Kategorier
Cider Lokale produsenter Shops

Kvalitetssider fra Viste inntar polet

Norsk kvalitetssider er i skuddet som aldri før, og nå kan du også få handlet kortreist kvalitetssider fra Randaberg.

 

På Vistnes finner vi Randabergs første fruktgård, Sandalen Gård, en familiegård som drives av Anne og Jo Arild Tønnessen. Her dyrkes det epler, plomme og litt stikkelsbær fra 5 500 frukttrær. Det aller meste av frukten videreforedles på gården, hvor det blir til jus, sider og litt gele. 

I 2020 fikk de tilvirkningsbevilling for sider og i 2021 fikk de også salgsbevilling på gården, hvor de produserer 7 000 liter sider i året. Sideren selges via gårdsutsalg, HORECA, og nå også via Vinmonopolet. Først ut er “Knedrepar”, en sider som er blitt svært godt mottatt.

Vi har slått av noen ord med de to ildsjelene.

Det er gledelig å se at siderproduksjon begynner å ta seg skikkelig opp i Norge, og enda mer gledelig å se at vi kan få skikkelig lokal sider. Foruten den gode følelsen av lokalpatriotisme, hva får man når man handler sider fra Sandalen gård?

Våre produkter, enten det er jus, gele eller sider, består kun av det vi mener er kvalitetsepler. Vi benytter ikke nedfallsfrukt og vi har streng modningskontroll på eplene.

Sandalen Gård sin produksjon er noe uvanlig, siden vi ikke leverer epler til noe fruktlager, så er det heller ingen som bestemmer  hvilke sorter vi skal plante.

Hovedsortene våre er ganske vanlige. Spesialsortene er derimot relativt uvanlige, og disse former mye av smaken på våre sidere og juser

Hovedsorter:  Rød Aroma,  Rubinstep, Rosette, Discovery og Santana

Spesialsorter: Rubinola, SommerSeth redstreak, Ellis Bitter, Asfari, Wellant, Freya, Elrosa, Katja, Julka, Tohoku 2 og V174 (Sandal gårds egen sort).

 

De mange sortene er litt av grunnen til at vi produserte 10 unike sidervarianter i 2021. Det er i tillegg veldig spennende å drive produktutvikling når man har nettsteder som gir oss produsenter umiddelbare tilbakemeldinger, slik som Untappd og Ratebeer. I Stavanger-regionen er det flere smakere som er meget flinke til å sette ord på hva de synes om en sider eller øl. Enkelte har flere tusen produkter i porteføljen og har en imponerende kunnskap om øl og sider.  

Sideren Knedrepar virker å ha blitt godt mottatt. Fortell litt om den.

Knedrepar er den siste sideren som er sluppet på Vinmonopolet. Knedrepar er en filtrert og karbonert moderne sider som passer spesielt godt til sjømat. Hovedsort i sideren er Rød Aroma, men det er også litt innblanding av andre eplesorter.  Vi produserte 1 000 liter av Knedrepar høsten 2021, og vi forventer å tredoble antall liter Knedrepar høsten 2022. 

Knedrepar er laget med kun en metode; fermentering med hvitvinsgjær på kontrollert temperatur, etterfulgt av filtrering, karbonering og tapping på flaske. Knedrepar er en ganske klassisk type sider i fine-sparkling-cider-segmentet. En av kundene våre kommentert at en slik “vakker lettdrikkelig sprudlende sider” burde hatt et navn som Solihagen eller Sommerslottet- ikke Knedrepar. Selv synes vi at Knedrepar er vakkert, spesielt med tanke på det berømte “Sagnet om knedreparen”.

Opphavet til tittelen Knedrepar er beskrevet i detalj på flasken  -faktisk på dialekt. De som vokste opp i Rogaland – og kanskje spesielt på Madla, Kvernavik og Randaberg –  på 80- og 90-tallet bør være kjent med ordet Knedrepar.

Hva annet har dere gjære? Bokstavelig talt.

Knedrepar er faktisk ikke den første vi har hatt på polet. Vi hadde  en sider på polet i 2021 kalt Rubisider, men bare noen få flasker. En ny moderne versjon av Rubisider kommer mest sannsynlig på bestillingsutvalget i mai. Akkurat nå har vi 3 000 liter på tank. Det er samme eplesort som basis, men oppskriften og teknikken er oppgradert og annerledes. Den vil nok ha samme nivå med kullsyre som Knedrepar, men vil ha Rubinstep som eplesort.

I motsetning til Knedrepar, består 2022-versjonen av Rubsider 2022 av flere metoder under tilvirkningen. Flere batcher, ulike gjærtyper, temperaturer osv. Metodikken ble utarbeidet når vi laget sideren eXperiment X1. Det er kanskje litt rart at vi lager så mange varianter og bruker så mange teknikker, men kontinuerlig produktutvikling er noe vi brenner for og viktig for å lage nye produkter.

I mars kommer også StoreSterk på polet i hendige 0,375 l flasker. Dette er en ny variant der vi har prøvd uvanlige eplesorter, samt at vi har brukte enkelte vinterepler som har hengt på trærne til første frostnatt. Dette er en søtere sider, som er egnet sammen med desserter o.l., men den er langt ifra så søt som en “ekte” is-sider, selv om den har elementer av is-sider i seg.

De resterende sider-variantene er kun til salgs i gårdsutsalget og på enkelte restauranter.

Full presentasjon av siderne finner du i denne lenka (PDF)

En av sortene vi har i gårdsutsalget kalt Fager er det faktisk bare produsert 111 0.375 flasker av. Den får meget gode tilbakemeldinger, og vi skal lage mer av den neste år, men den er sykt komplisert å lage.

Er det mulig å komme å se på produksjonen eller få omvisning – eller er det annet som skjer på gården?

Gårdsutsalget ligger i produksjonslokalet, og når det er lite trafikk så gir vi gjerne besøkende en omvisning i produksjonslokalet og på gården.

2021 – oppsummert?

For vår del har gården og produksjonen vært et lyspunkt i 2021, når vi i tillegg vant en pris i Hardanger med en uvanlig norsk sider (eXperiment X1) så ble det ekstra morsomt. Vi synes at det er litt morsomt at Hardinger har tatt turen til oss  flere ganger for å handle sider. Vi spurte en hvorfor, og han sa: “Eg går ikje over bekken itte vann, men eg symje over den stria elva itte unik sider.”

Rogaland er virkelig et spennende fylke når det gjelder mat og drikke, det skjer mye innovasjon og det er steinkult.

Gårdsutsalget til Sandalen Gård har følgende åpningstider:

Torsdag: 17:00 – 20:00

Fredag 17:00 – 20:00

Lørdag 12:00 – 18:00

I gårdsutsalget selger de  sider, jus, gele, honning og gaveartikler.

 

Hva tenker du?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.