra humlene. Øyvind mener at det klemmes litt ekstra smak ut av humle-pelletsen fordi disse klemmes godt i separatoren.

Mens ølet står på tank for andre gang, finner Øyvind frem stavmikseren og  lager en humleslurry av karbonert vann og humle-pellets. Humleslurryen blir tilsatt ølet, og får virke i 1 time. Det høres lite ut, men pelletsen er nå knust til pulver. Dette mangedobler overflatearealet og reduserer dermed tiden det tar for ølet å absorbere aromaene. Så er det tid for nok en tur gjennom separatoren. Ny tank står klar til å ta imot ølet. Tanken er på forhånd vasket, syret, fylt med vann og purget med CO2 for å fjerne oksygen som vil ødelegge den friske humlearomaen.

Så, endelig, etter 4 dagers merarbeid sammenliknet med vanlig brygging, og et enormt forbruk av humler, er ølet klart til tapping og nyting. Alt av grums som humlearomaene normalt ville binde seg til, er fjernet, så all humlearoma er bevart i ølet.

Drikk SEID ferskt, og skriv gjerne i kommentarfeltet eller på Facebook hva du synes om ølet. Er du enig i vår beskrivelse av smaken?

Les mer on Clean Fusion her (ekstern artikkel)

Det er fullt i bryggeriet når NEIPA skal tørrhumles.

Hva tenker du?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.