Kategorier
Det store intervjuet Interviews

En øl med Hans Egil ‘Panzer’ Løe Abelsnes

Han er kjent for så mye. Han driver gitarverksted i Sandnes; han har samlet inn musikkinstrumenter til flyktninger; han har nettopp startet Youtube-kanalen Panzers Guitar Extravaganza; han har brygget flere øl hos Kinn; og ikke minst er han musiker i en lang rekke band, mens rollen som gitarist i Skambankt er det alle kjenner ham for.

Vi møtte Hans Egil Løe Abelsnes på stampuben Mellombels for å snakke om det meste, men mest om øl.

Intervju er han derimot ikke kjent for. Det er ikke mange han har gitt, og profilen hans på Wikipedia er ikke blant de fyldigste. “Gift, far, gitarist i Skambankt”, står det kort i Twitterprofilen, og når Skambankt blir intervjuet, er det andre som trer frem og fronter bandet.

Men øl vil han gjerne snakke om, så vi setter oss ned i to lenestoler ved enden av baren på Mellombels og får servert en surøl fra Alvinne. Den første av mange.

BRYNE

“Er ikke dette stampuben min?”, spør Hans Egil bartenderen. Det er mannen de kaller ‘Hesten’, Einar Haga, som står for serveringen i dag. “Det er det,” kommer svaret. “Alle bartenderne hilser på deg når du kommer innom.”

Hansi hilser på alle han også. I de timene vi sitter der kikker han opp hver gang en ny gjest kommer inn, hilser og smiler, slår av et par ord. Alle kjenner Hans Egil på Mellombels. Det er hans Cheers. Where everybody knows your name.

Kleppmannen med kone fra Sandnes flyttet fra Stavanger til Bryne i 2004 og trives bedre og bedre i byen som har et svært levende ølmiljø, med masse hjemmebryggere, ølklubber, Brix Brygghus og ikke minst Mellombels.

“Thime Station har også et godt ølutvalg. Det er en brun pub hvor jeg har spilt flere ganger med det irske bandet mitt. Og snart åpner det en ny restaurant like ved som jeg tipper også vil få et ølfokus. Den skal drives av broren til Bjørn [Hagerup Røken, også kjent som Slipskongen, som driver Mellombels]. Han driver allerede Jordbærpikene som faktisk også har endel øl.”

ØLINTERESSEN

Før han ble interessert i øl, var han interessert i vin. “Det ble aldri så nerdete som ølinteressen er. Jeg kjøper ikke så mye vin lenger, men jeg smakte nettopp en veldig god vin på Egget. Roy hadde funnet frem en Kalkspitz – en østerriksk perlende, jordlig vin som har mye til felles med sider og øl med Brettanomyces. Den fikk meg til å tenke på likhetene mellom vin og øl.”

 

Ølinteressen ble vekket for fullt etter at han, for ti år siden, ble invitert inn i den lokale ølklubben Hopheads.

“Tarjei Sel, en av pådriverne i Hopheads, fulgte meg på Twitter hvor jeg la ut noen ølbilder. Han så kanskje et potensiale i meg, så han inviterte meg inn. Alle der er eldre enn meg og har drevet på med øl lenge – jeg vet ikke hvor lenge eller hvor navnet kommer fra – så det ble en bratt læringskurve, men nyttig og lærerikt. Nå har de blitt nære venner og vi omgås også i ikke-ølrelaterte sammenhenger.”

“Før Hopheads hadde jeg famlet litt i blinde – jeg hadde ingen venner som drev med øl, og det var ikke et stort miljø den gangen. I tillegg hadde jeg aldri vært spesielt glad i pils. Når jeg gikk på Checkpoint i ungdommen så drakk jeg heller Newcastle Brown Ale og Murphy’s.”

“I gamle dager kunne vi i Hopheads smake oss gjennom alle nylanseringene på polet, men det går ikke lenger så nå har vi heller temasmakinger. Nylig hadde vi en ost- og ølsmaking med 6-7 oster med øl til som var kjempespennende.”

