Kategorier
13 kjappe Homebrew Interviews

13 kjappe med Bloody Rabbit

Norbryggs ølfestival Publikumsfavoritt 2018 nærmer seg, så vi har tatt en fot i bakken med et av de deltakende bryggeriene: Bloody Rabbit Brewing.

Hvordan startet interessen for øl?

Hein Frode Hansen: Etter årevis med mye pilsner, begynte jeg å få smaken for Dunkelweisse etter endel Tysklandsbesøk. Så caskøl på puber i England. Engelske IPA´er gikk over i amerikanske. Så kom Pale Ale´en for folket – Lucky Jack – og overgangen var komplett. 

Frode Dahle: Da jeg vokste opp var det TOU som sto hjemme i kjelleren, så den smaken ble starten. «Ole Simon» på Sandnes var den lokale ølbutikken som åpnet for nye smaker. Så etter hvert har reiser og lokale puber og bryggerier fra fjern og nær utfordret ganen.

Hvordan begynte dere med brygging?

Hein: Jeg fikk et sirup-sett av en kompis våren 2010. Med null peil og null retning ble et rimelig defust golden ale laget. Syntes selv det smakte fortreffelig. Så våren 2012 var vi en gjeng på 6 kompiser som spleiset på en Beerbrew 30 og satte igang. Først ut var en IPA som ble rimelig sterk. Vi kunne ikke så mye om vannmengde på den tiden. Etter hvert ble tidskjemaene til folk for travle, og kun jeg og Frode stod igjen med stor interesse. Dette var i 2013. Mot slutten av 2015 kom Per Einar Sæbbe tilbake i det gode selskap. Først kjørte vi på med sett fra Ølbrygging.no og Bryggselv. Etterhvert har vi for det meste laget egne oppskrifter og trives med det. 

Frode: Kjøpte et sirup-sett en gang på 2000 tallet. Det ble stående i kjelleren flere år etter at det gikk ut på dato. Kjøpte så et nytt sett høsten 2011 som ble brygget – selvsagt med stort hell. Våren 2012 spleisa 6 kompiser på en BB30 – og 3 av oss reiste på bryggekurs på Helleland i regi av Bryggøl. Om kurset gjorde oss klokere vet jeg ikke, men vi kom hjem fulle av pågangsmot og startet produksjon i vilden sky uten å egentlig å vite noe om hva vi drev med. Øl ble det, og smakte gjorde det uansett. Entusiasmen var stor i starten , men siden var det bare Hein og meg som holdt på. Etter hvert kom Per Einar inn, og vi tre holder koken fortsatt.

Har dere deltatt i konkurranser og har dere noen meritter?

Hein: Vi har vel vært med i en del konkurranser og det har for det meste blitt 3. og 4. plasser. Neida. Vi deltok i Stavanger Øllags første hjemmebryggerkonkurranse og fikk to første plasser (fagjury og folkejury) og en 2. plass (folkejury). Dette var en veldig positiv opplevelse for nybegynnere som oss. Det kjekkeste var da Mike Murphy tok meg til side og sa «Your beer was the only one I finished».

Ellers vant vi fjorårets What´s Brewing-konkurranse med NEIPA´en vår «Citra Kanin». Denne ble så nedskalert og brygget kommersielt av Yeastside Brewing ekslusivt for Gulating her på Vestlandet. 

Craig (Yeastside), Hein, Per Einar og Frode på Whats Brewing’s hjemmebryggerkåring 2017.

Hva ved brygging er det som fascinerer dere mest?

Hein: For min del er det prosessen med å finjustere oppskriftene og nerde litt på de forskjellige stegene fram til ferdig produkt; å eksperimentere med smaker. 

Frode: Produktet først og fremst, og hvordan ulike ingredienser setter smak i ulik grad. Gjerne noe som ikke er gjort før. Gadgets og DIY er kjempegøy som å tweeke bryggemaskinen, bygge temperaturregulatorer, gjæringsrom og slikt.

Hva slags utstyr brygger dere med/på?

Frode: Vi startet med en BB30 v1 – denne brukes nå som skyllevannsvarmer – og original mini sirkulasjonspumpe, som var skikkelig dårlig, og den medfølgende kjølespiralen. Kjøpte deretter en brukt BB60 v2. Denne hadde noe feil med varmeelementet og ble byttet i en BB60 v3. Til denne bruker vi en chuggerpumpe til kontinuerlig sirkulasjon av vørter.

I tappeåpningen på BB60 er det montert et Blichmann-termometer.  Vi har to ekstra varmeelement på 2*500W som vi bruker for å korte ned oppkok. Vi bruker kjølespiralene fra BB30’en og BB60’en samtidig til kjøling. Vi har endel glassballonger i ulike størrelser til langtidslagring, og dobbelt opp med bøtter og dill til gjøring for å forhindre «smitte» fra surølproduksjon til øl som absolutt ikke skal ha slikt i seg.

Hva er fordelene og ulempene med å brygge flere sammen?

