Kategorier
Beer review

De beste lokalølene i 2019

I 2018 forsøkte vi å kåre årets beste øl fra Rogaland. Vi klarte ikke bli enige, så vi endte opp med to vinnere. I år anbefaler vi like godt en deilig sixpack – for det er så alt for mye godt å velge i til å bare nevne et par.

Hvordan velge vinnere? Vi har gjort dette ved å vurdere alle ølene vi har skålt med på Facebook, og de vi har ratet på Untappd. Kriteriene var at ølene måtte være nye i 2019, og at alle i redaksjonen hadde smakt dem og likt dem godt.

Vi har så satt sammen en variert sixpack med noe for enhver; Vi har inkludert surt, søtt og bittert – humle, karamell, sjokolade og frukt. Vi lister dem opp i den rekkefølgen vi selv ville ha drukket dem.


1: Everyday IPA fra Yeastside Brewing Company
Denne vestkyst-IPA’en smakte vi første gang på Sur & Bitter. Og vi måtte rett tilbake til Yeastsides stand for å kjøpe en til. Og så enda en. Så god er den at ticker-genet ble helt satt ut. Everyday IPA er et skoleeksempel på “crushable”. En øl som er så lettdrikkelig at når du har svelget den siste slurken, vil du ha en til. Og det var akkurat det John og Craig ønsket å brygge. Citra og Amarillo er humlene du kan nyte hver dag.

“Festivalens beste”, erklærte en av oss og ga denne 5/5.

3.63 på Untappd


2: Silent Killer fra Salikatt Bryggeri
Denne ble sluppet uten fanfare på Vinmonopolet som et eksperiment: Går det an å selge en øl du ikke har fortalt markedet om? En øl som i tillegg er nesten usynlig i butikkhyllene? Svaret er JA. Det går helt fint når ølen det er snakk om er den beste juicy IPA’en fra Rogaland i 2019. Silent Killer har både de saftige humlearomaene kidsa digger, og den tydelige bitterheten (70 IBU) oldtimerne har vent seg på.

5/5 på Untappd fra oss da vi smakte den første batchen. Andre likte kanskje batch 2 bedre da den hadde en mykere bitterhet.

3.98 på Untappd.


3: Makksure Special Edition fra Salikatt Bryggeri
Tappet i et begrenset antall en fredag og solgt ut i løpet av få timer. (Fun fact: Den skulle egentlig ikke selges før lørdag, men så begynte ryktene å gå…) Makksure er som kjent regionens beste Berliner Weisse, og Special-utgaven var en åpenbaring. Bjarte har jobbet mye med frukttilsetninger i 2019, og de fleste har vært meget vellykkede. Hemmeligheten bak suksessen til hans kjelesyrnede øl er dog bakteriekulturen hans som gir en kompromissløs sitrusaktig syrlighet som får munnen til å løpe i vann. Balansert med frukt, gir det en tørsteslukker av de sjeldne.

4.27 på Untappd.


4. Pepper Johnson fra LERVIG og Basqueland Brewing
Stout med pepper?, spurte LERVIG. Ja, takk!, svarte verden. LERVIG samarbeidet nok en gang (dere husker No’rway Jose?) med amerikanerne i Basqueland Brewing, og nok en gang kom det en magisk øl ut av det. Det er kokken Kevin Patricio, en av de tre grunnleggerne av bryggeriet fra San Sebastian, som har jobbet frem oppskriften sammen med LERVIG. Resultatet ble altså en Imperial Stout med pepper og kakao. Muy caliente!

Og hvorfor er den oppkalt etter en amerikansk fotballspiller? Mike Murphy: “Not sure. Kevin just said it randomly, but it had a nice ring to it. I’d heard of him, but I dont follow sports so it was just the ring to it for me. I guess Kevin is a sports guy?”

4.14 på Untappd

Pepper Johnson på Melkebaren

5. Carbonite IIIPA fra Berentsens Brygghus og Edge Barcelona 
Denne trippel IPA’en på vanvittige 17% ABV ble brygget så langt tilbake som under What’s Brewing 2017 da Sean fra Edge var på besøk hos Fred i Egersund. Carbonite blir fort din kryptonite om du hiver innpå store mengder av den. I tillegg til det høye alkoholniået er den enormt overveldende med sin kompleksitet – sødme mot bitterhet. Karamell mot granbar. Fylde mot friskhet. Den oppleves allikevel svært balansert.

3.72 på Untappd


6. Paragon 2018 fra LERVIG
Nok en øl som ikke ble brygget det året den ble sluppet. Paragon, LERVIGs Barley Wine, får noen måneder på trefat før den slippes. I likhet med Carbonite, er dette en øl som passer bedre til peiskosen enn til fotballkampen. Vårt tips – fyr i peisen mens du ser fotball og drikker Paragon!

Paragon“, forteller Mike Murphy, “is lots of caramel and roast malts to create a dried fruit, marzipan-ish base beer and the bourbon barrel does the rest with the inherent coconut, vanilla and bourbon flavour.”

4.37 på Untappd

Paragon på Kornet

Hvilke lokale favoritter har DU fra 2019? Er du uenig i våre valg? Kommentarfeltene her og på Facebook er åpne.

Hva tenker du?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.