Kategorier
Festivals Konkurranse Norbrygg

Norbrygg Rogaland – Publikumsfavoritt 2018

Brewolution har snakket med Eirik Østrem – hjemmebrygger og styremedlem i Norbrygg Rogaland – om ølfestivalen Publikumsfavoritt som de i år arrangererer for første gang.

For oss som aldri har deltatt på en Publikumsfavoritt – hva er konseptet?

Publikumsfavoritt er en ølfestival og konkurranse der deltakerne bestemmer hvilket øl som skal vinne. Hjemmebryggere stiller opp med sine beste øl på hver sin stand mens deltakerne går rundt og smaker på det de vil, og så stemmes det over vinnerne.

I år er første gang Norbrygg Rogaland står bak et slikt arrangement, og det vil finne sted i Rosenberghallen på Hundvåg den 9. juni klokken 17.

Det første som skjer når man ankommer festivalområdet er at man viser frem billetten – og ID om man blir bedt om det. Så får man utlevert et festivalglass. Med det i hånden er det bare å spasere inn i hallen og la seg servere.

Så det er ingen bonger å holde rede på eller noe en må betale for?

Det er ingen bonger, nei. Har du festivalglass, kan du drikke. Festivalglasset er inkludert i prisen når du kjøper billett og du får det utlevert når du kommer til festivalområdet.

Det vil selvsagt være noe å bruke penger på. Blant annet planlegger hjemmebryggerbutikken Brygg Øl å ha stand med kampanjetilbud og konkurranse. Her har også publikum en sjanse til å bli vinnere.

Og så vil det selvsagt være mat. Banh Mi Nam Nam har sagt at de gjerne vil komme og servere mat for oss, og vi har også 2-3 andre vi snakker med. Så det vil bli masse mat, og god mat.

Du nevnte at det skal kåres vinnere. Hva er premiene?

Vi har flere premier. Gulating ønsker å plukke ut et par øl som kan brygges i 4.7% styrke. True North har også indikert at de vil brygge et av vinnerølene for salg på deres bar. Selveste Publikumsfavoritten er det Yeastside Brewing som skal brygge.

Så stiller også LERVIG opp med fantastiske premier, og kanskje er det også noe annet snadder på lur.

Vi er svært heldige som har så mange samarbeidspartnere som velvillig stiller opp for oss. Vi har også fått svært mye verdifull assistanse fra BryggSelv i Stavanger. Jeg må få sende en stor takk til alle sammen.

Uavhengig av om en vinner eller ikke, så er dette en knallbra mulighet for hjemmebryggerne til å mingle med, og dele erfaringer og kunnskaper med, andre hjemmebryggere. Her vil en få masse tilbakemeldinger på ølene sine, både fra andre hjemmebryggere, fra trente øldommere, og fra hvermannsen. Skal en bli en bedre brygger, så er det nettopp det en trenger.

Poster hos BryggSelv i Stavanger

Hva er tipset ditt for å vinne?

Ha en god stand som tiltrekker seg flest mulig. Det er selvsagt lov å pimpe standen sin. Vi vet fra tilsvarende arrangement i Oslo – forøvrig et svært populært arrangement – at mange velger et tema når de dekorerer sin stand.

Så må en yte god service og, ikke minst, servere godt øl! Det er publikum som bestemmer vinnerølet, så det er de som må tekkes. En trenger ikke forholde seg til stilguider, en må bare brygge noe folket vil ha. Noe minneverdig som skiller seg ut.

Tenk også på at ølet skal kunne brygges kommersielt, så ligg unna Brett eller ha en alternativ oppskrift i baklomma dersom du vinner.

Vi har ikke helt bestemt oss for hvilke kriterier som skal gjelde for ølene som skal brygges hos Gulating og True North – dette må vi diskutere med dem først.

Vi diskuterer også å klemme inn en konkurranse hvor fylkets øldommere får plukke ut vinnerølet. Alt i alt blir det mange vinnere.

Med så mange fine premier må det jo være mange påmeldte hjemmebryggere?

Vi har over 30 brygg påmeldt så langt, og håper å doble dette antallet. Minst. Det skal bli nok øl til alle som vil komme. Foreløpig er det nok til ca 150 besøkende.