Hein: Fordelen er at det er veldig sosialt og trivelig å brygge med mine kompiser. Det å dele opplevelsen av å ha laget noe bra – eventuelt mindre bra. Ulempen er å få et travelt tidskjema med jobb og familie koordinert nok til å finne tid til å gjøre dette sammen. Men det er kun en hobby så det er en fin balansegang der.

Frode: Fordeler – veldig sosialt og flere til å komme med gode ideer eller til å ta de litt for crazy ideene ned på jorden. Kjekt å ha noen som en kan nerde sammen med når vi driver og brygger og prater øl i timevis. Kjekkere å drikke sammen også. Flere til å gjøre de kjedelige tingene som å vaske utstyr og flasker samt fordeling av innkjøp. 

Ulemper: Det kan til tider være vanskelig å koordinere brygge- og tappedatoer i en «travel» hverdag. Jo flere kokker, jo mere søl.

Hein og Frode i bryggelokalet

Er dere medlemmer av Norbrygg eller en annen bryggeforening?

Frode: Hein og jeg er medlemmer av Norbrygg.

Hva foretrekker dere å brygge og hvorfor?

Hein: Ølmessig har vi hatt en stor progresjon siden vi startet. Vi prøvde i starten å brygge rimelig typeriktige øl ut i fra en definisjon, for så å «fucke» de opp med å eksperimentere til det ugjenkjennelige. Vi er veldig glade i brettanomyces og styrer mye med dette. Samtidig er det digg å brygge en helt straight pale ale som kan nytes etter å ha klippet plenen (de få gangene det skjer). Akurat nå har vi flere lambics stående på glassballonger. Det har blitt en del glassballonger etterhvert. Neste steg er eiketønner. Så hvis noe har noen brukbare de bli donere til Bloody Rabbit Brewery så ta gjerne kontakt.

Frode: Foretrekker nok å brygge surt / farmhouse. Men det har nok med hva jeg liker å drikke for tiden. God pils er også digg. Trikset er bare å brygge ofte som får en laget alt og slipper å ha noen favoritter. Foretrekker også å lage nye ting  – er ikke ofte vi har laget det samme ølet mange ganger.

Hva er den største bryggetabben dere har gjort?

Hein: Det er mange og sikkert de vanligste. Glemt humle, feil humle på feil tidspunkt, for bitter øl, for lite bitter øl, for lav mesketemperatur, for høy mesketemperatur, glemt å røre inn karboneringssukker og så videre.

Frode: Tabber? Eller det som Hein sa….

Hvordan reagerer omverdenen på denne altoppslukende hobbyen?

Hein: I starten var den meget mye mer altoppslukende for min del. Det ble lest og pratet om, diskutert, googlet, pratet mer og så videre. Til slutt ble jeg forsiktig minnet på av min bedre, og ofte mer fornuftige, halvdel at det faktisk går an å prate om andre ting enn øloppskrifter og brygging. Det går bedre nå.

Frode: Det er godt å ha en hobby. Altoppslukende – er vel litt hva en legger i det. Det er vel med ølbrygging som med alle andre hobbyer. Det er kjekkere jo mer en gjør det – så lenge det ikke blir stress. Jeg er heldig og brygger sammen med mennesker som utfyller hverandre kompetansemessig. Famile og venner ser at vi får ting til og er entusiastiske.

Beste tips til nybegynnere?

Hein: Prøv dere frem selv og ikke alltid hør på alle andre hvordan ting skal gjøres, men samtidig bruk andres råd der dere står fast eller trenger hjelp. Med andre ord vær selvstendige med hjelp av andre.

Frode: Prøv og feil – og ikke gi opp. Spør om råd, men ikke alltid hør på de rådene du får. Vær tro til egne ideer.

DDH Kanin Lambic/IPA 2018

Hva er det beste ølet dere har brygget og kan vi få oppskriften?

Hein: Her vil nok vi ikke bli enige. Vi laget en Farmhouse Ale som ble ettergjæret med Brettanomyces Bruxellensis som vi kalte Citra Saisoma Brett. Den er vi dessverre tom for nå, for den utviklet seg enormt bra i løpet av sin tid på flaske.

Frode: Beste? Det er som å spørre om hvem som er favorittungen – hehe. Nei, si det – må nok være en av de sure med Brettanomyces. Kanskje Sur Fjøskanin ( hylleblomst og bringebær) eller Kaniner Weisse (Pasjonsfrukt/ brett)

Hvis dere måtte holde dere til en øl resten av livet, hva ville dere valgt?

Hein: Ett ølmerke? Hm…. Akkuratt nå Hazy Days fra Lervig. En flott og fruktig go-to-øl som de dessverre har sluttet å brygge. Satser på at de finner på noe annet digg som erstatter den. Men det tviler jeg ikke på.

Frode: Ølmerke…. Monkey Brew fra Trondheim er flinke karer. Glyptodon er/var digg. 

Følg gjerne gutta på Facebook. Flere oppskrifter finner dere her.

Hva tenker du?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.