Kategorier
Festivals

Noen ord med den nye Sur & Bitter-generalen

Når denne artikkelen slippes er det bare ett lite døgn til historiens fjerde Sur & Bitter-festival åpner dørene i Olav Kyrres gate 5 i Sandnes, bedre kjent som KINOKINO. De tre første festivalene har Stian Bru fungert som festivalsjef. I år det det Mari Aartun som står ved roret. Vi i BR har fått noen ord med henne midt i den travle innspurten.

Hvem er Mari Aartun og hva er hennes forhold til øl?
– Jeg har akkurat tredd inn i «slutten av 30-årene», har to barn og bor på Orstad. Litt over gjennomsnittet interessert i øl. Medeier i et par steder som selger alkohol her og der [Red. anm.: Blant annet Melkebaren, Petite, Brix, Mellombels og Bar Bache]. Ses ofte på konsert, med en øl i hånda, sammen med gode venner. Har haiskrekk. Synger alltid i bilen. Og henger dorullen med papiret utover.

Er du på Untappd og bruker du det?:
– Jeg har hatt en bruker på Untappd i ca 11 år. Jeg var ganske aktiv i en periode, da det ble en del ølsmakinger i heimen. Bruker det litt sånn i rykk og napp. Så det kan til tider se ut som jeg drikker litt for mye på rappen. Men jeg er bare treig med å legge inn.

Mari har fått sitt eget øl i anledning årets Sur & Bitter. Ikke overraskende en sur-øl.

Har du en favoritt øltype og hva er ditt «Goto øl»?
– Sur-øl! Uten tvil!! Mitt første spørsmål hver gang det er min tur i baren er «Hva har du av sur-øl?» Jeg liker å prøve noe jeg ikke har smakt før, så any Sur-øl egentlig. Om det ikke er å oppdrive, havner jeg fort på Kronenborg Blanc. Ofte.

Hvis du må velge: NEIPA eller “gammelmanns”-IPA?:
– Hvis jeg må velge, NEIPA. Jeg er ikke en stor humlefan, og får faktisk littegrann sånn vondt på tunga av det. Så jeg styrer som regel unna. Men NEIPA har ikke fullt så mye bitterhet i seg, så ja. Om jeg måtte velge!

Favoritt mat- og øl-kombinasjon?:
– Det må bli pinnekjøtt og pappas hjemmebrygga juleøl.

Favoritt øl-destinasjon?
– Jeg har ikke vært der enda, for jeg tror fort det hadde vært Belgia. Trappist-øl. Frukt-øl, Og sur-øl. An mass!

Hvilken kjennskap og forhold hadde du til Sur & Bitter før du ble utnevnt til ny festival-general?
– Jeg har vært med både med litt frivillig arbeid og som gjest under 2 tidligere Sur & Bitter festivaler. Jeg ble hanket inn via Melkebaren for å hjelpe til litt, og var ikke vanskelig å benår jeg ble spurt om å hjelpe til året etter. Kjempekjekk festival! Det å bli spurt om å fylle skoene etter Stian [Bru] – og de er ikke små kan jeg love deg – var først litt skremmende, men samtidig kjempestas! Det er et fantastisk bra team som har vært med å arrangere festivalen siden oppstart, og jeg gleder meg STORT til fredag. Skikkelig!

Hva skal kjennetegne Sur og Bitter-festivalene? 
– Jeg håper jo å være med å videreføre visjonen til tidligere festivalsjef Stian, der det ønskes å skape en festival for sansene og gi et positivt tilskudd til Sandnes og omegn. Å skape en arena for folk som er interessert i øl, nysgjerrige på øl og da spesielt øl som kjennes på tungen.

Hva venter de som har kjøpt seg billett til årets festival?
– Totalt vil 13 bryggerier og 4 importører stå klare til å servere publikum mer enn 120 ulike alternativer til å ha i glassene. Flere bryggerier har lovet nylanseringer av spennende brygg under festivalen. Jeg fikk i alle fall vann i munnen av å lese gjennom øl-listen!

Det blir som tidligere muligheter for å handle mat, både fra nOi og Mondo. Vil publikum nerde litt, snakke litt, slappe av eller rett og slett bare NYTE, har vi i år en «lounge» innerst i lokalet i galleriet som er perfekt til dette.

Hva legges til grunn når bryggerier inviteres og hvor lett/vanskelig er det å få bryggeriene til å stille?
– Når vi inviterer bryggerier så ser vi på ulike faktorer. Det er ikke satt noen klare kriterier på retningslinjer, men vi har vært en gruppe som har satt opp bryggerier vi liker godt og som vi mener at publikum vil like.

Det er ikke så vanskelig å få bryggeriene til å stille, vi føler alle er positive og vi har også
lånt inn litt hjelp av Melkebaren til å invitere litt for oss, så dette har gått bra.

Vi avslutter med vårt noenlunde faste leserspørsmål: ‘Hva ville du helst av å drikke gratis øl resten av livet men alltid sammen med Knut Arild Hareide og Olaug Bollestad, eller å aldri drikke øl igjen?’.
– LETT! Hareiden og Bollestad. De kan bli med meg på pub anytime! Vet ikke helt om de er like heftige på den der øla, så de går kanskje hjem tidlig. Må jeg også gå hjem da…?

Vi i BR er prinsipielt imot at en må gå hjem før man vil, men må innrømme at vi ikke så denne problemstillingen i spørsmålet.

 

Festivalen er utsolgt på lørdagen, men frykt ikke, det er fremdeles noe ledig på fredagen. Dørene åpner da 16:00. Perfekt dersom du jobber i Sandnes sentrum. Hvis ikke er det god plass på toget som stopper like ved.

Billetter kjøper du her: http://www.surbitter.no/

Hva tenker du?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.