Siden dette arrangementet er for hele Rogaland må dere ta høyde for at noen trenger overnatting. Har du noen tips til dem som kommer utenbys fra?

Ja, noen kommer kanskje også fra andre fylker.

Vi har fått en avtale med Thon Hotell Maritim. Takk til dem for det. For enkeltrom koster det 895 kroner, og for dobbeltrom 1095. Referansen man skal bruke er 25942534 “Rogalands Hjemmebryggere”. Merk at betaling må skje en måned før oppholdet.

Selv om det har gått tregt for hotellene de siste årene, så pleier de fylles opp om sommeren, så tilreisende bør planlegge i tide.

Når vi snakker om reise, så oppfordrer vi alle til å reise kollektivt da det vil være begrenset tilgang til parkeringsplasser ved Rosenberghallen. Men det er sikkert ikke noen som planlegger å kjøre uansett. Bussholdeplassen Hundvågveien er like i nærheten og dit kommer man med buss nr. 1 og nr. 38 fra Stavanger sentrum.

Hva håper dere å oppnå med denne festivalen?

Fokuset vårt er å vise hvilken kvalitet det bor i norske hjemmebryggere.

Så håper vi å få til en kombinasjon av avslappet atmosfære og ølfokus. Her kan du slappe av og bare nyte øl, eller geeke helt ut med andre likesinnede.

Er dette det eneste arrangement av dette slaget i fylket?

Nei, Heimabrygd er et tilsvarende arrangement. Vi er ikke konkurrenter, vi har et godt samarbeid med dem.

Hvor kan vi melde oss på?

Påmelding skjer via Hoopla. Her finner en påmelding både for hjemmebryggere og for dem som bare vil smake. Og så vil jeg oppfordre alle til å følge Norbrygg Rogaland på Facebook for oppdateringer om dette arrangementet og alt det andre vi driver på med.

Prisen er 220 kroner for Norbryggmedlemmer og 425 kroner for ikke-medlemmer. Da lønner det seg nesten å melde seg inn i Norbrygg først – medlemsskap der koster bare 250 kroner og da får en tilgang til alt det andre organisasjonen driver med. Uansett får en svært mye for pengene.

Billetten gir tilgang til festivalområdet og et festivalglass som en altså kan bruke hele kvelden.

Det er selvsagt 18 års aldersgrense for å delta på festivalen.

Fortell mer om Norbrygg Rogaland og hvorfor en bør melde seg inn.

Norbrygg, eller Norsk Hjemmebryggerforening, er en forening for alle med interesse for hjemmebrygging i Norge. Den er, som det står på foreningens websider, en “demokratisk, fri og uavhengig organisasjon som har som formål å fremme hjemmebryggerkunsten i Norge”. Den ble formelt opprettet i 1998 – allerede ett år før hjemmebrygging ble lovlig – med et mål om å være en forening som kan arrangere konkurranser, møter, opplæring og andre sosiale aktiviteter.

Etterhvert vokste organisasjon seg så stor at det ble hensiktsmessig å dele den inn i fylkeslag, og dermed ble Norbrygg Rogaland opprettet i 2017. Nå er det ca 600 medlemmer bare i vårt fylke, og det er selvsagt rom for flere. Her er alle velkommen!

Medlemsskap gir deg full tilgang til Norbryggs forum der hjemmebryggere diskuterer alt vedrørende hobbyen sin. Forumet er en nærmest uuttømmelig kilde til informasjon. En får også delta på de mange arrangementene Norbrygg arrangerer, både nasjonalt og regionalt.

I Rogaland har vi allerede flere arrangement bak oss og under planlegging. Vi har arrangert mange treninger for fylkets øldommere, vi har arrangert omvisning og ølsmaking hos Jåttå Gårdsbryggeri, vi arrangerer en hjemmebryggerkonkurranse sammen med BryggSelv og med dere i Brewolution, og vi planlegger nå altså ølfestivalen Publikumsfavoritt – hvor det altså er avspark i Rosenberghallen den 9. juni klokken 17.

Hva tenker du?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.