“Av og til samles vi og lager mat. Så tar folk med øl som de tror vil passe til maten. Det går litt prestisje i det, og det er ikke alltid den ølen man tror eller har lest at vil passe, som faktisk gjør det. Det er fascinerende. Motsetninger funker ofte.”

HJEMMEBRYGGING

Når vi penser temaet over på hjemmebrygging, så overrasker han med: “Jeg driver ikke med hjemmebrygging.”

“Jeg har ikke brygget alene på mange år. Jeg driver jo med musikk, og det er ganske altoppslukende. I tillegg tar det tar mye plass, så jeg må velge vekk ting. Men jeg har en bod til øl!”

“Selv om det er ti år siden jeg begynte med hjemmebrygging, så egentlig har jeg brygget veldig lite fordi jeg etterhvert prioriterte det bort.”

“Jeg har muligheten til å brygge i blant med Rikssvanen Hjemmebryggeri eller Garasjen Mikrobryggeri som er veldig gode venner av meg.”

“Joar i Garasjebryggeriet er en utrolig kjekk kar som i det siste har drevet mye med Stouts. Han har en Stout som heter Igor som han har brygget flere varianter av. Jeg fikk skaffet ham noe Kopi Luwak-kaffe som han tilsatte i en batch. Det var ikke mye som trengtes, men den ble veldig god.” [BR anm.: Igor Kopi Luwak har 4.71 i rating på Untappd]

KINN

Så hender det at han brygger hos Kinn, noe han også har gjort sammen med Rikssvanen.

“I fjor var Terje [Vinterstø Røthing – barndomsvenn og kollega fra Skambankt] og jeg på Smaabrygg som er en veldig hyggelig hjemmebryggerfestival. Vi var blitt invitert som dommere for å kåre årets beste stand, mens Espen Lothe og Thomas Hovlandsvåg fra Kinn var fagjury. Rikssvanen vant beste lagerøl, en pre-prohibition øl. Terje, som ofte er litt frampå og sprer tanker og ideer, noe det gjerne kommer mye godt ut av, spurte Espen om Rikssvanen kunne få brygget ølet hos Kinn. Espen trakk på det, det er jo mange hensyn å ta som kanskje Terje ikke tenkte på. Så kom jeg på at vi har jo Julevreden, så jeg foreslo at ølet skulle bli det neste Vredeølet. Det endte med at jeg dro sammen med Rikssvanen til Kinn for å brygge.”

Hansi sammen med barndomsvenn og bandkompis Terje Vinterstø Røthing hos Lovløs på Tons of Rock.

Hos Kinn har han også brygget Sirene, en Saison, i forbindelse med utgivelsen av Skambankts album med samme navn i 2014. “Jeg liker klassiske, belgiske ølstiler. Nå som det er så ENORMT humlefokus går jeg ofte litt ‘humlelei’.” [BR anm.: Og med det er et nytt begrep etablert]

“Jeg vil ikke snakke ned humlerike øl. Det er fantastisk godt med en crisp og fin Pale Ale eller en klassisk IPA. Jeg kan også drikke en snill NEIPA, men jeg fortrekker de lettere variantene fremfor de mest ekstreme DDHene. Det blir for mye for min gane – for søtt og overveldende. Jeg liker bitterhet, som i Kinn sin Vestkyst.”

“Greien med Saison er at jeg synes det er veldig interessant med gjærpreg. For lenge siden var det en lokal hjemmebrygger som brygget en rekke like ales men med ulike gjærtyper, og det var utrolig interessant å oppdage hvor mye det hadde å si.”

“Jeg liker også øl med brett. De litt funky ølene er kanskje det jeg liker aller best. Det burde være mer ‘utbrett’ blant lokale bryggerier!”

“Til Sirene hentet Kinn gjær fra Ægir fordi jeg ville ha en tørr, crisp Saison inspirert av Saison Dupont som er en av mine favoritter. Espens fruktige gjærtyper fungerte ikke til det uttrykket.”

Det har blitt mange øl hos Kinn etterhvert. Før de brygget Sirene hadde de brygget Voodoo, en svart IPA, i 2013. Og i 2018, til albumet Horisonten Brenner, brygget de Gribben, en APA i butikkstyrke.

