Kategorier
13 kjappe Homebrew Interviews Recipes

13 kjappe med Tandembryggeriet

Tandembryggeriet er Andreas Habel og Tania Hildebrand-Habel og sammen har de brygget øl med tysk presisjon siden 1996. Darauf ein Prost!

Hvordan startet interessen for øl?
Andreas: Interessen for øl har nok alltid vært der. Jeg kan huske at jeg hentet øl fra bryggeriet sammen med faren min da jeg var kanskje 5 eller 6 år. Øl har alltid fascinert meg på en måte.

Tania: Det begynte egentlig da jeg fikk lov til å kjøpe alkohol i puber og barer. Siden vi er fra Bremen i Tyskland var det mest Beck’s jeg drakk med vennene fra jeg var 16.

Senere ble vi begge to medlem i en ølklubb hvor det også var viktig å kunne noe teori om øl. I har også samlet vi på ølflasker fra hele verden, men vi kastet de fleste da vi flyttet til Norge. Vi har fortsatt en ganske omfattende samling med mer enn 400 forskjellige ølglass, flasker og bryggeriskilt og slikt fra bryggerier i Bremen. En del av samlingen er dokumentert på hjemmesiden vår.

Hvordan begynte dere med brygging?
Det begynte i 1996, da vi fikk internett. Et av de første ordene vi søkte på var selvfølgelig “Bier”, og vi fant raskt ut at det var mulig å brygge øl hjemme. Ikke langt fra Bremen fantes det en nylig åpnet bryggebutikk hvor vi kjøpte det første utstyret og bryggesett.

Har dere deltatt i konkurranser og har dere noen meritter?
Vi har deltatt noen ganger i Norbryggs publikumsfavoritt for noen år siden og kom hver gang så langt opp at vi vant noe. Senere deltok vi blant annet i urteølkonkurransen til Arkeologisk Museum i Stavanger 2013 (2. plass), What’s Brewing hjemmebryggerkonkurranse 2014 (2. plass), og hjemmebryggerkonkurranse til Stavanger Øllag 2016 hvor vi kom på førsteplass. Hovedpremien var at vinnerølet ble brygget hos Berentsens brygghus; Ølet heter Sweet Crude O’ Mine og kan kjøpes nå (høst 2017) i noen utvalgte puber som fører øl fra Berentsens på fat. Om du ikke har glemt skoletysken, kan du lese mer om det her.

Hva ved brygging er det som fascinerer dere mest?  
Tania: Jeg er mest opptatt av det ferdige produktet, men det som fascinerer meg mest er at en kan leve ut kreativiteten sin.

Andreas: Jeg liker best planleggingsfasen: Lese meg opp på ølstilen, formulere en oppskrift – det kan ta noen dager og uker før den endelige oppskriften er klar. DIY/mekking er jeg ikke så veldig interessert i – jeg kjøper heller noe som er ferdig og bruker tiden min på å brygge.

Hva slags utstyr brygger dere med/på?
Vi har en 50 liter Braumeister som vi bruker som hovedbryggeri. Ved siden av det har vi kjøpt et brukt 3-kjeles bryggeri (10 gal. Blichmann Boilermaker) som vi pleier å bruke for sterkere øl som man ikke nødvendigvis trenger 50 liter av. Til gjæring bruker vi en konisk gjæringstank som står i et kjøleskap med mulighet for kjøling og oppvarming. I tillegg har vi noen gjæringskar av plast og noen carboys som vi bruker for langtidsgjæring av surøl.

Dere brygger selvsagt helst sammen?
Siden vi er kjent som Tandembryggeriet er svaret opplagt – vi pleier å brygge i lag.

Er dere medlem av Norbrygg eller en annen bryggeforening?
Vi har begge to vært medlemmer i Norbrygg siden 2002. Å melde oss inn i Norbrygg var noe av det første vi gjorde da vi kom til Norge. Vi hadde medlemsnummer der før vi fikk et ordentlig personnummer. Senere har vi også blitt sertifiserte øldommere.

Hva foretrekker dere å brygge og hvorfor?
Generelt sett brygger vi egentlig de fleste ølstiler. Vi har noen “faste” øl som APA, hveteøl og stout som vi brygger regelmessig og hvor vi justerer oppskriften litt for å kontinuerlig forbedre ølene. Men vi liker også å komme oss ut av komfortsonen og prøve noe nytt. Tania er veldig glad i surøl, derfor gjærer det alltid Berliner Weiße, Lambic o.l. i kjelleren.

Hva er den største bryggetabben dere har gjort?
Vi har sikkert opplevd det som alle før eller senere kommer til å oppleve, slik som åpne ventiler som burde har vært lukket, flaskebomber – og da gjerne flasker med stout som eksploderer mens man er på reise, slik at ølet har god tid å lage en skikkelig oversvømmelse – og infeksjoner. Det eneste ekte bryggetabbe er vel at vi hadde alt for bittert øl en stund fordi vi gikk vekk fra å bruke humlepose/humlefilter under kokingen og hev humlen rett i bryggekjelen i stedet. Vi opplevde en stor økning i utnyttelse av bitterhumlen, slik at vi nå har redusert humlemengden til en tredjedel av det som vi har brukt tidligere.

Hvordan reagerer omverdenen på denne altoppslukende hobbyen?
Siden vi begge er hjemmebryggere har vi nok ikke de utfordringene mange andre bryggere har hjemme – vi gleder oss begge to når det lukter malt og humle i hele huset! Venner, kollegaer og bekjente er jo glad for å kunne smake på gratis øl av høy kvalitet.

Beste tips til nybegynnere?
Keep it simple – begynn med enkelt utstyr og enkle oppskrifter (eller kjøp et ferdigblandet ølsett) for å bli fortrolig med fremgangsmåten. Det er også viktig å ha kontroll på gjæringstemperatur helt fra begynnelsen. Ta gjerne kontakt med Norbrygg for å få bedømt ølet ditt av en øldommer og få innspill på hvordan bryggeprosessen eller oppskriften kan forbedres. Ikke minst: Bli medlem i Norbrygg!

Hva er det beste ølet dere har brygget og kan vi få oppskriften?
Det beste ølet er nok vår Sweet Crude O’ Mine, en imperial stout som vant Stavanger Øllags hjemmebryggerkonkurranse i fjor. Alle våre oppskrifter etter 2010 er åpent tilgjengelig i bryggeloggen. Akkurat dette ølet finnes oppskrift på her.

Hvis dere måtte holde dere til en øl resten av livet, hva ville dere valgt?
Tania: Uten tvil – Boon Oude Geuze!

Andreas: Det blir sikkert en APA eller IPA – kan godt drikke Lervig Lucky Jack eller Salikatt Junaiten for resten av livet.

Hva tenker du?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.