Kategorier
New release

Vinmonopolets mars-eventyr

Du trenger ikke romkapsel for å analysere disse mars-prøvene.

Fra verdens dårligste ordspill til noen ordentlig gode øl:

BRYGGERIØLSTILVITALE DATASMAK
Jåttå GårdsbryggeriSolveggen Påske IPAIPA med Kvikk Lunsj0.33 / 69.20 / 6.0Fruktig, appelsin, sitrus.
RYGRYggdrasil Hopbatch #1Juicy IPA m/ Medusa, Nelson Sauvin og Talus0.33 / 83.90 / 8.0Tropisk frukt, sitrus, kremet munnfølelse.
RYGRYggdrasil Hopbatch #2Juicy IPA m/ Azacca Cryo, Amarillo Cryo og Citra0.33 / 83.90 / 8.0Kremet, smak av tropisk frukt som mango og ananas.
SalikattTalusJuicy IPA m/ Talus0.33 / 82.10 / 7.0Humle, tropisk frukt, blomster og kokos.
SkudenesThruster Pasjon Milkshake IPAMilkshake IPA0.33 / 69.70 / 7.0Pasjon, mango og sitrus.

Slippdato er som alltid første fredag i måneden, denne gang 5. mars. Som vanlig minner vi om dette er datoen da det enkelte pol kan bestille disse inn til seg, så det kan være at noen øl ikke er å finne før den påfølgende uken.

Skal du være helt sikker på at ditt pol tar inn disse, bør du ta en prat med dem.

Kvelertak x Lovløs sin Rogaland skulle vært på denne listen men er utsatt. Du kan lese alt som sideren her, så sier vi ifra når slippet nærmer seg.

RYGR lanserer en ny serie med humlerike øl kalt Yggdrasil etter det norrøne verdenstreet. To av totalt fire varslede øl slippes i denne omgang.

 

Salikatt slipper en ny enkelthumleøl. Denne gangen er det Talus som vises frem.

Talus, som også finnes i Yggdrasil #1 og tidligere gikk under navnet HBC 692, er en nær slektning av Sabro og skal smake av rosa grapefrukt, sitrusskall, tørkede roses, kvae, tropiske frukter og salvie.

I tillegg til Talus, returnerer en gammel storfavoritt fra Salikatt, nemlig Double Clutch.

En annen sak som returnerer er Skudenes Bryggeri sin Thruster Mango.

Jåttå har lånt navnet på sin nyeste IPA fra Kim Odland (RIP Black Cat). Solveggen er nemlig også navnet på øl han har brygget for både Gulating, i Dragur-serien som dessverre forsvant for fort, og The Vault. Jåttå øl er essensen av påske med både appelsin og Kvikk Lunsj.


Mange, om ikke alle, av disse ølene er tørrhumlet. Noen er til og med tørrhumlet to ganger, eller double dry hopped (DDH). Men hvor kommer egentlig ordet tørrhumling fra?

Humling er tilsetting av kongler fra en humleplante (eng. hop). Tørrhumling (eng. dry hopping) kalles det når humlen tilsettes under eller etter gjæring – altså at den tilsettes ølet og ikke vørteren. Dette gjør bryggeren for å få mest mulig, og friskest, aroma ut av humletilsetningen. Men hvorfor kalles dette “tørr/dry”?

I følge Stan Hieronymus kommer det av at engelske bryggere observerte at tilsetting av humle fikk gang på gjæringen igjen. Dette førte til at mer av restsukkeret ble spist opp – av gjæren – og at ølet dermed ble tørrere, eller mindre søtt. Derav navnet dry hopping, eller tørrhumling.

Så nå vet du det, og kan slå i bordet med ny kunnskap neste gang du og gjengen møtes på pub.

 

 

2 svar til “Vinmonopolets mars-eventyr”

“Kim Odland (RIP Black Cat). Solveggen er nemlig også navnet på øl han har brygget for både Gulating, i Dragur-serien som dessverre forsvant for fort, og The Vault.”
Kva er status for Kim Odland nå for tida? Er det ingen håp om at The Vault kan gjennoppstå på ein eller annan måte? Eg ser at Bøker og Børst har hatt eit øl frå The Vault på fat nyleg. Er vel fat frå konkursboet? Og, har de informasjon om når “ABC Brewing (Andrimne/Black Cat)” blei formelt avslutta? Det er vel snakk om ein del år sidan det var liv der?

Hva tenker du?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.