“Vi må jo ta litt hensyn til distribusjonsleddet. Det er enklere for konsertarrangørene å ta inn Gribben enn for eksempel Voodoo.”

For to år siden fikk de også brygget Julevredeølet Mandarin Pale Ale hos Kinn. “Tanken var å lage et ukomplisert pøseøl i butikkstyrke med litt julepreg fra mandarin. Det funket veldig bra.”

“Vi setter stor pris det når ølene ikke bare blir one-offs til arrangementene våre. Voodoo har blitt relansert to ganger, og det er veldig stas. Det er nok det ølet jeg er aller mest fornøyd med.”

“Når jeg skal brygge hos Kinn, så må vi finne løsninger som passer for oss begge. Det begynner med at jeg ringer til Espen og kommer med mine ideer. Så sparrer vi litt, men jeg har ganske frie tøyler.”

“Det mest utfordrende ølet var nok Voodoo, for det var ingen som hadde brygget svart IPA i Norge før. Jeg måtte gå noen runder med Espen fordi han syntes dette var nærmest ukristelig. Han er på mange måter en tradisjonalist – og verden trenger slike. Han kom på glid etter å ha lest om stilen og blitt interessert i den.”

“Jeg har allerede begynt å tenke på ølet vi skal brygge til neste album. Espen har et fatlagringsprogram, så det hadde vært gøy å gjøre noe slikt. Mikkeller har en veldig god øl, Nelson Sauvignon, som er gjæret med brett og champagnegjær og lagret på hvitvinsfat fra østerrikske Weingut Kollwentz, så jeg vil gjerne tenke i de baner.”

SITT EGET ØL

“Noe av det morsomste og hyggeligste jeg har opplevd er også Kinn-relatert, nemlig overraskelsen jeg fikk på min 40-årsdag. Trine, min kone, og jeg dumpet ungene hos svigermor i Stavanger, og så gikk vi to på Øst for å ta noen øl for så å gå ut og spise sammen. Trodde jeg. Men bak ryggen min hadde Terje gjort en avtale med Trine. Da vi ruslet tilbake mot byen, sa Trine ‘Skal vi ikke bare gå innom Hanekam og se om det er noen kjentfolk der?'”

“Det var Gatefest i Fargegata, så det var MASSE folk der. Da vi kom til Hanekam, stod Frisør-Tom i døra og ønsket meg velkommen og gratulerte med dagen. Så tok han tak i meg og geleidet meg ut i bakgården.”

“Der stod hele gjengen; Ølklubben, bandet, venner. De hadde rigget egen bar som var dekorert med bilder av meg i forskjellige positurer – fra barndommen og alt. Så fikk jeg en øl i hånda med tegning av meg selv – Alt Panzer, en Altbier som jeg i utgangspunktet ikke er blodfan av. På baksiden av etiketten hadde Espen skrevet en hyllest til meg på poetisk nynorsk om valgene en har midtveis i livet.”

“Jeg ble så rørt at det kom noen tårer da jeg stod der. Det var en utrolig fin gest fra alle involverte.”

“Ølet ble også sluppet kommersielt. Det var en solid hyllest, og et godt øl. Ja, et meget godt matøl.”

LOKALE BRYGGERIER

“Jeg har enorm respekt for det Salikatt driver med – at Bjarte driver det alene, uten investorer eller rike onkler. Det er craft i sin ytterste konsekvens.”

“Se på RYGR også. De har fått ufortjent mye pes for linken til Rema. De skal levere til Rema, men de har også frie tøyler. Jeg har fått smake på noen av sterkølene deres, blant annet en Quadruppel som Øyvind mente var for fersk. Når den var så jævlig bra fersk, så gleder jeg meg til å smake den når den er klar. Jeg synes det er veldig spennende med RYGR, og det er stas å ha et lokalt bryggeri.”

“Brix er også spennende. Det er jæklig kult at de får det til. Og det er bare en halvtime med tog fra Stavanger.”

“Og så er det fantastisk det Fred har fått til med Berentsens! Det ølet han vant Det Norske Måltid med, Cloudberry Imperial Gose, var utrolig god. Jeg kunne godt tenkt meg å smake en nedskalert butikkstyrkevariant av den.”

