Kategorier
Breaking News Brewery

Nyheter fra Brix

Selv om Avishuset ikke lenger er et avishus, slippes det fortsatt nyheter derfra. Her er siste nytt.

Nye øl

Sven er friskmeldt, og har brygget masse øl. Flere typer står klare for å lanseres.

Den 28. august er det planlagt ølslipp med to nye øl. Det ene er en Extra Special Bitter og det andre er en tørrhumlet Saison.

Vi har smakt ESB’en, og den er veldig god. Det høres kanskje litt rart ut at Sven som er tysk brygger engelsk øl, men Sven “elsker ESB!” London og cask ales er noe han drømmer om: “Sist jeg var over til London fikk jeg en helt magisk, helt flat, wet hoppet cask ale servert på riktig temperatur slik at du kan smake det hele. Elsker det!”

ESB

Saisonen er brygget med den nye Belgisk Saison-tørrgjæren fra Fermentis som er leverandøren Sven setter høyest. Tørrgjær er også det han foretrekker å bruke siden han ikke har mulighet til å ta vare på eller dyrke opp en kultur. Det hadde kunnet gå om han brygget med samme husgjær hele tiden, men siden han brygger så mange ulike stiler med ulike gjær, så er tørrgjær det beste valget.

Senere kommer det også en Belgisk Dubbel hvor forbildet er Westmalle Dubbel. Den ligger på tank og koser seg til det blir plass på en av kranene. Vi har smakt denne også, og den er helt magisk. Her er det bare å glede seg.

Det er ikke bare belgiske og engelske øl som ligger klar på tank. Også en tysk Kellerbier, altså en ufiltrert lagerøl, står klar. Den kombinerer fin bitterhet med knusktørr maltkropp og er en skikkelig tørsteslukker. Ufiltrert øl bevarer mye mer av smaken enn typisk industrielt flaskeøl som er filtrert, pasteurisert og stabilisert for å tåle alle forhold under transport og butikklagring. Dette er et øl som virkelig demonstrerer fordelen av å drikke ølet der det ble brygget.

Kellerbier

“Jeg brygger gjerne en NEIPA, men selv foretrekker jeg de klassiske ølstilene. Disse skal jo også brygges slik at de videreføres og ikke forsvinner”, sier Sven. Ølene han brygger er skikkelige, ektefølte, og fra hjertet – og det merkes!

Snart skal han også brygge en mørk bock, som på en måte blir Brix sitt juleøl. Det kan bli sluppet i forbindelse med at Brix blir 1 år i begynnelsen av desember.

Sven har også gått til innkjøp av trefat, slik at det kan komme fatlagrede stouts på sikt.

I tillegg er det planer om å brygge en Helles, og nyinnkjøpt Tsjekkisk humle og floor malted Bohemian-malt skal brukes i en klassisk tsjekkisk pilsner.

Collabs

I morgen, den 21. august, brygger Sven sammen med Craig fra Yeastside Brewing Co. Da skal det brygges en “tysk-australsk pilsner”, altså en pilsner på 5.8-6% ABV med typisk tysk maltkropp fra Weyermann-malt, og så kommer Craig med en pose Galaxy-humle.

Uken etter kommer Wolfgang Lindell fra E. C. Dahls på besøk. Da blir det altså to tyskere i bryggeriet. De skal brygge en sterk, ravfarget Weissbier på 6.5%. Denne skal humles, og tørrhumles, med Mandarina Bavaria.

Uken deretter er planen at Gahr Smith-Gahrsen fra 7 Fjell skal komme til Brix. Her er det en pågående dialog om hva som skal brygges, men det ser ut som om det kan bli en klassisk DIPA.

I oktober kommer Andy fra Pax Bräu i Oberelsbach i Franken, cirka en time fra Bamberg, på besøk. “Han er litt crazy. Han startet i en gammel bygning på sin onkels gård, men er nå en av de fremste craftbryggerne i Tyskland”, forteller Sven. “Han er punkrockeren på den tyske ølscenen. Og han mener det! Han er ikke så forsiktig som de andre – han prøver seg på alt”. Da skal det brygges en Rauch Bock. Andy er nemlig kjent som en røykspesialist i Tyskland.

Alle disse bryggene foregår i åpningstiden slik at folk kan komme og se på og snakke med bryggerne. Følg med på Facebook.

I tillegg skal det brygges en collab med en lokal hjemmebrygger som også er en av stedets bartendere: Bjarte Bjørgen. Til årets Rogaland Ølfestival hadde Bjarte brygget en Sour Whiskey Berliner Weisse, og nå skal han altså få den brygget på Brix. “Jeg personelig syntes den ølen var kjempegod”, forklarer Sven, “så dette blir et av våre neste prosjekt. Det er jo en historie i seg selv at en av våre bartendere får brygge sitt eget øl her på Brix”.

Annet

Planen er å fokusere enda mer på kombinasjonen av øl og mat, der ølet i større utstrekning blir brukt i matlagingen som i sauser, dipper og marinader. Dermed går det an å ta seg en skikkelig matbit til ølet. Selvfølgelig går det også helt fint å besøke Brix uten å spise der – stedet er både bar og restaurant.

Det er også mulig å bestille omvisninger. Allerede denne helgen, den 23. august, skal Norbrygg Rogaland komme på besøk med en større delegasjon.

Apropos øl og mat: Svens tips er å lage humlesalt. Det er så enkelt som det høres ut – knus humle og grovsalt sammen i morter. Man trenger ikke veldig mye humle, for man vil bare ha et hint av den friske humlesmaken. Sven foreslår Citra-humle, og sier at det fungerer på det meste: salat, grillet kalkunbryst eller en enkel focaccia med smør. “Kjempegodt!”

Hva tenker du?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.