Kategorier
Breaking News

WTF?

LERVIG tvinges til å blokkere norske brukere på SoMe.

Du måtte kikke på kalenderen, ja. Nei, det er ikke 1. april i dag. Dette er ramme alvor – og det er Helsedirektoratet som står bak.

Helsedirektoratet har sendt brev til flere bryggerier med varsel om tilsyn. Dette fordi de erfarer at bestemmelsene om alkoholreklame brytes i stor utstrekning. Dette gjelder spesielt på hjemmesider og i sosiale medier.

I brevet understreker direktoratet at det er aktørenes eget ansvar at all informasjon til enhver tid er i tråd med reklameforbudet i alkoholloven.

Da svarer LERVIG, som formodentlig har vurdert forbudet som for utydelig og risikoen som for stor, på denne måten:

Det må være lov å være i harnisk nå? Vi er det i hvert fall. Vi er både sure og bitre.

Myndighetene har skjært seg. Rett og slett. De har malt seg inn i et hjørne og synes å være kry over det. «Vi er annerledes!», skriker de stolt til alle som vil høre på. Og til oss som helst ikke vil vite av dem. 

Også Salikatt har fått brev

Politikken som nå føres er arkaisk. Den tar ikke innover seg at verden har endret seg de siste årene. Måtene vi kommuniserer med hverandre på, person til person eller bedrift til kunde, har endret seg. Nasjonale grenser betyr nada på nett. «Man kan ikke se den grense på SoMe», for å låne fra en god, gammel sketsj. For vi må nok ta i bruk de eldre kulturelle referansene skal vi bli forstått av politikere som sitter fast i tiden før WWW. 

Om den europeiske politikken var en pub, så ville de norske politikerne vært den gamle gubben innerst i hjørnet. Du kjenner ham. Han som drikker den billigste ølen, har piss på buksebeina, har glemt å dra opp smekken, og med blodskutte øyne og en ånde som stinker av gammel tobakk og pølser i brød stirrer på alle de pene, velkledde menneskene som går fordi og mumler: «Jeg var også relevant en gang.»

Likhet for loven er et prinsipp et demokratisk samfunn ikke kan fravike. Men dagens lovverk, og Helsedirektoratets pedantiske tolking av lovverket, favoriserer utenlandske interesser på bekostning av norske. Hvordan er det mulig?

Du skal være en spesiell type sadomasochist for å forstå og godta dette. En med hjernekapasitet som er sterkt redusert av å ha gått med alt for stram nisselue over lengre tid. I tillegg har luen formodentlig vært trukket så langt ned at den har grodd fast over øyne og ører og dermed påvirket både gangsynet og evnen til å lytte.

Slik reglene nå tolkes, og med trussel om bøter hengende over seg, må LERVIG og Co paradoksalt nok flytte ut av Norge for å kunne konkurrere i Norge på lik linje med utenlandske bryggerier. 

Så da var det naturlig for oss å spørre Anders Heide Kleinstrup, daglig leder i LERVIG: Har dere vurdert å flagge ut? Er det en diskusjon dere i administrasjonen må ta med eierne? Frykter du at eierne vil flytte LERVIG ut av landet på grunn av de uholdbare betingelsene her til lands?

«Nei, ingen sjanse,» kan Anders betrygge oss med.

Heldigvis. Det er godt å høre for oss som er glade i våre lokal bryggerier, men å godta dårligere betingelser enn sine konkurrenter er ikke god business. Det er ikke bærekraftig. Something’s gotta give, som det heter på utenlandsk. LERVIG forstår det. Alle forstår det. Dette er uholdbart.

LERVIG ble født som et protestbryggeri. De har meldt seg ut av Bryggeri- og drikkevareforeningen. Nå melder de seg ut av SoMe i Norge. Websiden beholdes, men det er også alt. Skal du i fremtiden få vite hva LERVIG driver med, må du installere VPN eller håpe at websider som den du leser nå fanger opp og formidler det som skjer.

Vi antar at folk i utlandet, eller i Norge men med VPN, vil screenshotte LERVIGs bidrag på SoMe og dele dem på Facebrook-gruppen Followers of Lervig. Og Salikatts på gruppen Salikatt fra innsiå.

Og BR vil vi fortsette å være din “one stop shop” for alt som har med øl og brygging i Rogaland å gjøre. Så lenge det er lovlig, altså. 

Ja, for er BR tillatt? Joda, vi tilfredsstiller alle kravene i loven (se under). Vi er en uavhengig redaksjon, dersom to glade amatører kan beskrives som en redaksjon. Vi lar oss ikke diktere, vi tar ikke betalt, og vi garanterer ikke positiv omtale selv om vi som oftest gir det – av kjærlighet for våre lokale produkter.

Slik det står, er vi rett og slett beskyttet av ytringsfriheten.

Vi driver altså lovlig – i dag. Men vi frykter at vi er de neste på myndighetenes drapsliste.  

Så hva skal vi gjøre om Helsedirektoratet i neste omgang velger å forfølge oss? Om også uavhengige medier blir truet med bøter fordi folkehelsa?

Fakkeltog? 

La det ikke gå så langt. Men tenk gjerne på dette neste gang du går til valgurnen. Vi får de politikerne vi fortjener. 


Etter kl 21 så LERVIGs innlegg slik ut:

Ett svar til “WTF?”

[…] Inne på Ostehuset Domkirkeplassen er det høyt mellom gulv og tak. Veggene består av store glassplater, som de alt for kjente regndråpene hamrer på. I det som kan være den perfekte metafor for Ølnorge; stor takhøyde, høy gjennomsiktighet, men egentlig ganske grått. Det har Helsedepartementet sørget for. (Bakgrunn: WTF?) […]

Hva tenker du?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.