FESTIVALER

Mens alle med litt interesse for musikk eller øl eller begge deler kjenner til samarbeidet mellom Kinn og Skambankt, er det kanskje ikke så mange som vet at Hans Egil også har brygget øl med Christianssand Brygghus – den gang gutta som nå driver Qvart Ølkompani brygget der – i forbindelse med bransjefestivalen Sørveiv. “Det ølet var kun for festivalen. Det var et stunt. Jeg hadde ikke mye jeg skulle ha sagt, jeg var bare med og brygget.”

“Av ølfestivaler pleier vi å reise fast på Mikkeller Beer Celebration, mens Sur & Bitter må jeg innom i år. Den er veldig hyggelig og intim, noe også Ølfestivalen på Nærbø er. Den er så old school – i en gammel gymsal. Det er veldig nedpå, og man treffer så mange i det norske ølmiljøet der.”

“Nå har vi for første gang på lenge ikke spillejobb på samme dag som Heimabrygd, så jeg satser på å besøke den i år.”

 

“Det frister ikke å stå i kø for de hippeste bryggeriene. Jeg er lei hipsterjaget. MBCC har så mye annet bra enn det hipsterne står i kø for. Jeg nevnte at vi i Hopheads pleide å smake oss gjennom Vinmonopolets nyhetslanseringer. Det fungerte bra mens de slapp 20-25 øl av gangen. Da de bikket 50 fikk jeg angst fordi nå kunne jeg ikke lenger smake alt. Men så kom jeg til erkjennelsen at ‘drid i – det er så mye god øl uansett’. Slik er det på festivaler også. Man trenger ikke stå i kø for akkurat DEN ølen – det er så mye annet som også er godt. Det er ikke vits i å bruke tid på.”

“Jeg er ikke en ticker. Jeg bruker Untappd som en logg for meg selv, og mer på ølsmakinger og festivaler enn i hverdagen. Den er grei å ha for å holde oversikt.”

SKAMBANKT

Hansi forteller at det ikke er sex and øl and rock ‘n’ roll når Skambankt er på tur.

“Vi breaka så sent at vi alle var voksne og etablerte. Det blir fest, ja, men det er rolig.”

“På rideren til Skambankt har vi en kasse pils, rett og slett fordi vi har endel gjester og folk i crewet som liker det. Men vi har også 12 Pale Ales i butikkstyrke; assortert polutvalg med IPA, Stout, Porter og surøl; og et par flasker vin.”

“De andre gutta i bandet er også glade i øl, men det er jeg som har ansvaret for ølet på rideren. Børge [Sageng Henriksen], som spiller trommer, er kokk og deler interessen for øl, mens Tollak [Friestad] tar seg av vinen.”

“Det hender rett som det er at lokale bryggerier finner frem godsakene når Skambankt kommer til byen. Vi spilte for eksempel på en festival i Gvarv i Telemark i fjor sommer. Da hadde vi en avtale med Ingeborg og Eivin om bryggeribesøk som det ikke ble tid til, men da stod det en pose med med Lindheim-øl backstage. Og spiller vi på Sørlandet så er Nøgne alltid spandable og stikker innom. Det er veldig hyggelig.”

ASSOSIASJONER

For å teste kreativiteten til Hans Egil forsøkte vi oss på noen assosiasjoner. Vi hadde på forhånd valgt ut noen band og artister som vi antok at han ville ha et forhold til, og ba ham fortelle oss hvilke ølassosiasjoner han hadde til dem.

The September When
“Ja, jeg liker dem. Det var en slags guilty pleasure for meg i barndommen. Når man drev på med heavy metal så var det ikke akseptert å høre på slikt, men jeg hørte mye på dem i skjul. Jeg tenker Blonde. En sommerøl – lyst og lett og party – som på overflaten er enkel men som også har kompleksitet. Jeg lærte meg bassen til et par av albumene deres, mens gitarspillet er så jævlig komplisert at det er helt umulig å sitte og lære seg.”

Frank Zappa
“Da må vi ut på viddene. Jeg har et forhold til Zappa, men jeg har ikke gått i dybden musikalsk. Jeg liker å se på konsertopptak av ham. Jeg må tenke galematias nå. Vi er faktisk på en kompleks Stout. En dessertgreie av typen ‘Pecan Cheesecake’. Kanskje noe fra Cervisiam?”

Led Zeppelin
“Det er et old school rock ‘n’ roll-band som fortsatt ruler, så det blir en Engelsk Bitter.”

Kaizers Orchestra
“Tsjekkisk pilsner!”

Kvelertak
“De er gode venner av oss. De var support for oss i 2009, men så, i løpet av den tida Skambankt hadde en pause fra 2010 til 2014, tok de syvmilssteg. Satan for et band de er! De har på mange måter gått forbi oss fordi de er store i utlandet og har spilt support for Metallica og sånn. Her må vi tenke norsk som har gjort det stort i utlandet, som LERVIG. Samtidig er det komplekst. Metal er som løk – man må skrelle lag for lag. Så kanskje en dobbel IPA? Litt bitter og truende, men god når du har vendt deg til den.”

Skambankt
“Jeg kan bare snakke for meg selv, men jeg ville sagt IPA. En svart IPA som Voodoo.”

LESERSPØRSMÅL

I forkant av intervjuet ba vi folk som kjenner Hans Egil om å bidra med spørsmål.

Hophead og Gulatinger Sølve Friestad ba oss spørre hvilket belgisk bryggeri Hansi foretrekker.

“Det må jo bli et av surølsbryggeriene som 3 Fonteinen, Oud Beersel, Cantillon eller noe slikt. Når folk spør meg om favoritter og lister så blir jeg stående fast fordi det forandrer seg hele tiden. Jeg er ingen listeperson. Jeg klarer ikke å sette ett bryggeri foran andre.”

Da måtte vi selvfølgelig følge opp med å spørre om hva som er favorittbandet hans. Det var et spørsmål vi fikk tilsendt fra Rikssvanebrygger Eskil Eriksen. Vi får ikke svar, men spørsmålet får frem en smittende latter. Til å være en stor mann med utseende som passer en som har vokst opp på mørk, dyster metal, har Hans Egil en lett og perlende latter som sitter løst.

Vi følger opp med ‘Hvilken gitarist er best av Ritchie Blackmore og Jimmy Page?’. 

“Det er helt umulig å svare på. Jeg er glad i begge to. De kommer fra to ulike skoler og kan ikke settes opp mot hverandre. Det blir urettferdig.”

Eskil bidro også med følgende spørsmål: ‘Han har guilty pleasures når det gjelder musikk, men har han noen guilty pleasures når det kommer til øl – noen industripils han liker i det skjulte?’ “Jaaaa”, drar han på det, “Den ufiltrerte til Ringnes er faktisk helt OK. Jeg sier ikke at det er en god øl, men…”

Vi har blitt tipset om at det etter en bursdagsfest for noen måneder siden ble liggende igjen mye industripils. En leser lurer på om Hans Egil har drukket denne i smug, men det avviser han: “Det er ei venninne av Trine som skal hente ølen. Men hadde jeg hatt behov for det, så hadde jeg ikke nølt. Herregud, jeg er jo ikke fanatisk! Det hender rett som det er at vi kommer til et spillested hvor de kun har industripils, så jeg drikker jo det og.”

“Det er for mye jåleri blant dem som rakker ned på industripilsen. Jeg tar meg selv i det også, men det blir bedre med alderen. Det er en ovenfra og ned-holdning som ikke er så sunn, og jeg må av og til ta meg selv i nakken for ikke å være slik selv.”

Vi avslutter med vårt noenlunde faste leserspørsmål: ‘Hva ville du helst av å drikke gratis øl resten av livet men alltid sammen med Knut Arild Hareide og Olaug Bollestad, eller å aldri drikke øl igjen?’.

“Det er et vanskelig spørsmål! Jeg må innrømme at Knut Arild har seilt opp som en figur jeg synes er kul. Han står for sine standpunkt. Olaug Bollestad måtte jeg valgt vekk. Det ville vært vanskelig for meg å aldri drikke øl resten av livet, men siden jeg ikke kan velge bort Olaug, måtte jeg ha klart meg med vin.”

Hva tenker du?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.